Live Κίνηση
Περισσότερα
VIDEO

Video: Το plug-in υβριδικό Audi A3 με 78 km ηλεκτρικής αυτονομίας

Ελλάδα 19:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Video: Το plug-in υβριδικό Audi A3 με 78 km ηλεκτρικής αυτονομίας

VIDEO

Video: Το plug-in υβριδικό Audi A3 με 78 km ηλεκτρικής αυτονομίας

VIDEO

Το νέο Audi A3 Sportback 40 TFSI e έχει τη δυνατότητα να κινηθεί και αμιγώς ηλεκτρικά, ωστόσο δεν θυσιάζεται καθόλου η σπορ οδηγική συμπεριφορά του μικρομεσαίου μοντέλου.

Advertisement
Advertisement

Το plug-in υβριδικό Α3 αποτελεί ακόμα έναν εκπρόσωπο στην επιθετική στρατηγική της εταιρείας για «ηλεκτρικοποίηση» των μοντέλων της. Το Audi A3 Sportback 40 TFSI e εφοδιάζεται με έναν 1.4 TFSI εσωτερικής καύσης κινητήρα απόδοσης 150 ίππων και έναν ηλεκτροκινητήρα.

Η συνδυαστική ισχύς φτάνει τους 204 ίππους και την ροπή των 350 Nm. Το premium hatchback plug-in υβριδικό επιταχύνει 0-100 χλμ./ώρα σε 7,6 δευτερόλεπτα με τελική ταχύτητα 227 χλμ./ώρα.

Στον κύκλο NEDC, καταναλώνει 1,4 λτ. / 100 χιλιόμετρα, που αντιστοιχεί σε 30 γρμ. CO2 / χλμ. Η ισχύς μεταδίδεται στον μπροστινό άξονα μέσω του 6τάχυτου αυτόματου κιβωτίου S tronic.

Advertisement
Advertisement

H μπαταρία χωρητικότητας 13 kWh έχει τη δυνατότητα να κινήσει ηλεκτρικά το A3 έως και 78 χιλιόμετρα, εφόσον είναι πλήρως φορτισμένο. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Είτε μέσω οικιακής πρίζας είτε μέσω κάποιου σταθμού ταχείας φόρτισης. Στην πρώτη περίπτωση και με μέγιστη ισχύ 2,9 kW, τα στοιχεία της μπαταρίας μπορούν να φορτιστούν σε 5 ώρες.

Κινούμενο μόνο ηλεκτρικά, η τελική ταχύτητα φτάνει τα 140 χλμ./ώρα. Σε χαμηλές ταχύτητες, παράγεται ο υποχρεωτικός πλέον τεχνητός ηλεκτρονικός ήχος ώστε να αντιλαμβάνονται οι πεζοί ότι πλησιάζει ηλεκτρικό όχημα.

Advertisement

Το Audi A3 Sportback 40 TFSI e διαθέτει στάνταρ το Audi drive select. Στην επιλογή του δυναμικού προφίλ και όταν το S tronic έχει ρυθμιστεί στη θέση S, η υβριδική μονάδα δείχνει το σπορ δυναμικό της. Όταν ο οδηγός βυθίζει το πεντάλ στο πάτωμα μέσω kick down, απελευθερώνει την πλήρη ροπή ώθησης για έως και δέκα δευτερόλεπτα. Μόλις σηκώσει το πόδι του από το πεντάλ γκαζιού, ο ηλεκτρικός κινητήρας μεταβαίνει σε ανάκτηση ανεργίας. Η επιβράδυνση που προκύπτει δημιουργεί μια αληθινή αίσθηση οδήγησης με ένα μόνο πεντάλ, για επιτάχυνση και επιβράδυνση.

Advertisement

Κατά το φρενάρισμα, η επιβράδυνση εκτελείται μόνο από τον ηλεκτρικό κινητήρα, για έως περίπου 0,3 g, καλύπτοντας έτσι τη συντριπτική πλειονότητα όλων των πεδήσεων στην καθημερινή οδήγηση. Τα υδραυλικά φρένα των τροχών ενεργοποιούνται μόνο εάν ο οδηγός πιέσει το πεντάλ πιο δυνατά. Η μετάβαση είναι σχεδόν απαρατήρητη και η ανάκτηση ενέργειας παραμένει ενεργή. Κατά το φρενάρισμα, ο ηλεκτρικός κινητήρας μπορεί να ανακτήσει έως και 40 kW ενέργειας.

Το νέο Audi A3 Sportback 40 TFSI e είναι ήδη διαθέσιμο στην ελληνική αγορά.

Διαβάστε επίσης:
Δοκιμή: Audi A3 Sportback 30 TFSI MHEV S Tronic
Το πεντάστερο τεστ του Audi A3 (video)
Διαμορφώνοντας το νέο Audi A3 Sportback

Advertisement