ΝΕΑ

Ακριβότερο 150 ευρώ το δίπλωμα για τους ανεμβολίαστους

Ελλάδα 3:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ακριβότερο 150 ευρώ το δίπλωμα για τους ανεμβολίαστους

ΝΕΑ

Ακριβότερο 150 ευρώ το δίπλωμα για τους ανεμβολίαστους

ΝΕΑ

Οι υποψήφιοι οδηγοί που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα πρέπει να πραγματοποιούν συχνά τα rapid test που κοστίζουν 10 ευρώ το καθένα.

Advertisement
Advertisement

Ακριβότερη κατά τουλάχιστον 150 ευρώ θα είναι η απόκτηση άδειας οδήγησης για τους ανεμβολίαστους υποψήφιους οδηγούς εξαιτίας των αυστηρών περιοριστικών μέτρων έναντι της εξάπλωσης του κορωνοϊού που έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021.

Ο λόγος αφορά στα υποχρεωτικά rapid tests που κοστίζουν 10 ευρώ το καθένα και θα πρέπει να έχουν κάνει οι υποψήφιοι οδηγοί πριν από τα θεωρητικά ή πρακτικά μαθήματα ή τις εξετάσεις.

Advertisement
Advertisement

Αν υπολογίσει κανείς πως η απόκτηση άδειας οδήγησης προβλέπει τουλάχιστον 20 ώρες σε θεωρητικά μαθήματα και 25 ώρες σε πρακτική εκπαίδευση τότε εύλογα το κόστος των rapid tests ανέρχεται σε τουλάχιστον 150 ευρώ!

Όπως χαρακτηριστικά αναγράφει η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα περιοριστικά μέτρα στο άρθρο 27 που αφορά στις Σχολές Οδηγών και τους υποψήφιους οδηγούς: «Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 4214/13-09-2021 η με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ. 55732 κοινή υπουργική απόφαση «Αντικατάσταση της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ. 55400/10.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας (Β’ 4206).».

Στη γραμμή 27 του πίνακα της παρ. 1 του άρθρου 1 της νέας αποφάσεως παρατίθενται τα μέτρα, τηρουμένων των οποίων, από δημοσιεύσεώς της και για το χρονικό διάστημα ισχύος της, επιτρέπεται η διενέργεια:

Advertisement

-των μαθημάτων θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, των θεωρητικών εξετάσεων και των δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς

-των μαθημάτων περιοδικής κατάρτισης Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) μεταφοράς εμπορευμάτων/επιβατών και των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων Π.Ε.Ι.

Advertisement

Τα μέτρα της νέας αποφάσεως εφαρμόζονται, μέχρι νεωτέρων οδηγιών, τηρώντας παράλληλα τα ακόλουθα:

1.Οι εμπλεκόμενοι, πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10 της απόφασης, υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένοι με:

πιστοποιητικό εμβολιασμού, όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19.

Advertisement

βεβαίωση πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού, όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορωνοϊό COVID-19.

Τα ανωτέρω πιστοποιητικό εμβολιασμού και βεβαίωση πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού εκδίδονται από την ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr και επιδεικνύονται από τους εμπλεκόμενους είτε εκτυπωμένα από την πλατφόρμα είτε σε ψηφιακή μορφή μεταφορτωμένα σε κατάλληλο μέσο (όπως κινητό τηλέφωνο), με ταυτόχρονο έλεγχο της ταυτοπροσωπίας τους.

2.Οι λοιποί εμπλεκόμενοι, οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10 της απόφασης, υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένοι:

-με «Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19», η οποία εκδίδεται από την ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr μετά την καταχώρηση του αποτελέσματος από τον φορέα που διενήργησε τον διαγνωστικό έλεγχο.

Η ως άνω βεβαίωση επιδεικνύεται είτε εκτυπωμένη από την πλατφόρμα είτε σε ψηφιακή μορφή μεταφορτωμένη σε κατάλληλο μέσο (όπως κινητό τηλέφωνο).

ή

-με το πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται κατόπιν μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test), εντός τριάντα (30) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.

Το ως άνω πιστοποιητικό επιδεικνύεται είτε εκτυπωμένο από την ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr είτε σε ψηφιακή μορφή μεταφορτωμένο σε κατάλληλο μέσο (όπως κινητό τηλέφωνο), με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

3.Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 διενεργείται με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες ιατρούς, ως ακολούθως:

-Από τον εκπαιδευόμενο, μία (1) φορά τουλάχιστον την εβδομάδα και έχει ισχύ για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

-Από τον εξεταζόμενο, εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν τη θεωρητική εξέταση ή τη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς ή την πρακτική εξέταση Π.Ε.Ι.

-Από τον εκπαιδευτή, μία (1) φορά τουλάχιστον την εβδομάδα και έχει ισχύ για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

-Από τον επιτηρητή/εξεταστή, μία (1) φορά τουλάχιστον την εβδομάδα και έχει ισχύ για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Για την ενιαία και ορθή εφαρμογή της ανωτέρω απαίτησης περί διενέργειας του διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά τουλάχιστον την εβδομάδα και ισχύος του για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του, τίθεται το ακόλουθο παράδειγμα:

Διαγνωστικός έλεγχος που διενεργείται την 15η Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Τετάρτη, ώρα 13:00, ισχύει έως και την 22η Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Τετάρτη, ώρα 12:59.

4.Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού ή το πιστοποιητικό νόσησης ή η βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19 επιδεικνύεται:

-Από τον εκπαιδευόμενο, στον εκπαιδευτή πριν από κάθε διενεργούμενο μάθημα θεωρητικής ή πρακτικής εκπαίδευσης ή περιοδικής κατάρτισης Π.Ε.Ι., στον επιτηρητή πριν από κάθε θεωρητική εξέταση και στον εξεταστή πριν από κάθε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς ή πρακτική εξέταση Π.Ε.Ι.

-Από τον εκπαιδευτή, στον ιδιοκτήτη ή νόμιμο εκπρόσωπο της Σχολής/Κέντρου την επόμενη της διενέργειας του ελέγχου ημέρα προσέλευσης στη Σχολή/Κέντρο και στον εξεταστή πριν από κάθε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς ή πρακτική εξέταση Π.Ε.Ι.

-Από τον επιτηρητή/εξεταστή, στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, όταν, κατά την κρίση της, του ζητηθεί.

-Από κάθε εμπλεκόμενο, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, σε ενδεχόμενη περίπτωση ελέγχου.

5.Από εκδόσεως της παρούσας καταργείται η β’ σχετική εγκύκλιος και η από 27-07-2021 διευκρινιστική επί του σημείου 2 αυτής εγκύκλιος.

6.Λόγω αντικειμενικής αδυναμίας έγκαιρης ενημέρωσης των εμπλεκομένων, έως και το πέρας της επόμενης από την έκδοση της παρούσας ημέρα, δύναται να εφαρμόζονται τα προγενέστερα της παρούσας μέτρα και οδηγίες.

Παρακαλείται το σύνολο των εμπλεκομένων για την καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας προς την τήρηση των γενικότερων και ειδικότερων μέτρων που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και της αντιμετώπισης των συνεπειών της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δίπλωμα μόνο για όσους γνωρίζουν να οδηγούν!
Νέο σύστημα απόκτησης διπλώματος και επανασχεδιασμός του ΚΟΚ
Χολαργός τέλος! Σε νέο χώρο οι πρακτικές εξετάσεις οδήγησης