Live Κίνηση
Περισσότερα
Mercedes-Benz EQ

Mercedes-Benz EQA: Ασφάλεια κάτω από όλες τις συνθήκες

Ελλάδα 3:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Mercedes-Benz EQA: Ασφάλεια κάτω από όλες τις συνθήκες

Mercedes-Benz EQ

Mercedes-Benz EQA: Ασφάλεια κάτω από όλες τις συνθήκες

Mercedes-Benz EQ

Για την Mercedes-Benz τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ασφάλεια των αυτοκινήτων της. Και η νέα ΕQA συνεχίζει να οδηγεί τις εξελίξεις και σε αυτόν τον ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα.

Advertisement
Advertisement

Η ιστορία της Mercedes-Benz και η πορεία της μέσα στα χρόνια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια των επιβατών και την εξέλιξη νέων τεχνολογιών. Πάντα πρωτοπόρος σ’ αυτόν τον τομέα δεν θα μπορούσε παρά να συνεχίσει αυτό το δρόμο και στη νέα ηλεκτρική εποχή, όπου οι απαιτήσεις είναι περισσότερες και αρκετά πιο σύνθετες από ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Στα μοντέλα της σειράς EQ η Mercedes-Benz εφαρμόζει όλα όσα υπάρχουν και στα συμβατικά της μοντέλα, ενώ προωθεί και μία σειρά νέων συστημάτων τα οποία άπτονται την ηλεκτρικής ενέργειας και των νέων δεδομένων που αυτή δημιουργεί σε σχέση με την παθητική και ενεργητική ασφάλεια ενός αυτοκινήτου.

Η “ομπρέλα” Driving Assistance Package περιλαμβάνει μία σειρά από συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης. Μεταξύ αυτών υπάρχουν το Σύστημα Υποβοήθησης Νεκρής Γωνίας Ορατότητας (προειδοποιεί με οπτικά και ηχητικά εφέ για πλευρικές συγκρούσεις), το Σύστημα Υποβοήθησης Σημάτων Κυκλοφορίας, το Ενεργό Σύστημα Υποβοήθησης Διατήρησης της Λωρίδας, το Ενεργό Σύστημα Υποβοήθησης της Πέδησης και πολλά ακόμα. Όλα αυτά τα συστήματα συνεργάζονται μεταξύ τους και με το σύστημα Δορυφορικής Πλοήγησης, προσδίδοντας στην EQA και δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο προσφέρονται εδώ

Advertisement
Advertisement

Πέρα από τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, η EQA παραμένει μία πραγματική Mercedes σε ό,τι αφορά την παθητική ασφάλεια που εξασφαλίζει στους επιβάτες της. Όπως είναι αναμενόμενο και αυτό το αυτοκίνητο έχει περάσει τις δοκιμές πρόσκρουσης και τα σκληρά τεστ της εταιρίας, τα οποία, λόγω του ότι πρόκειται για ένα ηλεκτρικό όχημα, ήταν ακόμα πιο αυστηρά και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν κατά πολύ τις νόμιμες απαιτήσεις από τους διεθνείς οργανισμούς. Αν και βασίζεται στο δάπεδο της GLA έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ασφάλειας ενός ηλεκτρικού μοντέλου. Και ενώ τα πλευρικά τμήματα του αμαξώματος έχουν παραμείνει αμετάβλητα, η μπαταρία βρίσκεται τοποθετημένη στο κέντρο του τοποθετημένη πάνω σε ενισχυμένα τμήματα του πλαισίου, ώστε να προστατεύεται σε περίπτωση σύγκρουσης. Επειδή η EQA είναι βαρύτερη από την GLA υπάρχει ανάγκη για απόσβεση μεγαλύτερης ενέργειας σε περίπτωση σύγκρουσης, και έτσι τα τμήματα ελεγχόμενης παραμόρφωσης στο εμπρός και το πίσω μέρος του αυτοκινήτου έχουν προσαρμοστεί ανάλογα με την χρήση πιο λεπτών υλικών για απορρόφηση των δυνάμεων που αναπτύσσονται.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο προσφέρονται εδώ

Advertisement

Η εταιρία έχει κάνει μία σειρά από crash tests στο δικό της κέντρο δοκιμών Mercedes-Benz Technology Center for Vehicle Safety, όπου έγινε εξονυχιστικός έλεγχος όλων των υποσυστημάτων σε ενδεχόμενο σύγκρουσης, από την αντοχή της μπαταρίας, έως την συμπεριφορά του εμπρός μαύρου πάνελ που καλύπτει την μάσκα για την περίπτωση επαφής με πεζό. Η Mercedes μάλιστα κάνει και κάποια δικά της αποκλειστικά τεστ, όπως το “τεστ οροφής” με το αυτοκίνητο να πέφτει από ύψος μισού μέτρου έτσι ώστε να γίνεται έλεγχος της αντοχής της κάθε κολόνας του αμαξώματος. Μεγάλη σημασία δόθηκε και στην αντοχή της μπαταρίας με ειδικά τεστ όπως εκείνο της αντοχής στην διάτρηση από αντικείμενο που πιθανόν να βρεθεί στην άσφαλτο κατά την κίνηση του αυτοκινήτου. Έγιναν επίσης εκτεταμένες δοκιμές για την συμπεριφορά της μπαταρίας στην υπερθέρμανση και την υπερφόρτωση.

Advertisement

Η τεράστια εμπειρία της Mercedes-Benz σε ηλεκτρικά οχήματα οδήγησε στην ενσωμάτωση διαφόρων συστημάτων για την ασφάλεια από την μπαταρία. Για παράδειγμα το σύστημα υψηλής τάσης σβήνει αυτόματα σε ένα τρακάρισμα, μόνιμα ή προσωρινά ανάλογα με την σοβαρότητα του ατυχήματος. Ένα ακόμα σύστημα είναι η αυτόματη διακοπή της φόρτισης όταν ένα άλλο αυτοκίνητο πέσει πάνω στην EQA κατά την διάρκεια που αυτή βρίσκεται σταθμευμένη σε έναν φορτιστή. Μαζί με όλα αυτά, η EQA διαθέτει και έναν ειδικό διακόπτη ο οποίος απενεργοποιεί το κύκλωμα υψηλής τάσης και είναι διαθέσιμο για τα συνεργεία διάσωσης στην περίπτωση που το αυτοκίνητο εμπλακεί σε ένα σοβαρό ατύχημα.

Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα έρχονται να περιορίσουν στο ελάχιστο τις πιθανότητες κάποιου σοβαρού ατυχήματος μέσα στη νέα EQA. Και να μειώσουν ακόμα περισσότερο τους ενδοιασμούς και τους φόβους όσους βλέπουν με καχυποψία και άγνοια την έλευση της ηλεκτροκίνησης. Η εμμονή της Mercedes-Benz με την ασφάλεια και η διαρκής πρωτοπορία της σε ότι αφορά την έρευνα και εξέλιξη νέων συστημάτων, εγγυώνται ότι και στη νέα εποχή μία EQA θα είναι σίγουρα το πιο ασφαλές περιβάλλον για να απολαμβάνει κανείς την διαδρομή του.

Advertisement

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο προσφέρονται εδώ

Διαβάστε επίσης:
Η εκλεπτυσμένη σχεδίαση της Mercedes EQA
Mercedes-Benz: Παραγωγή 2 νέων ηλεκτρικών SUV στις ΗΠΑ
Mercedes-Benz: Έξι νέα ηλεκτρικά μοντέλα ως το 2022