Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Απίστευτο! Κοιτάζεις τον καθρέπτη και αλλάζει λωρίδα!

Ελλάδα 22:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Απίστευτο! Κοιτάζεις τον καθρέπτη και αλλάζει λωρίδα!

ΝΕΑ

Απίστευτο! Κοιτάζεις τον καθρέπτη και αλλάζει λωρίδα!

ΝΕΑ

Η νέα ηλεκτρική BMW i5 θα παρουσιαστεί σε λίγες εβδομάδες και θα είναι εφοδιασμένη με πολλές ενδιαφέρουσες νέες τεχνολογίες.

Advertisement
Advertisement

Η BMW συνεχίζει την επεκτατική της ανάπτυξη στον χώρο της ηλεκτροκίνησης, έχοντας σχεδόν έτοιμη προς επίσημη παρουσίαση την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα νέα i5 .

Ένα αυτοκίνητο που θέλει να μπει στον χώρο των μεσαίων-μεγάλων πολυτελών ηλεκτρικών sedan, ως απάντηση κατά κύριο λόγο στο Tesla Model S.

H γερμανική εταιρία έδωσε στην δημοσιότητα τις πρώτες επίσημες εικόνες από τις δοκιμές του νέου ηλεκτρικού της μοντέλου, έστω και καλυμμένου με έντονο καμουφλάζ. Η BMW θέλει η i5 να είναι ένας συνδυασμός της πολυτέλειας και της κορυφαίας τεχνολογίας της Σειράς 7 με την ευελιξία και την ακρίβεια στην οδική συμπεριφορά της Σειράς 3.

Advertisement
Advertisement

Ένα από τα στοιχεία που θα υπάρχουν στην i5 θα είναι η εξελιγμένη ενεργητική ανάρτηση, η οποία συλλέγει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από σένσορες που ελέγχουν την κίνηση του αυτοκινήτου και ανάλογα προσαρμόζουν τα αμορτισέρ.

Το σύστημα αυτό θα είναι διαθέσιμο και στην κανονική Σειρά 5 η οποία θα παρουσιαστεί λίγους μήνες αργότερα, χωρίς βέβαια τα ηλεκτρικά μοτέρ. Η BMW αναγνωρίζει ότι με τόσα διαφορετικά συστήματα κίνησης θα υπάρχει η ανάγκη και για διαφορετικές ρυθμίσεις, οπότε κάθε έκδοση θα έχει το δικό της σετάρισμα στο πλαίσιο και τις αναρτήσεις.

Advertisement

Η BMW επιβεβαιώνει ότι η i5 θα εφοδιάζεται με αντλία θερμότητας ώστε να μεγαλώσει η αυτονομία της. Θα υπάρχει επίσης και σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2+, με τεχνολογίες όπως οι Driving Assistant Professional και Highway Assistant που ήδη υπάρχουν και στην i7.

Advertisement

Το συγκεκριμένο σύστημα δεν θα χρησιμοποιεί ραντάρ Lidar τα οποία θα κάνουν την εμφάνισή τους αργότερα, στη νέα Σειρά 7, η οποία θα έχει πλέον αυτονομία επιπέδου 3. Κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει η ανάγκη για παρουσία του οδηγού πίσω από το τιμόνι με κάμερα να τον παρακολουθεί, αν και θα μπορεί να έχει ελεύθερα τα χέρια του σε ταχύτητες έως και 130 χλμ/ώρα στον αυτοκινητόδρομο.

Μία νέα δυνατότητα που θα διαθέτει το σύστημα της i5 είναι ότι θα μπορεί να αλλάζει λωρίδες απλά κοιτάζοντας τον καθρέπτη. Το σύστημα αυτό πάντως θα πρέπει να έχει κάποιες δικλείδες ασφαλείας για όσους έχουν την -καλή- συνήθεια να κοιτάζουν συχνά τον καθρέπτη και όχι μόνο όταν χρειαστεί να αλλάξουν λωρίδα.

Advertisement

Από όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα η i5 θα βγει και στις δύο εκδόσεις αμαξώματος, sedan και touring, και η επίσημη παρουσίασή της θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το λανσάρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η M70 xDrive είναι πλέον η κορυφαία BMW i7
Δοκιμή: BMW i7 xDrive60
BMW i5: Πρώτη γεύση από την ηλεκτρική «5άρα» (+video)