Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Νίκη για Perez, δράμα για Verstappen-Hamilton στο Baku!

Ελλάδα 15:38
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Νίκη για Perez, δράμα για Verstappen-Hamilton στο Baku!

FORMULA 1

F1: Νίκη για Perez, δράμα για Verstappen-Hamilton στο Baku!

FORMULA 1

Τη δεύτερη νίκη της καριέρας του και πρώτη ως οδηγός της Red Bull Racing πανηγύρισε στους δρόμους του Μπακού ο Sergio Perez.

Advertisement
Advertisement

Ο Μεξικανός επωφελήθηκε της αναπάντεχης εξέλιξης, με τα ελαστικά της Pirelli να προδίδουν τον teammate του, Max Verstappen, ενώ πλησίαζε σε μία σημαντική νίκη. Όμως το λάθος του Lewis Hamilton στην επανεκκίνηση, άλλαξε πάλι τα δεδομένα! Το βάθρο συμπλήρωσαν ο Sebastian Vettel, στο καλύτερο πλασάρισμα της Aston Martin στη Formula 1 και ο Pierre Gasly με την Alphas Tauri!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η «Πόλη των Ανέμων» υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με καλοκαιρία, θερμοκρασία αέρα στους 25 βαθμούς Κελσίου ενώ αυτή του οδοστρώματος ήταν στους 44.

Advertisement
Advertisement

O Charles Leclerc είχε κατακτήσει την ένατη pole position της καριέρας του μετά τις επεισοδιακές κατατακτήριες δοκιμές. Δίπλα του εκκινούσε ο Lewis Hamilton με τη Mercedes και πίσω του ήταν δύο ταύροι: η Red Bull του Max Verstappen και η AlphaTauri του Pierre Gasly.

Η εκκίνηση του αγώνα ήταν απρόσμενα καθαρή, δίχως ατυχήματα και μόνο μία μικροεπαφή ανάμεσα στη Haas του Mick Schumacher και την Aston Martin του Lance Stroll. Ο Leclerc οδηγούσε την κούρσα, με τους Hamilton-Verstappen να ακολουθούν και τον Sergio Perez να κερδίζει δύο θέσεις και να ανεβαίνει τέταρτος με την RB16B.

Advertisement

Φτάνοντας στον τρίτο γύρο, ο Hamilton επιτέθηκε και πέρασε τον Leclerc, την ώρα που ο Esteban Ocon έχανε ισχύ στο μονοθέσιο της Alpine και εγκατέλειπε.

Στον γύρο 7 ήταν η σειρά του Verstappen να προσπεράσει τη Ferrari και να ξεκινά το κυνήγι του παγκόσμιου πρωταθλητή και μεγάλου του αντιπάλου στο κυνήγι του φετινού τίτλου στους οδηγούς.

Οι Ferrari μπήκαν νωρίς για αλλαγή ελαστικών (στον γύρο 10 ο Μονεγάσκος και στον 11 ο Carlos Sainz), με τον Hamilton να τους μιμείται ένα γύρο μετά. Το pit stop του 36χρονου ήταν αργό καθώς βρήκε… κίνηση στο pit lane.

Οι Red Bull έκαναν τις δικές τους αλλαγές στους γύρους 13 και 14 και κατάφεραν αμφότερες να βρεθούν μπροστά από το μαύρο μονοθέσιο της Mercedes. Και ήταν καθοριστικό για την οικονομία του αγώνα, το γεγονός πως ο Verstappen είχε πλέον τον Perez να του φυλάει τα νώτα.

Στο γύρο 18 μπήκε για αλλαγή και ο Sebastian Vettel, με τον teammate του στην Aston Martin να συνεχίζει, έχοντας τη σκληρή γόμα. Όμως στον γύρο 31 ήρθε η καταστροφή για τον Lance Stroll.

Το πίσω αριστερά ελαστικό σκληρής γόμας αστόχησε, ο Καναδός κατέληξε στον τοίχο και το αυτοκίνητο ασφαλείας έκανε την εμφάνισή του. Ευτυχώς ο Stroll δεν τραυματίστηκε. Όμως με το συμβάν στο σημείο εξόδου του pit lane, το Pit lane έμεινε κλειστό μέχρι τον γύρο 35, αποτρέποντας όσους μάχονταν στους βαθμούς από το να μπουν όταν άνοιξε καθώς πλέον θα κατρακυλούσαν στην κατάταξη.

Στο τέλος του γύρου 35 το αυτοκίνητο ασφαλείας αποχώρησε αλλά στην κορυφή δεν είχαμε αλλαγές. Ο Perez φύλαξε τα νότα του Verstappen. Όμως σύντομα ο Vettel βρέθηκε σε θέση να επιτεθεί στον Gasly, με αποτέλεσμα να προβιβαστεί στην τέταρτη θέση!

Όπως αποδείχθηκε, το δράμα δεν σταμάτησε εκεί. Πέντε γύρους πριν τον τερματισμό και ενώ ήταν αγκαλιά με τη νίκη, ο Verstappen έπαθε ότι κι ο Stroll. Είδε ξαφνικά το πίσω αριστερά ελαστικό σκληρής γόμας (C3) να αστοχεί, στη μεγάλη ευθεία, ενώ ήταν τέρμα γκάζι.

Ευτυχώς ο Ολλανδός βγήκε από το διαλυμένο μονοθέσιό του δίχως γρατζουνιά αλλά προφανώς με πολλά νεύρα. Ενώ θα άνοιγε τη διαφορά από τον Hamilton, θα έχανε την πρωτοπορία. Προφανώς το αυτοκίνητο ασφαλείας έκανε την εμφάνισή του αλλά ο διευθυντής αγώνα, Michael Masi, αποφάσισε τη διακοπή του.

Η κόκκινη σημαία ήρθε ώστε να καθαριστούν τα θραύσματα αλλά και να εξεταστεί τι συμβαίνει με τα ελαστικά αφού όπως τον ενημέρωσε η Red Bull, δεν υπήρξε καμία προειδοποιητική ένδειξη για ότι συνέβη.

Η διακοπή βρήκε στην κορυφή τον Perez, με τους Hamilton, Vettel, Gasly, Leclerc, Tsunoda, Norris, Sainz, Ricciardo και Alonso. Όλοι τους, παρατάχθηκαν ξανά στο grid, με ελαστικά μαλακής γόμας, για δύο γύρους… σπριντ!

Ο Hamilton πέρασε στην επανεκκίνηση τον Perez αλλά έχασε τα φρένα για την πρώτη στροφή, με αποτέλεσμα να βγει εκτός πίστας και να πέσει τελευταίος!

Έτσι ο Perez πήρε τη νίκη, στο απόλυτο κοντράστ συναισθημάτων! Ο Vettel τον ακολούθησε ενώ ο Gasly άντεξε στην πίεση των Leclerc-Norris! Έκτος ήταν ο Fernando Alonso για την Alpine, έβδομος ο Tsunoda για την AlphaTauri, ο Sainz με τη δεύτερη Ferrari, o Ricciardo με τη δεύτερη McLaren και ο Kimi Raikkonen που έσπασε το ρόδι για φέτος με την Alfa Romeo. Εκτός βαθμών έμεινε ο Valtteri Bottas.

Αναλυτικά η κατάταξη:

Διαβάστε επίσης:
«Σκαφάτο» F1 Vlog για το GP Μονακό (video)
Θέλει να γίνει ηθοποιός ο Hamilton
O Hamilton θέλει νέο συμβόλαιο πριν πάει διακοπές