Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Το ρωσικό αεροσκάφος των 45 εκατομμυρίων ευρώ που κατέρριψαν οι Ουκρανοί

Ελλάδα 14:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το ρωσικό αεροσκάφος των 45 εκατομμυρίων ευρώ που κατέρριψαν οι Ουκρανοί

MIRROR

Το ρωσικό αεροσκάφος των 45 εκατομμυρίων ευρώ που κατέρριψαν οι Ουκρανοί

MIRROR

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν για πρώτη φορά να πλήξουν το τελευταίας γενιάς ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi Su-57 σε αεροπορική βάση εντός της Ρωσίας.

Advertisement
Advertisement

Η είδηση έγινε γνωστή από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του Κιέβου, GUR, η οποία δημοσίευσε δορυφορικές φωτογραφίες που, σύμφωνα με την ίδια, επιβεβαιώνουν το πλήγμα. Σε ανάρτηση στο Telegram, η GUR δεν παρείχε λεπτομέρειες για το πώς επλήγη το Su-57 ούτε ανέφερε ποια μονάδα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ήταν υπεύθυνη για την επίθεση.

Ο Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ, που υποστηρίζει τον πόλεμο και χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Fighterbomber, επιβεβαίωσε ότι η αναφορά για το πλήγμα είναι σωστή, αναφέροντας ότι το Su-57 επλήγη από ντρόουν. Η GUR ισχυρίζεται ότι το μαχητικό αεροσκάφος ήταν σταθμευμένο στην αεροπορική βάση Akhtubinsk, που βρίσκεται περίπου 589 χιλιόμετρα μακριά από τις γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία, ανάμεσα στις ουκρανικές και ρωσικές κατοχικές δυνάμεις.

Ο Ρώσος μπλόγκερ Fighterbomber ανέφερε επίσης ότι το μαχητικό αεροσκάφος υπέστη ζημιές από θραύσματα και ότι η έκταση των ζημιών αξιολογείται για να καθοριστεί αν το αεροσκάφος μπορεί να επισκευαστεί. Εάν τελικά το Su-57 κριθεί μη επισκευάσιμο, θα είναι η πρώτη απώλεια στη μάχη ενός αεροσκάφους αυτού του τύπου.

Advertisement
Advertisement

Ο στρατιωτικός συντάκτης του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti, Αλεξάντερ Χαρσένκο, ανήρτησε ένα κωδικοποιημένο μήνυμα, στο οποίο δεν επιβεβαίωνε άμεσα το πλήγμα, αλλά αναφέρθηκε στην απουσία υπόστεγου για την προστασία των στρατιωτικών αεροσκαφών.

Το Su-57 (ρωσικά: Сухой Су-57), γνωστό και ως T-50 και PAK FA, είναι ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Sukhoi για τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία. Το Su-57 αποτελεί την αιχμή της ρωσικής αεροναυπηγικής τεχνολογίας και έχει σχεδιαστεί για να ανταγωνίζεται αεροσκάφη όπως το αμερικανικό F-22 Raptor και το F-35 Lightning II.

Δυνατότητες
Stealth: Το Su-57 διαθέτει χαρακτηριστικά stealth, δηλαδή χαμηλής παρατηρησιμότητας από τα ραντάρ, που του επιτρέπουν να εκτελεί αποστολές σε εχθρικό εναέριο χώρο χωρίς να εντοπίζεται εύκολα.

Advertisement

Υπερ-ελιγιστικότητα: Χάρη στους κινητήρες του με δυνατότητα ελέγχου του διανύσματος ώσης, το Su-57 μπορεί να εκτελεί ελιγμούς, κάτι που του προσφέρει πλεονέκτημα στις αερομαχίες.

Αυτονομία: Το Su-57 μπορεί να φέρει μια ποικιλία από όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους και βόμβες ακριβείας, δίνοντάς του τη δυνατότητα να εκτελεί διαφορετικές αποστολές με επιτυχία.

Advertisement

Πληροφοριακά συστήματα: Διαθέτει εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και αισθητήρες, που του επιτρέπουν να εντοπίζει και να παρακολουθεί στόχους σε μεγάλη απόσταση, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί υψηλή επιβιωσιμότητα στο πεδίο της μάχης.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Κινητήρες: Δύο κινητήρες Saturn Izdeliye 30 (στις νεότερες εκδόσεις), με μετάκαυση, που προσφέρουν ισχυρή ώθηση και δυνατότητα υπερηχητικής πτήσης χωρίς μετάκαυση (supercruise).

Μέγιστη ταχύτητα: Περίπου 2.600 χλμ/ώρα (Mach 2.45).

Advertisement

Εμβέλεια: Περίπου 3.500 χιλιόμετρα χωρίς εξωτερικά καύσιμα.

Επιχειρησιακή οροφή: Περίπου 20.000 μέτρα.

Οπλισμός: Ποικιλία από πυραύλους αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους, βόμβες καθοδήγησης και συμβατικά όπλα. Μπορεί να φέρει όπλα και σε εσωτερικούς χώρους για να μειώνει την παρατηρησιμότητά του από τα ραντάρ.

Ηλεκτρονικά Συστήματα: Ραντάρ AESA (Active Electronically Scanned Array), εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και συστήματα αποφυγής πυραύλων.

Το κόστος του Su-57 ποικίλλει ανάλογα με τις προδιαγραφές και τον εξοπλισμό. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για το κόστος ανά μονάδα είναι στα  45 εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανάπτυξης και παραγωγής είναι πολύ υψηλότερο, καθώς περιλαμβάνει την έρευνα, την ανάπτυξη, τις δοκιμές και την εγκατάσταση παραγωγικής ικανότητας.