Live Κίνηση
Περισσότερα
HYUNDAI 2023

Hyundai Tucson: Πρωτοποριακό στιλ και καινοτόμες τεχνολογίες στα SUV

Ελλάδα 16:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Hyundai Tucson: Πρωτοποριακό στιλ και καινοτόμες τεχνολογίες στα SUV

HYUNDAI 2023

Hyundai Tucson: Πρωτοποριακό στιλ και καινοτόμες τεχνολογίες στα SUV

HYUNDAI 2023

Το Hyundai Tuscon έφερε πραγματική επανάσταση στην κατηγορία των SUV, με ένα πολύ ιδιαίτερο στιλ που εντυπωσίασε τους πάντες και πολλές σύγχρονες τεχνολογίες που του έδωσαν δεκάδες βραβεία σε όλες τις αγορές του κόσμου.

Advertisement
Advertisement

Υπάρχουν κάποια αυτοκίνητα που αλλάζουν την ροή μιας ολόκληρης κατηγορίας και αναβαθμίζουν την πορεία μιας εταιρίας. Και μία τέτοια περίπτωση είναι το Tuscon το οποίο κατάφερε από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του να αναστατώσει τα σχεδιαστικά και κατασκευαστικά ήθη των μεσαίων SUV και να δώσει νέα “φτερά” στην ίδια την Hyundai.

Διαθέτοντας ένα μοναδικό σχεδιαστικό και τεχνολογικό σφρίγος, και πλήρως ενημερωμένο σε όλα τα σύγχρονα ψηφιακά συστήματα ψυχαγωγίας αλλά και υποβοήθησης της οδήγησης, το Tuscon κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες από την παρουσίασή του να βρεθεί στην κορυφή των πωλήσεων σε αρκετές μεγάλες αγορές. Ενώ παράλληλα συγκέντρωσε και δεκάδες βραβεία, μεταξύ αυτών και του “Ελληνικού Αυτοκινήτου της Χρονιάς” για το 2022.

Εντυπωσιακό σε εμφάνιση, γεμάτο δυναμισμό και ξεχωριστές ιδές, προσφέρει παράλληλα και την πιο εξηλεκτρισμένη γκάμα κινητήρων στην κατηγορία του, κάτι που αναδεικνύει και την δέσμευση της Hyundai για ένα πιο βιώσιμο μέλλον στις μεταφορές με πιο φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες.

Advertisement
Advertisement

Το νέο Tuscon είναι η τέταρτη γενιά του best-seller της Hyundai, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2004 και έχει κατακτήσει τις καρδιές πάνω πάνω από 7 εκατομμυρίων καταναλωτών σε όλο τον κόσμο.

Στη νέα του γενιά διαθέτει μία πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση με καινοτόμα χαρακτηριστικά και την σχεδιαστική φιλοσοφία “Sensuous Sportiness”.

Advertisement

H φιλοσοφία αυτή γίνεται αντιληπτή κατά κύριο λόγο στο εμπρός μέρος όπου η μυώδης μάσκα και οι έντονες ακμές δημιουργούν ένα πολύ μοντέρνο σχήμα το οποίο επιβάλλεται στον δρόμο. Το πιο χαρακτηριστικό τμήμα είναι τα “κρυφά” φωτιστικά σώματα στο εμπρός μέρος, τα οποία όταν είναι σβηστά φαίνεται να καλύπτονται από σκούρα πλαστικά, και γίνονται αντιληπτά μόλις τα φώτα ανάψουν.

Advertisement

Εξίσου καινοτόμο είναι το πλαϊνό μέρος με τις έντονες ακμές και γωνίες να δημιουργούν ένα πολύ δυναμικό σχήμα, το οποίο έχει έντονο χαρακτήρα και γίνεται άμεσα αναγνωρίσιμο. Το πολύ πρωτοποριακό σχέδιο ολοκληρώνεται στο πίσω μέρος με τα μεγάλα φωτιστικά σώματα, τον έντονο προφυλακτήρα και την γενικότερη σχεδίαση να δημιουργεί ένα αυτοκίνητο πολύ “φρέσκο” αλλά και παράλληλα ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο.

Την ίδια αίσθηση μοναδικού στιλ συνεχίζει η Ηyundai και στο σαλόνι, όπου δίνει τεράστια έμφαση στην κορυφαία ποιότητα κατασκευής αλλά και στην εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής πρακτικότητας σε χώρους και ανέσεις.

Advertisement

Τις εντυπώσεις κερδίζει αμέσως η νέα οθόνη AVN-T των 10,25 ιντσών η οποία ενσωματώνεται με πολύ όμορφο τρόπο στην κεντρική κονσόλα. Όλες οι λειτουργίες των συστημάτων πλοήγησης infotainment και κλιματισμού ελέγχονται μέσω αφής.

Η κεντρική οθόνη του συστήματος πολυμέσων συνδυάζεται με έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων των 10,25 ιντσών ο οποίος προσδίδει μία έντονη high-tech πινελιά στο χώρο του οδηγού, ενώ η απουσία καλύμματος διευκολύνει την αμεσότητα πρόσβασης στις πληροφορίες.

Εντύπωση προκαλούν τα εξαιρετικής ποιότητας μαλακά πλαστικά που εκτείνονται σε όλο την καμπίνα, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου και τονίζοντας τον premium χαρακτήρα που έχει προσδώσει η Hyundai στο νέο Tuscon.

Οι επιβάτες απολαμβάνουν κορυφαίους χώρους για τους εμπρός και τους πίσω, με πολλές θήκες για μικροαντικείμενα και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα ο ατμοσφαιρικός εσωτερικός φωτισμός ο οποίος διαθέτει 64 διαφορετικά χρώματα καθώς και 10 επίπεδα φωτεινότητας, έτσι ώστε οι επιβάτες να έχουν την ατμόσφαιρα που ταιριάζει με την διάθεση της στιγμής.

Η Hyundai φροντίζει για ένα όσο πιο άνετο περιβάλλον για τους επιβάτες, με ειδική λειτουργία παροχής του αέρα από τους αεραγωγούς. Υπάρχει επίσης κλιματισμός τριών ζωνών με έξτρα δυνατότητα ρύθμισης για τους πίσω επιβάτες, ενώ διατίθενται και θερμαινόμενα και αεριζόμενα καθίσματα.

Το σαλόνι είναι ιδιαίτερα ευρύχωρο, χάρη και στις μεγάλες διαστάσεις του αμαξώματος και το μεταξόνιο των 2,68 μέτρων. Ως αποτέλεσμα αυτού είναι ότι οι πίσω επιβάτες έχουν επιπλέον 26 χιλιοστά επιπλέον χώρου για τα πόδια τους.

Ο χώρος των αποσκευών διαφοροποιείται ανάλογα με την έκδοση κινητήρα, φθάνοντας έως και την κορυφαία τιμή των 616 λίτρων ή τα 1.799 λίτρα με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα.

Το νέο Tucson είναι εξοπλισμένο με μια σειρά από κορυφαίες τεχνολογίες, προκειμένου να παρέχουν μια προηγμένη ψηφιακή εμπειρία στον οδηγό και τους επιβάτες. Παρέχεται μεταξύ άλλων το αναβαθμισμένο Bluelink το οποίο προσφέρει υπηρεσίες όπως Connected Routing, Last Mile Navigation και μια νέα δυνατότητα Προφίλ Χρήστη (User Profile).

Επίσης οι πελάτες μπορούν μέσω της εφαρμογής Bluelink να εντοπίσουν το αυτοκίνητό τους, να το κλειδώσουν και να το ξεκλειδώσουν από απόσταση ή/και να ενημερωθούν π.χ. για την ποσότητα του καυσίμου.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το πιο πλήρες πακέτο ενεργητικής ασφάλειας και συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού για την κατηγορία των μεσαίων SUV. Διαθέτει μεταξύ άλλων επτά αερόσακους, ένας εκ των οποίων βρίσκεται ανάμεσα στα καθίσματα, για προστασία των εμπρός επιβατών σε πλευρική σύγκρουση.

Υπάρχουν επίσης συστήματα όπως τα Forward Collision Assist (FCA) με Junction Turning, το Lane Follow Assist (LFA), το Driver Attention Warning (DAW) που λειτουργεί σε συνδυασμό με το Leading Vehicle Departure Alert (LVDA), το Highway Driving Assist (HDA) που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε ένα compact SUV καθιστά την οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο ασφαλέστερη και πιο άνετη και πολλά άλα.

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό για την κατηγορία είναι το Blind view Monitor. Όταν ο οδηγός ανάψει φλας για την αλλαγή λωρίδας, ένα από τα δύο κύρια όργανα του ψηφιακού πίνακα 10,25’’ θα απεικονίσει το τυφλό σημείο της αντίστοιχης πλευράς. Υπάρχει επίσης το Surround View Monitor (SVM) για τρισδιάστατη προβολή του αυτοκινήτου από διάφορες γωνίες θέασης.

Παρέχεται επίσης και το Remote Smart Parking Assist (RSPA), το οποίο βοηθά τους οδηγούς όταν βγαίνουν από ένα χώρο στάθμευσης, μετακινώντας το αυτοκίνητο αυτόματα προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, ακόμη και αν είναι έξω από αυτό. Αυτή η λειτουργία μπορεί να ενεργοποιηθεί και να ελεγχθεί μέσω του Smart Key.

Το νέο Tuscon διαθέτει την μεγαλύτερη γκάμα εξηλεκτρισμένων κινητήρων στην κατηγορία του. Συγκεκριμένα υπάρχουν οι εξής εκδόσεις:

  • 48V Hybrid Turbo βενζίνης 1,6lt 150ps και 180ps, με εξηλεκτρισμένα κιβώτια iMT και αυτόματο 7-DCT με διακόπτες
  • 48V Hybrid Diesel 1,6lt 136ps με iMT και αυτόματο 7-DCT με διακόπτες.
  • Full Hybrid Turbo 1,6lt 230ps αυτόματο.
  • Plug-in Hybrid Turbo 1,6lt 265ps αυτόματο και 60 χιλιόμετρα ηλεκτρική αυτονομία.

Ανάλογα με το κινητήριο σύνολο είναι διαθέσιμη μία μεγάλη γκάμα κιβωτίων με ομαλές αλλαγές σχέσεων. Το ευφυές 6-τάχυτο κιβώτιο iMT (Intelligent Manual Transmission) με ηλεκτρονικό συμπλέκτη, το νέο εντυπωσιακό αυτόματο 7-τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη με αποκλειστική λειτουργία Shift-by-Wire.

Το Plug-in Hybrid και το Full Hybrid σύστημα διατίθενται με ειδικά σχεδιασμένο 6-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο που συμπεριλαμβάνει την προηγμένη λειτουργία Shift-by-Wire με πλήκτρα στην κεντρική κονσόλα, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει στάνταρ χειριστήρια αλλαγών σχέσεων στο τιμόνι.

Η λειτουργία κινητήρα-κιβωτίου ελέγχεται από προγράμματα οδήγησης, ενώ υπάρχει διαθέσιμη και η εξελιγμένη τετρακίνηση HTRAC η οποία αυτομάτως, βελτιστοποιεί την κατανομή της ισχύος ανάμεσα στους τέσσερις τροχούς.

Στα Plug-in Hybrid Και Full Hybrid υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής για την κίνηση σε κάθε είδους έδαφος, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα η μετάδοση και ο κινητήρας στις δύσκολες συνθήκες.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι το νέο Tuscon υποστηρίζεται από την ελληνική αντιπροσωπεία με 5ετή εγγύηση απεριορίστων χιλιομέτρων. Παράλληλα, η μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τάσης καλύπτεται με εγγύηση για 8 χρόνια ή 160.000 km, όποιο σημειωθεί πρώτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Hyundai Tucson 1.6 T-GDI Plug-in Hybrid 265 PS
Βραβείο για τα Hyundai Tucson και Ioniq 5
Hyundai Tucson: Το «Αυτοκίνητο του 2022»