Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτό είναι το Alpine A290_β!

Ελλάδα 3:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτό είναι το Alpine A290_β!

ΝΕΑ

Αυτό είναι το Alpine A290_β!

ΝΕΑ

Πρόκειται στην ουσία για το ηλεκτρικό διάδοχο όλων των θρυλικών μικρών σπορ μοντέλων της Renault.

Advertisement
Advertisement

Η Renault έχει παρουσιάσει ήδη το πρωτότυπο του νέου 5 και τώρα η Alpine έρχεται να παρουσιάσει το δικό της αντίστοιχο μοντέλο.

Το οποίο ονομάζει Α290_β, που θα είναι η σπορ εκδοχή και η οποία θα συνεχίζει στην ηλεκτρική εποχή την παράδοση του R5 Turbo, αλλά και των άλλων hot hatches που κατά καιρούς έχει παρουσιάσει η γαλλική εταιρεία.

Το ομολογουμένως περίεργο όνομα δείχνει με το 2 την κατηγορία στην οποία ανήκει το αυτοκίνητο -το μήκος του είναι 4,05 μέτρα–  και με το 90 πως δεν είναι ένα καθαρόαιμο σπορ μοντέλο (όπως η Α110) αλλά ένα που δίνει έμφαση στο lifestyle.

Advertisement
Advertisement

Όσο για το β προέρχεται από τον κόσμο της πληροφορικής και δείχνει πως πρόκειται για την τελευταία δοκιμαστική έκδοση πριν από το μοντέλο παραγωγής.

Πάντως για να είμαστε ειλικρινείς το μοντέλο παραγωγής που εκτός απροόπτου θα λέγεται Alpine Α290 δεν θα έχει τα στοιχεία από ανθρακόνημα του πρωτοτύπου και φυσικά ούτε την κεντρικά τοποθετημένη θέση οδήγησής του. Επιλογή που έγινε για να δείξει τη στενή σχέση με τους αγώνες.

Advertisement

Για αυτό το λόγο υπάρχει στο ταμπλό μια οθόνη που προβάλλει πληροφορίες από τηλεμετρία, ενώ οι υπόλοιπες πληροφορίες προβάλλονται σε ένα HUD.

Advertisement

Από την άλλη τα στοιχεία του αμαξώματος που τονίζουν τον πιο σπορ και δυναμικό χαρακτήρα του Α290_β, όπως ο εμπρός προφυλακτήρας με τις πιο μεγάλες εισαγωγές αέρα, οι επιπλέον προβολείς ομίχλης με το χαρακτηριστικό «Χ», τα τονισμένα φτερά, οι εισαγωγές αέρα στα πίσω φτερά, αλλά και τα αεροδυναμικά βοηθήματα (αεροτομές μπροστά και πίσω, φούστες στα μαρσπιέ) αναμένεται λίγο πολύ να διατηρηθούν.

Αλλά όπως είπαμε δεν θα είναι από ανθρακόνημα όπως στο concept car, ενώ και οι εντυπωσιακές ζάντες με το κεντρικό μπουλόνι δεν θα είναι των 20 ιντσών αλλά πιο μικρές, των 19.

Το Α290_β κινείται από δύο ηλεκτροκινητήρες στον εμπρός άξονα, ενώ τα δυναμικά χαρακτηριστικά γίνονται όσο το δυνατόν καλύτερα μέσω Torque Vectoring. Στο μοντέλο παραγωγής θα υπάρχουν δύο επίπεδα απόδοσης, ένα με τον ηλεκτροκινητήρα των 218 ίππων του Megane E-Τech και ένα με το καινούργιο μοτέρ των 272 ίππων που ετοιμάζει η Renault μαζί με τις Valeo και Valeo Siemens και θα είναι έτοιμο το 2027.

Advertisement

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρχει και ένα μπουτόν «ΟV», εμπνευσμένο από την F1 που θα εξασφαλίζει για 10 δευτερόλεπτα ένα boost ισχύος που «θα γίνεται αντιληπτό».

Η μπαταρία θα προέρχεται από το Zoe, θα έχει ενεργειακή χωρητικότητα 52 kWh και θα εξασφαλίζει μια αυτονομία της τάξης των 380 χιλιομέτρων.

Το Alpine A290 αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα το 2024 και η τιμή θα είναι περίπου 40.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
To Renault 5 στη θέση του Twingo
Renault 5 Turbo: Επιστρέφει με μοντέρνα τεχνολογία και εμφάνιση που ξαφνιάζει
To “5άρι” της Renault με τη σφραγίδα της Alpine