Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αγωγές κατά BMW, Mercedes-Benz και VW για την κλιματική αλλαγή

Ελλάδα 3:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αγωγές κατά BMW, Mercedes-Benz και VW για την κλιματική αλλαγή

ΝΕΑ

Αγωγές κατά BMW, Mercedes-Benz και VW για την κλιματική αλλαγή

ΝΕΑ

Μη κυβερνητικές Οργανώσεις στράφηκαν ενάντια στις αυτοκινητοβιομηχανίες με στόχο η Γερμανία να καθορίσει μέχρι το τέλος του ερχόμενου χρόνου με ποιο τρόπο θα μειώσει τις εκπομπές CO2.

Advertisement
Advertisement

Η Greenpeace και η γερμανική περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) Deutsche Umwelthilfe (DUH) ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της BMW, της Mercedes-Benz (του ομίλου Daimler), της Volkswagen και του μεγαλύτερου παραγωγού αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Γερμανία, της Wintershall Dea, για τις ευθύνες τους στην κλιματική αλλαγή.

Οι δικηγόροι, που εκπροσώπησαν ενάγοντες σε μια πρωτοποριακή υπόθεση τον Μάιο, κατέληξε στο ότι η Γερμανία θα πρέπει να καθορίσει μέχρι το τέλος του ερχόμενου χρόνου με ποιο τρόπο θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα σχεδόν στο μηδέν μέχρι το 2050, θα εκπροσωπήσουν και τις ΜΚΟ.

Advertisement
Advertisement

H Deutsche Umwelthilfe σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι: «Η BMW και η Mercedes-Benz εμπλέκονται σε μια παράξενη μονομαχία για το ποιος θα κατασκευάσει το πιο μεγάλο και βαρύ SUV μοντέλο ενώ παράλληλα απέτρεψαν ενεργά μια συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης τόσο στη Γερμανία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Wintershall Dea είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων στη Γερμανία και θέλει να αυξήσει ακόμη και την παραγωγή ορυκτού φυσικού αερίου. Μάλιστα η εταιρεία σχεδιάζει ακόμη και νέες πηγές πετρελαίου στο εθνικό πάρκο Wadden Sea!

Το επιχειρηματικό μοντέλο αυτών των μεγάλων εταιρειών βασίζεται στην καταστροφή του περιβάλλοντός μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό! Οι πολιτικοί όμως δεν κάνουν τίποτα. Δεδομένου ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποτυγχάνουν να αποφασίσουν για την έγκαιρη σταδιακή κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης και τον τερματισμό της ανάπτυξης νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου από γερμανικές εταιρείες, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία και μηνύουμε τις μεγάλες εταιρείες αυτοκινήτων Mercedes -Benz και BMW καθώς και την εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Wintershall Dea να τερματίσουν τη βρώμικη επιχείρησή τους ενάντια στην προστασία του κλίματος. Απαιτούμε ένα δεσμευτικό τερματισμό της παραγωγής αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης το αργότερο έως το 2030. Από εδώ και στο εξής, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου

Advertisement

H Greenpeace τονίζει από την άλλη μεριά ότι: «Όποιος καθυστερεί την προστασία του κλίματος βλάπτει τους άλλους και έτσι ενεργεί παράνομα. Αυτό ήταν ξεκάθαρο από την απόφαση της Καρλσρούης και αυτό ισχύει και ειδικά για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία VW με το γιγαντιαίο παγκόσμιο αποτύπωμα CO2. Το αστικό δίκαιο μπορεί και πρέπει να μας βοηθήσει να αποτρέψουμε τις εταιρείες από το να καταστρέψουν τα μέσα διαβίωσής μας και να στερήσουν από τα παιδιά και τα εγγόνια μας το δικαίωμα σε ένα ασφαλές μέλλον ».

Η Roda Verheyen βρίσκει ξεκάθαρα λόγια για τη νομική της δράση κατά της Volkswagen. Ως δικηγόρος των ενάγοντων για την Greenpeace, καλεί τον δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστή αυτοκινήτων στον κόσμο, τη VW, να επιταχύνει σημαντικά την φιλική προς το κλίμα αναδιάρθρωση της εταιρείας. Αυτό περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής κινητήρων καύσης που βλάπτουν το κλίμα έως το 2030 το αργότερο. Μέχρι στιγμής, η VW έχει αρνηθεί να ορίσει ημερομηνία λήξης για οχήματα diesel και βενζίνης.

Advertisement

Η Daimler ανακοίνωσε ότι έχει δεσμευτεί να ικανοποιήσει τους στόχους των συμφωνιών για το κλίμα του Παρισιού και ότι ήδη βρίσκεται στον δρόμο της κλιματικής ουδετερότητας. Οι Volkswagen, BMW και Wintershall δεν σχολιάσουν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κλιματική αλλαγή: Ιδού το δράμα της Ελλάδας…
Αισχροκέρδεια λόγω… έλλειψης αυτοκινήτων!
Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα -Ερχονται μέτρα