Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Τι περιμένουμε στο GP της Σαουδικής Αραβίας;

Ελλάδα 7:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Τι περιμένουμε στο GP της Σαουδικής Αραβίας;

FORMULA 1

F1: Τι περιμένουμε στο GP της Σαουδικής Αραβίας;

FORMULA 1

Μόλις μία εβδομάδα μετά την επεισοδιακή έναρξη του πρωταθλήματος στο Μπαχρέιν, η F1 ταξιδεύει στη Σαουδική Αραβία. Στην εξαιρετικά απαιτητική αλλά και επικίνδυνη πίστα της Jeddah, αναμένουμε έναν ακόμη πιο θεαματικό αγώνα.

Advertisement
Advertisement

Ο πρώτος αγώνας στο Sakhir επιβεβαίωσε εν πολλοίς την αίσθηση που επικρατούσε στο paddock πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Η Ferrari και η Red Bull διαθέτουν, προς ώρας, τα πιο ανταγωνιστικά μονοθέσια στο grid. Ωστόσο, φάνηκε πώς η F1-75 υπερτερεί ελαφρώς της RB18 σε ορισμένους κρίσιμους τομείς.

Κυριότερος όλων, τελικά, αποδείχτηκε εκείνος της αξιοπιστίας. Οι Leclerc και Sainz είδαν την καρό σημαία στο Μπαχρέιν χωρίς να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα από την Παρασκευή. Αντιθέτως, οι δραματικές εγκαταλείψεις των Verstappen-Perez στα τελευταία στάδια του αγώνα προβλημάτισαν έντονα τους ανθρώπους της Red Bull.

Advertisement
Advertisement

Παρά το ανταγωνιστικό μονοθέσιο που διαθέτουν, δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν βαθμό και βρίσκονται στην ουρά της βαθμολογίας. Αυτό θα θέλουν διακαώς να αλλάξει το συντομότερο δυνατόν. Επιπλέον, με ενδιαφέρον αναμένεται η απόδοση της Mercedes σε μία διαφορετικού τύπου πίστα σε σχέση με το Sakhir. Θα πλησιάσει τις Red Bull-Ferrari ή θα περιοριστεί και πάλι σε damage limitation;

 

Χαρακτηριστικά σιρκουί

Ίσως το ταχύτερο αλλά και πιο επικίνδυνο σιρκουί πόλης στον κόσμο. Οι 27 στροφές της 6,175 χιλιομέτρων διαδρομής στη Jeddah επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις για όσους δεν δείξουν τον δέοντα σεβασμό. Όντας το δεύτερο μεγαλύτερο σιρκουί του πρωταθλήματος απαιτεί επίπεδα συγκέντρωσης αντίστοιχα του Μονακό. Ίσως και υψηλότερα αν συνυπολογίσουμε την εξωφρενική μέση ταχύτητα των 252+ χλμ/ώρα και την αρκετά στενή χάραξη της διαδρομής. Επιπλέον, προσφέρει και την δυνατότητα για παρατεταμένες μονομαχίες. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την τιτανομαχία Verstappen-Hamilton πέρσι;

Advertisement

Για τον φετινό αγώνα, θα δούμε κάποιες αλλαγές στην πίστα, κυρίως για λόγους ασφαλείας. Συγκεκριμένα, οι μπαριέρες στις στροφές 2, 3, 14 και 21 θα μεταφερθούν λίγο πιο πίσω ώστε να προσφέρεται καλύτερη ορατότητα στους οδηγούς. Επιπλέον, θα μεγαλώσει και το τόξο της τελευταίας στροφής. Παρεμβάσεις σε μπαριέρες θα γίνουν και στις στροφές 4, 16, 22 και 24 έπειτα από παρακλήσεις των οδηγών. Έτσι, θα έχουν την δυνατότητα να «χαϊδεύουν» τις μπαριέρες στα σημεία αυτά χωρίς να καταστρέφουν τα μονοθέσια.

Advertisement

Όπως στο Sakhir έτσι και στην Jeddah ο αγώνας διεξάγεται υπό το φως των προβολέων. Ολοκληρώνεται, δε, έπειτα από 50 γύρους. Η γρήγορη φύση του σιρκουί προσφέρει την θεωρητική δυνατότητα για έναν από τους πιο σύντομους αγώνες της χρονιάς. Ωστόσο, σε μια τόσο ιδιαίτερη και επικίνδυνη διαδρομή κανείς δεν θα στοιχημάτιζε εναντίον της εμφάνισης του Safety Car. Και όχι μόνο μία φορά…

Ελαστικά

Η Pirelli έχει επιλέξει τις C2, C3 και C4 γόμες για τον αγώνα της Σαουδικής Αραβίας. Σε αντίθεση με το Sakhir, η άσφαλτος της πίστας είναι αρκετά λεία και η φθορά λόγω αυτής αναμένεται σχετικά μικρή. Έτσι, η καταπόνηση των ελαστικών προκύπτει κυρίως από τα φορτία που αναπτύσσονται στις αρκετές γρήγορες στροφές. Ωστόσο, ακόμη και αυτή βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο και δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα.

Advertisement

Το κλειδί στην Jeddah είναι η εξέλιξη της πρόσφυσης στη διάρκεια του τριημέρου. Καθώς πρόκειται για σιρκουί πόλης, τα επίπεδα πρόσφυσης αναμένεται να αλλάξουν δραματικά μέχρι την Κυριακή. Ακόμη και εντός της ίδιας περιόδου, είναι δυνατόν μια πιο καθυστερημένη έξοδος στην πίστα να αποφέρει μεγάλο χρονικό κέρδος. Κρίσιμες θα είναι οι δοκιμές της Παρασκευής για τις ομάδες. Εκεί θα φανεί και ο αριθμός των pit-stops που θα χρειαστούν οι οδηγοί την Κυριακή.

 

Τηλεοπτική κάλυψη

Το τριήμερο θα καλυφθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ αλλά και την Cosmote TV. Σημειώστε ότι την Κυριακή η ώρα αλλάζει. Οι ώρες μετάδοσης κάθε περιόδου είναι:

Παρασκευή 25/03 16:00 FP1, 19:00 FP2.

Σάββατο 26/03 16:00 FP3, 19:00 Δοκιμαστικά.

Κυριακή 27/03 20:00 Αγώνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 memes: Τα καλύτερα από το Μπαχρέιν
F1 Onboard: Η έξυπνη άμυνα του Leclerc
F1 Tech: Τι έφταιξε για τη διπλή εγκατάλειψη των Red Bull