Live Κίνηση
Περισσότερα
JEEP 2022

Jeep Compass 4xe: Γνήσιο Jeep, 100% υβριδικό

Ελλάδα 14:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Jeep Compass 4xe: Γνήσιο Jeep, 100% υβριδικό

JEEP 2022

Jeep Compass 4xe: Γνήσιο Jeep, 100% υβριδικό

JEEP 2022

Το νέο Jeep Compass παραμένει πιστό στην μεγάλη παράδοση της εταιρίας, καταφέρνει όμως να ενσωματώνει ότι πιο εξελιγμένο και καινοτόμο υπάρχει σε ψηφιακές τεχνολογίες και μοναδικά plug-in υβριδικά συστήματα.

Advertisement
Advertisement

Οι εποχές αλλάζουν και όσοι προσαρμόζονται γρήγορα και με τον καλύτερο τρόπο είναι αυτοί που θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη του μέλλοντος. Και σε αυτή την τροχιά βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό η Jeep, η οποία καταφέρνει να συντηρεί το όνομα και τις παραδόσεις της προσθέτοντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες, σε μία γκάμα αυτοκινήτων που εντυπωσιάζουν με την αισθητική και την απόδοσή τους.

Ξεχωριστή περίπτωση σ’ αυτή την καινούργια σελίδα της Jeep είναι το νέο Compass. Ένα συμπαγές SUV, με κορυφαία τεχνολογικά συστήματα για την υποβοήθηση του οδηγού και την ψηφιακή διασύνδεση, με τεράστιους χώρους και ένα πολύ μοντέρνο τεχνολογικό υπόβαθρο στους κινητήρες.

Με δύο Plug-in υβριδικές εκδόσεις, το νέο Compass είναι το αυτοκίνητο που φέρνει την εταιρία στην επόμενη μέρα της, επιβεβαιώνοντας και στην πράξη τον στόχο της να γίνει μία ακόμα πιο πράσινη εταιρία, χωρίς όμως να χάσει τον συναρπαστικό χαρακτήρα των αυτοκινήτων της εντός και εκτός ασφάλτου.

Advertisement
Advertisement

To plug-in υβριδικό Compass παρουσιάζεται σε δύο εκδόσεις κινητήρων και απόδοσης. Εξωτερικά υπάρχουν περιορισμένες διαφορές σε σχέση με τα μοντέλα της υπόλοιπης γκάμας, με πιο χαρακτηριστικό το σηματάκι-ένδειξη 4xe αλλά και την έξτρα θύρα φόρτισης για την μπαταρία.

Το plug-in υβριδικό σύστημα του Compass έχει ως κέντρο έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης με απόδοση 130 ή 180 ίππους. Ο κινητήρας αυτός συνεργάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα των 60 ίππων, ο οποίος συνδυαστικά με τον συμβατικό κινητήρα αποδίδουν 190 ή 240 ίππους. Η ροπή φθάνει στο κορυφαίο νούμερο των 270 Νm, κάτι που εξασφαλίζει αστραπιαίες επιταχύνσεις είτε εν στάσει είτε εν κινήσει.

Advertisement

Το σύστημα του ηλεκτροκινητήρα τροφοδοτείται με ηλεκτρική ισχύ από μια μπαταρία 11,4kWh, η οποία επαναφορτίζεται κατά τις φάσεις της επιβράδυνσης μέσω της διαδικασίας της ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα ή μπορεί να συνδεθεί σε εξωτερική πηγή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, είτε σε οικιακό ρεύμα είτε σε δημόσιο σταθμό φόρτισης.

Advertisement

Η φόρτιση της μπαταρίας μπορεί να γίνει στο σπίτι του ιδιοκτήτη με το ειδικό καλώδιο που προμηθεύει η Jeep, είτε μέσω Wallbox που παρέχει η εταιρία σε 4 ώρες στα 2,3 kW ή μόλις 100 λεπτά σε παροχή των 7,4 kW, χρόνος που ισχύει και για την ίδια διαδικασία σε δημόσιο χώρο φόρτισης.

Και οι δύο εκδόσεις χαρακτηρίζονται από την εξαιρετικά χαμηλή μέση κατανάλωση που επιτυγχάνουν η οποία μπορεί να αγγίξει και τα 1,9 λίτρα/100 χλμ, ενώ αντίστοιχα χαμηλές είναι και οι εκπομπές CO2 που φθάνουν έως και τα 44 γρ/χλμ. Τα παραπάνω μεγέθη σημαίνουν ότι και οι δύο plug-in εκδόσεις του Compass δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας ενώ μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στον Δακτύλιο της Αθήνας.

Advertisement

Ο οδηγός έχει στην διάθεση του, ανάλογα με τις συνθήκες κίνησης τρία προγράμματα λειτουργίας.

  • Hybrid: Είναι το πρόγραμμα με το οποίο ξεκινά το αυτοκίνητο, με τους δυο ηλεκτροκινητήρες να λειτουργούν παράλληλα και το σύστημα να δίνει προτεραιότητα στον ηλεκτροκινητήρα.
  • Electric: Το αυτοκίνητο κινείται αμιγώς ηλεκτρικά με αυτονομία 50 χιλιομέτρων. Όταν πέσει η φόρτιση της μπαταρίας, το σύστημα περνά αυτόματα στην λειτουργία Hybrid. Στην λειτουργία Electric η ανώτερη ταχύτητα είναι έως τα 130 χλμ/ώρα.
  • Ε-Save: Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που διατηρεί την φόρτιση της μπαταρίας σε συγκεκριμένα επίπεδα. Μέσω του προγράμματος Passive E-Save συμμετέχει και ο θερμικός κινητήρας στην διατήρηση του επιπέδου φόρτισης της μπαταρίας, ενώ μέσω του Αctive E-Save, η μπαταρία αυξάνει την φόρτισή της έως το 80% μέσω του θερμικού κινητήρα.

Το plug-in υβριδικό Jeep Compass 4xe διαθέτει ένα εξαιρετικής απόδοσης σύστημα ανάκτησης της ενέργειας κατά την διάρκεια της πέδησης. Το σύστημα (e-Coasting) λειτουργεί όπως το κλασσικό «φρένο» του κινητήρα όταν ο οδηγός αφήνει το γκάζι ανακτώντας την ενέργεια της επιβράδυνσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία ανάκτησης έχει στάδια λειτουργίας, και στην πιο έντονη μπορεί να υποκαταστήσει την διαδικασία one-pedal, την οδήγηση δηλαδή χωρίς ο οδηγός να χρειάζεται να πατήσει το φρένο.

Μαζί με όλα αυτά διατίθενται και τα κλασικά προγράμματα οδήγησης για προσαρμογή της συμπεριφοράς του αυτοκινήτου και των μηχανικών του μερών σε κάθε είδους έδαφος. Υπάρχουν τα προγράμματα Auto, Sport, Snow, Sand/Mud και το Rock για extreme off road απολαύσεις (το τελευταίο αποκλειστικά στην έκδοση Trailhawk).

Λόγω της ύπαρξης του ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα, το Compass 4xe έχει χαρακτηριστικά τετρακίνησης, με το σύστημα Jeep Active Drive Low να εξασφαλίζει ότι και αυτό το μοντέλο θα είναι αντάξιο της μάρκας με την εμβληματική παρουσία στις εκτός δρόμου διαδρομές για πάνω από 8 δεκαετίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Θέλεις Jeep με 440 ευρώ;
Jeep Wrangler Beach Edition: Με το μυαλό στο καλοκαίρι
Jeep: Νέες υβριδικές εκδόσεις για Renegade και Compass (Τιμές)