Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτοκίνητα και λεωφορεία κερδίζουν την κούρσα στα καθαρά οχήματα!

Ελλάδα 11:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτοκίνητα και λεωφορεία κερδίζουν την κούρσα στα καθαρά οχήματα!

ΝΕΑ

Αυτοκίνητα και λεωφορεία κερδίζουν την κούρσα στα καθαρά οχήματα!

ΝΕΑ

Αρνητική πρωτιά κατέχουν τα βαρέα φορτηγά στα οποία το 0,7% του στόλου κινείται με εναλλακτικά καύσιμα, το 0,2% είναι ηλεκτρικά και το 96,3 κινείται με diesel.

Advertisement
Advertisement

Σημαντικά ενισχυμένα είναι τα ποσοστά των πωλήσεων στα καινούρια ηλεκτρικά, plug-in υβριδικά αυτοκίνητα ενώ έκπληξη αποτελεί το γεγονός πως τα λεωφορεία επίσης κινούνται στο δρόμο που έχουν χαράξει τα ΙΧ και μάλιστα καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις σε δύο κατηγορίες.

Ωστόσο στο σύνολο του στόλου των οχημάτων τα ποσοστά των «καθαρών» οχημάτων παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά και μάλιστα  παρά την έντονη αύξηση των πωλήσεων που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, τα επιβατικά αυτοκίνητα με εναλλακτική κίνηση εξακολουθούν να αποτελούν μόνο το 5,3% του συνολικού στόλου αυτοκινήτων της ΕΕ.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ACEA το 91,2% του στόλου των ελαφρών φορτηγών της ΕΕ λειτουργεί με diesel και μόλις το 0,4% των φορτηγών στην ΕΕ είναι ηλεκτρικά.

Το 96,3% όλων των βαρέων φορτηγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κινούνται με diesel, ενώ η βενζίνη είναι λιγότερο από το 1% του στόλου.

Τα diesel λεωφορεία αντιπροσωπεύουν το 93,5% του στόλου της ΕΕ, με μόνο το 0,9% να είναι ηλεκτρικά και το 1,4% plug-in υβριδικά.

Advertisement

Στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα χαμηλά με τα βαρέα φορτηγά να καταλαμβάνουν την αρνητική πρωτιά με μόλις 0,2% επί του συνόλου του στόλου οχημάτων. Αμέσως μετά ακολουθούν τα ελαφρά φορτηγά με ποσοστό 0,4%. Αντίθετα στα αυτοκίνητα και στα λεωφορεία τα ποσοστά είναι σχεδόν παρόμοια με 1,1% και 1% αντίστοιχα.

Advertisement

Στα οχήματα με plug-in υβριδική τεχνολογία επίσης έχουν αυξηθεί σε όλη την ΕΕ. Πρωταθλητές στην συγκεκριμένη κατηγορία είναι τα λεωφορεία με 1,4% επί του συνόλου του στόλου οχημάτων και ακολουθούν τα αυτοκίνητα με 1,2%. Αντίθετα το αντίστοιχο ποσοστό στα ελαφρά φορτηγά κυμαίνεται σε μόλις 0,1% ενώ εντελώς μηδενικό είναι στα βαρέα φορτηγά.

Στα εναλλακτικά καύσιμα τα λεωφορεία επίσης κατέχουν την πρώτη θέση με 3,7% επί του συνόλου του στόλου και ακολουθούν τα αυτοκίνητα με 3,1%. Στα ελαφρά φορτηγά το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 1,4% και στα βαρέα φορτηγά σε 0,7%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χαμηλότερο το κόστος χρήσης στα ηλεκτρικά van από τα diesel!
Σοκ για το δίκτυο τα 130 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα έως το 2035!
«Βασιλιάς» το diesel στα φορτηγά στην ΕΕ!

Advertisement