Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιες είναι οι αγαπημένες ψηφιακές υπηρεσίες των Ελλήνων οδηγών;

Ελλάδα 0:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιες είναι οι αγαπημένες ψηφιακές υπηρεσίες των Ελλήνων οδηγών;

ΝΕΑ

Ποιες είναι οι αγαπημένες ψηφιακές υπηρεσίες των Ελλήνων οδηγών;

ΝΕΑ

Πάνω από 1 εκατ. ηλεκτρονικές αιτήσεις κατέθεσαν οι Έλληνες πολίτες και το Newsauto.gr δημοσιεύει ποιες είναι οι 16 πιο δημοφιλείς υπηρεσίες.

Advertisement
Advertisement

Πάνω από 1 εκατομμύριο ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν πραγματοποιήσει οι Έλληνες οδηγοί και ιδιοκτήτες οχημάτων από τις αρχές του 2020 όποτε και ξεκίνησαν να λειτουργούν οι online υπηρεσίες μέσω του Gov.gr.

Μάλιστα πρόσφατα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πρόσφατα διοργάνωσε ημερίδα για τα τρία χρόνια λειτουργίας του gov.gr, με θεματικές ενότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της ψηφιοποίησης διαδικασιών για τον πολίτη, τις επιχειρήσεις, αλλά και για το ίδιο το κράτος στην οποία συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Ξιφαράς.

Advertisement
Advertisement

Ο κ. Ξιφαράς αποκάλυψε ότι στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι η ψηφιοποίηση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών έως το 2027 και σε σχετική ανάρτηση στα social media επισήμανε ότι: «Παρεμβάσεις ουσίας που μας φέρνουν στη σύγχρονη εποχή και κάνουν τη ζωή όλων μας απλούστερη και ευκολότερη. Σε ότι αφορά στην ψηφιοποίηση του τομέα μεταφορών, έχουμε ήδη κάνει σημαντικά βήματα, χάριν στην εξαιρετική συνεργασία μας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μέχρι τώρα έχουμε ψηφιοποιήσει 16 διαδικασίες που έχουν οδηγήσει σε σχεδόν 1.000.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές. Παράλληλα, έχουμε δημιουργήσει εφαρμογές για το κινητό όπως το reCharge και το ψηφιακό διπλωμα στο wallet. Στο αμέσως επόμενο διάστημα προχωράμε στην έκδοση του MyAuto σε εφαρμογή τύπου wallet, μέσα από την οποία οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να έχουν συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες σχετικά με το όχημά τους, καθώς και στην πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας ταξινόμησης οχημάτων.

Σαφής στόχος μας είναι η ψηφιοποίηση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών του τομέα μεταφορών έως το 2027. Ένας στόχος φιλόδοξος αλλά ταυτόχρονα επιτεύξιμος. Εξάλλου, η αποτελεσματική συνεργασία μας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να θέτουμε τον πήχη ψηλά.»

Advertisement

Τι πραγματοποίησαν online οι Έλληνες

Advertisement

Μέχρι τις αρχές του 2020 που ξεκίνησαν να λειτουργούν κάποιες εφαρμογές, καμία διαδικασία δεν μπορούσε να διεκπεραιωθεί ψηφιακά από τους πολίτες. Μέχρις τις αρχές του 2023 οι πολίτες έχουν στην διάθεσή τους 16 ψηφιακές υπηρεσίες δηλαδή το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δημιουργούσε σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μία νέα ψηφιακή υπηρεσία κάθε 2,5 μήνες!

Η πιο δημοφιλής ηλεκτρονική υπηρεσία αποδείχθηκε το «Wallet» και ακολουθεί η Προσωρινή Άδεια Οδήγησης και την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Ενημέρωση των στοιχείων των πολιτών στο μητρώο των αδειών οδήγησης.

-Ειδικότερα έχουν εκδοθεί 530.000 Προσωρινές Άδειες Οδήγησης.

Advertisement

Gov.gr Wallet πάνω από 800.000 πολίτες έχουν «κατεβάσει» το δίπλωμα τους στο κινητό τους τηλέφωνο.

-Πάνω από 135.000 πολίτες έχουν ενημερώσει online τα στοιχεία τους στο Μητρώο Αδειών Οδήγησης.

-Πάνω από 45.000 είναι οι online αιτήσεις για Αντικατάσταση και αντίγραφα Αδειών Οδήγησης (λόγω κλοπής/απώλειας/φθοράς).

-Πάνω από 37.000 αιτήσεις έχουν κατατεθεί online για Ανανέωση αδειών οδήγησης.

18.500 πολίτες έχουν αιτηθεί online για την έκδοση Αντίγραφου Άδειας Κυκλοφορίας Οχημάτων (λόγω κλοπής/απώλειας/φθοράς).

-Πάνω από 17.000 αυτοκίνητα και δίκυκλα ιδιωτικής χρήσης έχουν Μεταβιβαστεί online.

-Ενοποίηση όλων των e-pass (δυνατότητα διέλευσης από τα διόδια όλων των αυτοκινητοδρόμων, χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε από τους υφιστάμενους πομποδέκτες).

-Έκδοση, ανανέωση και αντικατάσταση της κάρτας Ψηφιακού Ταχογράφου.

-MyAuto (ο πολίτης μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να έχει πρόσβαση στο σύνολο της πληροφορίας γύρω από το όχημά του).

-Οpencar (Υποσύνολο αυτών των πληροφοριών – χωρίς  πληροφορίες για τα στοιχεία των ιδιοκτητών και οφειλών από τέλη κυκλοφορίας – παρέχονται δημόσια και ανοικτά).

-Πλατφόρμα για απαλλαγή από το τέλος στάθμευσης στην Αθήνα.

-Πλατφόρμα για ελεύθερη κυκλοφορία στο Δακτύλιο της Αθήνας.

-Υπολογισμός των τελών για μεταβίβαση οχήματος και την έκδοση κωδικών RF/QR, για την πληρωμή τους μέσω web/mobile banking (Αττική και Κρήτη).

Ψηφιοποιημένο σύστημα προγραμματισμού των εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών, θεωρητικών και πρακτικών, που πρώτη στην Ελλάδα εφαρμόζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

-Πλατφόρμα Recharge με πληροφόρηση για κάθε σημείο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Gov.gr Wallet: Διαθέσιμο πλέον για όλους
Εξοφλήστε τα Τέλη Κυκλοφορίας σε άτοκες δόσεις!
Στο ψηφιακό πορτοφόλι ΚΤΕΟ και ασφάλεια ΙΧ – Έρχονται πρόστιμα!