ΝΕΑ

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Σούνακ για το 2030

Ελλάδα 1:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Σούνακ για το 2030

ΝΕΑ

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Σούνακ για το 2030

ΝΕΑ

Ο Ρίσι Σούνακ, ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής για δηλώσεις του σχετικά με το εάν τελικά θα απαγορευτούν οι πωλήσεις νέων μοντέλων με θερμικό κινητήρα το 2030 στη χώρα.

Advertisement
Advertisement

Η βρετανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την πώληση καινούργιων αυτοκινήτων μόνο με κινητήρα εσωτερικής καύσης στο Ηνωμένο Βασίλειο στο τέλος της δεκαετίας που διανύουμε.

Ωστόσο, πρόσφατα, ο Ρίσι Σούνακ, ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας ο οποίος ανέλαβε τη θέση τον περασμένο Οκτώβριο, δήλωσε ότι ενδεχομένως αυτό να μην γίνει τότε αλλά να δοθεί παράταση.

Θυμίζουμε ότι βάσει της απόφασης, από το 2030 και έπειτα στο «Νησί» θα επιτρέπεται η πώληση καινούργιων αυτοκινήτων με υβριδικής διάταξης κινητήρα ή αμιγώς ηλεκτρικών και από το 2035 και έπειτα μόνο ηλεκτροκίνητων.

Advertisement
Advertisement

Ο Σούνακ (φωτογραφία) είπε ότι η ειλημμένη απόφαση θα έχει μεγάλη επίπτωση στο αγοραστικό κοινό, καθώς ο εναπομένων χρόνος ως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε είναι σχετικά μικρός.

Συγκεκριμένα, ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κάνει πρόοδο σε ό,τι αφορά στην προσπάθειά μας για τον μηδενισμό εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Advertisement

Όμως, αυτό χρειάζεται να γίνει με βάση την αρχή της αναλογικότητας και με  ρεαλιστικό τρόπο που δεν θα προσθέτει άσκοπα περισσότερη ταλαιπωρία στους ανθρώπους και θα αυξάνει περισσότερο κόστος ζωή τους. Δεν είναι αυτό που με ενδιαφέρει και δεν είναι διατεθειμένος να κάνω».

Advertisement

Η δήλωσή του έγινε έπειτα από σχετικές πιέσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι επιθυμούν να χαλαρώσει σχετικά το χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο, αυτή προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από μέλη της κυβέρνησής του όσο και από εταιρείες, οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει τις επενδύσεις αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση.

Ο Μάικλ Γκόουβ, ο Υπουργός Ίσων Ευκαιριών και Κοινοτήτων, ανέλαβε να επαναφέρει τα δεδομένα στην αρχική μορφή τους. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC απάντησε σε σχετική ερώτηση για το εάν θα πρέπει να δοθεί παράταση.

Advertisement

Ο Γκόουβ είπε σχετικά: «Δεν θα πρέπει να αναβληθεί (εφαρμογή της απόφασης). Έχουμε δεσμευτεί να διατηρήσουμε την πολιτική μας και να εξασφαλίσουμε ότι το 2030 δεν θα πουληθεί κανένα καινούργιο αυτοκίνητο (μόνο) με βενζινοκινητήρα ή πετρελαιοκινητήρα.

»Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα ήθελαν να αλλάξουμε την πολιτική μας, το καταλαβαίνω. Όμως, όχι, αυτή θα παραμείνει».

Στη δήλωση του Γκόουβ απάντησε εκπρόσωπος του Βρετανού Πρωθυπουργού ο οποίος ανέφερε: «Παραμένει η δέσμευσή μας. Όπως ακούσατε από τον Πρωθυπουργό, αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι η προσέγγισή μας στην εφαρμογή της απόφασης θα είναι πραγματιστική και σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας και δεν θα επιβαρύνει άδικα το κοινό. Αυτό περιμένουν από εμάς, τόσο ο κόσμος όσο και οι επιχειρηματίες. Όμως, προφανώς, η προσέγγισή μας για το 2030 παραμένει σταθερή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φοβερό video: Δείτε από μέσα πως λειτουργεί ένας V6 κινητήρας!
Τέλος στα παλιά αυτοκίνητα…
Ελλάδα: Παράταση για τα οχήματα βενζίνης και ντίζελ