Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

5 “στολίδια” που κατασκευάστηκαν σε μόλις 1 αντίτυπο

Ελλάδα 4:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

5 “στολίδια” που κατασκευάστηκαν σε μόλις 1 αντίτυπο

ΝΕΑ

5 “στολίδια” που κατασκευάστηκαν σε μόλις 1 αντίτυπο

ΝΕΑ

Πρόκειται για μοντέλα που, εφόσον υποβάλλονταν σε ευρεία παραγωγή, θα γινόντουσαν πραγματικά ανάρπαστα.

Advertisement
Advertisement

Ανέκαθεν, πολλοί κατασκευαστές, συνήθιζαν να κατασκευάζουν κομψοτεχνήματα τα οποία διακρινόντουσαν για τη μοναδικότητά τους, με την κυριολεκτική έννοια. Ο λόγος για τα, όπως λέμε στο χωριό μας, one-off μοντέλα.

Στα πρώιμα χρόνια της αυτοκίνησης, όταν τα οχήματα κατασκευάζονταν στο χέρι και κάθε ένα έφερε ένα ξεχωριστό πλαίσιο, η σύνθεση one-off μοντέλων ήταν μια γνώριμη υπόθεση. Η έλευση, ωστόσο, του monocoque πλαισίου, επέφερε σεισμικές αλλαγές: Η ανάπτυξη αυτοκινήτων σε μόλις 1 αντίτυπο αποτέλεσε μια ιδιαίτερα κοστοβόρα διαδικασία και ως εκ τούτου αποθάρρυνε τις εταιρείες.

Αυτό, βέβαια, δεν συνεπάγεται πως δεν υπάρχουν κατασκευαστές που δημιουργούν one-off αυτοκίνητα. Είτε για λόγους μάρκετινγκ, είτε ως βάση για ένα μοντέλο παραγωγής, είτε επειδή δεν μπορούν να πουν «όχι» στον πακτωλό χρημάτων που προσφέρει κάποιος επίδοξος αγοραστής.

Advertisement
Advertisement

Ας δούμε, λοιπόν, κάποια αυτοκίνητα που, εφόσον, έμπαιναν στη γραμμή (μαζικής) παραγωγής θα σημείωναν μια… τρελή εμπορική πορεία.

Aston Martin Bulldog

Advertisement

Το 1980, ο πλανήτης της αυτοκίνησης έμεινε άναυδος όταν συστήθηκε με ένα όχημα που, όπως μαρτυρά και η ονομασία του… δαγκώνει. Ο λόγος για την Aston Martin Bulldog, ένα μοντέλο με ριζοσπαστική, ακόμα και για τη σημερινή εποχή, εμφάνιση.

Στόχος της εταιρείας ήταν να πουλήσει 25 αντίτυπα του μοντέλου με τις πόρτες αλά φτερά γλάρου, τον V8 twin-turbo των 700 ίππων και το φουτουριστικό λουκ. Εφόσον το όχημα έβγαινε σε κυκλοφορία, ενδεχομένως θα γνώριζε μεγάλη ζήτηση.

Advertisement

VW Golf Design Vision GTi

Το 2013 οι φίλοι της VW έμελλε να συστηθούν με μία εκ των πιο σκληροπυρηνικών εκδοχών του Golf. Ο λόγος για το Golf Design Vision GT το οποίο δημιουργήθηκε με φόντο ένα φεστιβάλ το οποίο διεξήχθη στην αυστριακή λίμνη Worthersee και είχε πρωταγωνιστή το Golf GTi του 2013.   

Advertisement

Το one-off αυτοκίνητο είχε μια ιδιαίτερα απειλητική μορφή την οποία ενίσχυαν οι ζάντες αλουμινίου των 20 ιντσών, τα κεραμικά φρένα και οι «νυχιές» κάτω από τα εμπρός και πίσω φώτα. Ανάλογο ήταν και το ύφος κάτω από το καπό όπου δέσποζε ένας 3.0 V6 TSI κινητήρας ο οποίος απέδιδε 560 Nm ροπής και συνέβαλε στην ολοκλήρωση του 0-100 χλμ./ώρα σε 3,9 δευτερόλεπτα.

Maybach Exelero

Ναι μεν η εμφάνισή του παραπέμπει σε Batmobile, το εν λόγω μοντέλο, όμως, δεν δημιουργήθηκε για να πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη οθόνη. Αντιθέτως, κατασκευάστηκε από τη Maybach σε συνεργασία με την εταιρεία Fulda, προκειμένου να αποτελέσει το… πειραματόζωο σε κάποιες δοκιμές ελαστικών. Βασίστηκε στην πλατφόρμα της λιμουζίνας Maybach 57 και συγκέντρωσε πληθώρα εγκωμιαστικών σχολίων για την εμφάνισή της.

Lancia Trevi Bimotore

Όταν, το 1984, η Lancia έψαχνε απεγνωσμένα για την εύρεση του απογόνου του ιδιαίτερα επιτυχημένου 037, ενδεδειγμένη λύση πρόβαλλε η δημιουργία ενός τετρακίνητου μοντέλου. Όπερ και εγένετο το Lancia Trevi Bimotore, το οποίο ενσωμάτωνε από ένα 2λιτρο 4κύλινδρο μοτέρ διπλού εκκεντροφόρου σε κάθε άξονα. Ναι μεν ήταν γρήγορο και αποτελεσματικό, αλλά κρίθηκε υπέρβαρο. Προσθέστε και την τάση του πίσω κινητήρα να υπερθερμαίνεται.

Bugatti La Voiture Noire

Το «σκοτεινό», απόλυτα επιβλητικό μοντέλο απέβαλε την κουκούλα του το 2019, στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης, με κωδική ονομασία Bugatti La Voiture Noire. Έκτοτε πυροδοτήθηκε μια ατέρμονη παραφιλολογία με επίκεντρο τον άνθρωπο που την παρήγγειλε βγάζοντας από την τσέπη του 12 εκατ. ευρώ. Πολλοί έδειχναν με το… δάχτυλο των Πορτογάλο superstar Cristiano Ronaldo, χωρίς όμως να επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί τους.

Σημειώνεται πως το μοντέλο βασίστηκε στη Chiron των 1.500 ίππων, αλλά εμπνεύστηκε από την Bugatti Type 57SC Atlantic, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε επίσης:

Λεμπρόν Τζέιμς: Τα αυτοκίνητα του “Βασιλιά”

To SSC Tuatara καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ

Η Bugatti σκέφτεται τη δημιουργία one-off μοντέλων