Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτή η πτήση πραγματικά «δεν υπάρχει»! (+video)

Ελλάδα 13:38
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτή η πτήση πραγματικά «δεν υπάρχει»! (+video)

ΝΕΑ

Αυτή η πτήση πραγματικά «δεν υπάρχει»! (+video)

ΝΕΑ

Ούτε 21 μέτρα δεν είναι η απόσταση που χρειάστηκε να σταματήσει ένα αεροπλάνο σε ελικοδρόμιο στο Dubai.

Advertisement
Advertisement

Έχουμε συνηθίζει να θεωρούμε ότι τα αεροπλάνα χρειάζονται μεγάλους διαδρόμους για την απογείωση και την προσγείωσή τους. Όμως υπάρχουν κάποιες σχεδιάσεις οι οποίες έχουν πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μπορούν να κάνουν “μαγικά” πράγματα.

Τα λεγόμενα και STOL αεροπλάνα (short-take-off-and-landing) είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε πρακτικά να τους αρκούν μόλις λίγα μέτρα για να βρεθούν στον αέρα ή να προσγειωθούν. Πόσα μέτρα ακριβώς;

Εδώ μπαίνει ένας πιλότος ακροβατικών από την Πολωνία, ο Luke Czepiela ο οποίος αποφάσισε να γίνει ο πρώτος στον κόσμο που θα προσγειωθεί σε ένα ελικοδρόμιο. Και για τον σκοπό αυτό επέλεξε το ελικοδρόμιο του Burj Al Arab στο Dubai, το οποίο βρίσκεται 212 μέτρα πάνω από το έδαφος, και έχει ακτίνα μόλις 20,76 μέτρα.

Advertisement
Advertisement

Το εγχείρημα μοιάζει σχεδόν αδύνατον να πραγματοποιηθεί, όμως υπάρχουν περιπτώσεις αεροπλάνων αυτού του τύπου που μπορούν να βολευτούν και με πολύ λιγότερα. Όμως εδώ μιλάμε για μία πολύ ειδική συνθήκη, με το ελικοδρόμιο να βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά δύσκολο σημείο, με τον αέρα να είναι απρόβλεπτος και το κάθε λάθος να κοστίζει.

Το πιο δύσκολο όπως λέει ο πιλότος είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει σημείο αναφοράς, ούτε κάποιος διάδρομος για να έχεις εικόνα για το που πηγαίνει το αεροπλάνο. Ένα μικρό λάθος και θα μπορούσε να τον στείλει στο βάθος των 212 μέτρων που καραδοκούν στο τέλος του ελικοδρομίου.

Advertisement

Για να το επιτύχει είχε κάνει πάνω από 650 δοκιμές σε διάφορα σημεία του κόσμου από το 2021. Ενώ είχε μειώσει σημαντικά και το βάρος του αεροπλάνου του, που το έφερε στα 425 κιλά. Μάλιστα μετέφεραν και το ρεζερβουάρ στο πίσω μέρος για πιο “επιθετικό” φρενάρισμα.

Με τόσο ελαφρύ σκάφος ήταν αναγκαίο η ομάδα να περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες ανέμου για να επιτύχει η προσπάθεια. Τελικά, μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες, κατάφερε να το φέρει πολύ “γλυκά” και να το προσγειώσει στο ελικοδρόμιο.

Advertisement

Αφού πανηγυρίστηκε δεόντως το επίτευγμα, στην συνέχεια το μικρό αεροπλάνο έκανε και την απογείωση από το ίδιο σημείο. Μάλιστα για να ενισχυθεί η απόδοση του κινητήρα ώστε να δώσει την απαραίτητη ώθηση, προστέθηκε και nitro.

Πάντως, το ελικοδρόμιο του Burj Al Arab είναι σημείο που έχουν γίνει διάφορα τρελά πράγματα κατά καιρούς. Το 2005, οι Federer και Agasi έπαιξαν τένις εκεί πάνω, ενώ το 2013, ο David Coulthard έκανε drift για αρκετή ώρα.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συνεργασία Ford και Red Bull για ένα νέο ηλεκτρικό
Red Bull: Ο Oliver Mintzlaff νέο αφεντικό της Red Bull
O Verstappen κερδίζει παντού, ακόμα και με την… όπισθεν! (+video)