Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Audi Hub Charging: Οι νέοι σταθμοί φόρτισης της εταιρείας (+video)

Ελλάδα 18:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Audi Hub Charging: Οι νέοι σταθμοί φόρτισης της εταιρείας (+video)

ΝΕΑ

Audi Hub Charging: Οι νέοι σταθμοί φόρτισης της εταιρείας (+video)

ΝΕΑ

Στην Audi, πλέον, αντιμετωπίζουν την ηλεκτροκίνηση ολιστικά και αυτό σημαίνει τη δημιουργία ενός «οικοσυστήματος» εντός του οποίου τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για τους πελάτες της.

Advertisement
Advertisement

Η δημιουργία αμιγώς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων ήταν ο πρωταρχικός στόχος της Audi στη νέα εποχή του κλάδου της Αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ήδη, η σχετική γκάμα της έχει αυξηθεί σε αριθμό και η συνέχεια προβλέπει να πραγματοποιείται αυτό με εντατικότερο ρυθμό.

Όπως έχει ανακοινωθεί από την εταιρεία, ως το 2026 θα παρουσιαστούν 20 νέα μοντέλα εκ των οποίων τα 10 θα είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητα.

Advertisement
Advertisement

Έχοντας προγραμματίσει την εξέλιξη και παραγωγή τους, το δεύτερο στάδιο αφορά στην παροχή υπηρεσιών προς τους πελάτες της (και όχι μόνο γι’ αυτούς). Έτσι, τα στελέχη της Audi ασχολούνται, πλέον, με έναν ακόμα σημαντικό τομέα: Αυτόν της δυνατότητας ταχυφόρτισης των αυτοκινήτων.

Ο κόμβος ταχυφορτιστών της Audi
Η φιλοσοφία των ανθρώπων της εταιρείας είναι να δημιουργήσουν χώρους στους οποίους κάποιος θα μπορεί να πηγαίνει το αμιγώς ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητό του για να το φορτίσει, περνώντας ευχάριστα την ώρα που θα απαιτηθεί για τη διαδικασία.

Advertisement

Στο συγκεκριμένο σχέδιο της εταιρείας προβλέπεται η δημιουργία κόμβων («Audi Charging Hub»), δηλαδή δημόσιων σταθμών φόρτισης, οι οποίοι θα πληρούν τα κατασκευαστικά, αισθητικά και δεδομένα παροχής υπηρεσιών βάσει των κριτηρίων που αυτή θέτει.

Advertisement

Η αρχή έγινε πέρυσι στη Νυρεμβέργη όπου δημιουργήθηκε ο πρώτος κόμβος ακριβώς με τον τρόπο που επιθυμούν στην Audi. Ωστόσο, η διαδικασία δημιουργίας αντίστοιχων χώρων χρειάζεται τον απαραίτητο χρόνο και η αναγκαιότητα για την ταχύτερη ύπαρξή τους είναι απαιτητική.

Αυτή η πραγματικότητα έκανε τους ανθρώπους της εταιρείας να συνάψουν συμφωνίες με ήδη υπάρχουσες εταιρείες οι οποίες να πληρούν τα δεδομένα που θέτει η Audi. Αυτές δεν είναι απαραίτητο να ανήκουν στον ευρύτερο κλάδο της αυτοκίνησης, όπως ισχύει στην περίπτωση του κόμβου ταχυφορτιστών που δημιουργήθηκε στο Βερολίνο.


Στη συγκεκριμένη πόλη, τα στελέχη της εταιρείας υπέγραψαν συμφωνία με ένα σουπερμάρκετ της αλυσίδας «Frischeparadies» και ενοικίασαν χώρο στο πάρκινγκ του. Εκεί εγκατέστησαν τους ταχυφορτιστές τους στους οποίους μπορούν να εξυπηρετηθούν τόσο πελάτες της Audi, όσο και κάτοχοι αμιγώς ηλεκτρικών άλλων εταιρειών.

Advertisement

Όπως μας δήλωσαν στελέχη της Audi, ο συγκεκριμένος χώρος επιλέχθηκε στο Βερολίνο λόγω της φήμης που έχει η συγκεκριμένη επιχείρηση και επειδή από τα στοιχεία αγοράς αυτοκινήτων που διατηρεί η εταιρεία, εκεί παρουσιάζεται αυξημένος αριθμός πελατών της που διαθέτουν κάποιο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανέλαβε να διαμορφώσει τον χώρο στο πάρκινγκ και να εγκαταστήσει τις απαραίτητες υποδομές ρεύματος και τους ταχυφορτιστές. Το αποτέλεσμα ήταν να τοποθετηθούν δύο μεγάλοι ταχυφορτιστές στους οποίους μπορούν να φορτίζουν έως και τέσσερα οχήματα ταυτόχρονα.

Καθένας από τους δύο ταχυφορτιστές αποτελείται από επαναχρησιμοποιούμενες μπαταρίες οι οποίες προέρχονται κυρίως από τα πρωτότυπα οχήματά της, τα οποία χρησιμοποιεί η Audi για να κάνει τις δοκιμές εξέλιξης στα καινούργια αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, αυτά ανακυκλώνονται όσο το δυνατόν. Έτσι, οι μπαταρίες τους έχουν τη δυνατότητα να επαναχρησιμοποιηθούν και ένας τρόπος είναι να χρησιμεύσουν σε αυτόν τον τομέα.

Αναλυτικότερα, κάθε πυλώνας ταχυφόρτισης αποτελείται από συστοιχία 198 συσσωρευτών και έχει ισχύ έως 320 kW. Σε κάθε έναν μπορεί να φορτίζουν ταυτόχρονα δύο οχήματα.

Η εγκατάσταση έχει μέγιστη συνολική ικανότητα 1,05 μεγαβάτ και δύναται να εξυπηρετήσει έως και 60 οχήματα ημερησίως (αναλόγως του χρόνου φόρτισης καθενός εξ αυτών).

Ο χρήστης μπορεί να δεσμεύσει την ώρα που επιθυμεί να πάει με το αυτοκίνητό του στον συγκεκριμένο χώρο φόρτισης, από το κινητό του τηλέφωνο μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής της Audi.

Όπως μας είπαν, όσοι κατέχουν ένα μοντέλο της γερμανικής εταιρείας χρεώνονται λιγότερο από αυτούς που κάνουν χρήση των ταχυφορτιστών αλλά έχουν αμιγώς ηλεκτρικό όχημα άλλης μάρκας. Αυτό σημαίνει 35 λεπτά του ευρώ/kWh για τους πρώτους και 50 λεπτά του ευρώ/kWh για τους δεύτερους (σημ.: τιμές Γερμανίας).

Όσο φορτίζει το αυτοκίνητό του ο οδηγός μπορεί να κάνει τα ψώνια του στο σουπερμάρκετ ή ακόμα και να δειπνήσει στο εστιατόριο το οποίο υπάρχει εντός του.

Ως τώρα, εκτός από τη Νυρεμβέργη και το Βερολίνο, η εταιρεία έχει δημιουργήσει αντίστοιχους σταθμούς «Audi Charging Hub» στη Ζυρίχη (Ελβετία) και στο Σάλτσμπουργκ (Αυστρία), ενώ κατασκευάζει και έναν πέμπτο στο Μόναχο o οποίος θα αρχίσει να παρέχει δυνατότητα φόρτισης εντός της χρονιάς.

Σκοπός της ανθρώπων της Audi είναι να αυξήσουν τον αριθμό των αντίστοιχων κόμβων ταχυφόρτισης όσο το δυνατόν περισσότερο στο συντομότερο χρονικό διάστημα, τόσο στη Γερμανία όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Επίσημο: Αυτά είναι τα ανανεωμένα Audi A6 και A7
Η Audi παρουσιάζει το Roadshow «Audi on Tour Dream Edition»
Το Audi Q5 Sportback δε… μασάει από Test (+video)