Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Μεξικού: Νίκη-χρυσάφι για τον Verstappen!

Ελλάδα 16:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

GP Μεξικού: Νίκη-χρυσάφι για τον Verstappen!

FORMULA 1

GP Μεξικού: Νίκη-χρυσάφι για τον Verstappen!

FORMULA 1

Ο Max Verstappen πήρε μία πολύ σημαντική νίκη στο Μεξικό, κυριαρχώντας πλήρως στη δέκατη-όγδοη μάχη του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος. Αυτή ήταν η 3η νίκη του στη συγκεκριμένη πίστα και η 3η συνεχόμενη φορά που διεύρυνε το βαθμολογικό του προβάδισμα!

Advertisement
Advertisement

Έτσι, η διαφορά του από τον Lewis Hamilton είναι πλέον στους 19 βαθμούς. Ο Βρετανός αρκέστηκε στη δεύτερη θέση, κρατώντας πεισματικά πίσω του τον δεύτερο οδηγό της Red Bull Racing και τοπικό ήρωα, Sergio Perez. Αποτέλεσμα, που έφερε έκανε ντέρμπι και τη μάχη στους κατασκευαστές.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. To Autodromo Hermanos Rodriguez υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με καλοκαιρία, θερμοκρασία αέρα στους 21 βαθμούς ενώ αυτή του οδοστρώματος ήταν στους 47.

Advertisement
Advertisement

Ο Valtteri Bottas είχε πανηγυρίσει την 3η φετινή και συνολικά 19η pole position της καριέρας του, με τη Mercedes να κάνει το 1-2. Πίσω τους εκκινούσαν οι δύο Red Bull που είχαν κακό φινάλε στις κατατακτήριες, τον πέμπτο Pierre Gasly με τη Scuderia AlphaTauri, ενώ οι δύο Ferrari είχαν ανάμεσά τους τη McLaren του Daniel Ricciardo.

Advertisement

Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα, ο Bottas φάνηκε να προσπαθεί πολύ να μην είναι η δική του η Mercedes που θα έστριβε πρώτη, πράγμα που επέτρεψε στον Verstappen που εκκίνησε εξαιρετικά από την καθαρή πλευρά του grid, να προσπερνά από την εξωτερική και τις δύο W12!

Advertisement

Πίσω του έστριψε ο Hamilton ενώ ο Bottas δεν χτυπήθηκε από τη McLaren του Daniel Ricciardo και έκανε τετ α κε. Ο Αυστραλός έχασε την εμπρός αεροτομή του και μαζί μπήκαν στα pit, πέφτοντας στην ουρά της κατάταξης.

Advertisement

Δίπλα του ο Perez αναγκάστηκε να πάει μία βόλτα στο γρασίδι ενώ στο στρίμωγμα των πιο πίσω θέσεων, οι Yuki Tsunoda και Mick Schumacher έκαναν σάντουιτς τον Esteban Ocon. Όμως τα ψαλίδια της Alpine αποδείχθηκαν ανθεκτικά και ο Γάλλος συνέχισε, ενώ οι οδηγοί της Scuderia AlphaTauri και Haas αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα.

Το αυτοκίνητο ασφαλείας αποχώρησε στο τέλος του τέταρτου γύρου και ο Verstappen διαχειρίστηκε εξαιρετικά την επανεκκίνηση και με τον Hamilton να μην αντιδρά σωστά, δεν απειλήθηκε στη μεγάλη ευθεία. Και γύρο με το γύρο άρχισε να ανοίγει τη διαφορά.

Ακολουθούσαν η Red Bull του Perez, η Scuderia AlphaTauri του Gasly, οι δύο Ferrari και η Alfa Romeo του Giovinazzi, με τους γύρους να περνούν δίχως αλλαγές ή δράματα.

Φτάνοντας στον γύρο 20/71, ο Verstappen ήταν ήδη 7 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Hamilton, που είχε αρκετά κοντά του τον Perez. Διαφορά που φλέρταρε με διψήφιο νούμερο δέκα γύρους μετά.

Και με τον Perez να πλησιάζει, ο Hamilton ήταν αυτός που μπήκε πρώτος για αλλαγή, στον γύρο 30. Επέστρεψε στην πίστα πίσω από τη Ferrari του Leclerc αλλά για καλή του τύχη, ο Μονεγάσκος μπήκε κι αυτός για αλλαγή ένα γύρο μετά.

Στον γύρο 32 μπήκε o Gasly και στον 34 ο Verstappen, αφήνοντας στην πρωτοπορία τον Perez – ήταν η πρώτη φορά που ένας Μεξικανός είχε τα ηνία στον αγώνα της πατρίδας του.

Όσο για τον Hamilton, ήταν επτά δευτερόλεπτα μακριά και παρά την αλλαγή γόμας, είχε παραπλήσιο ρυθμό με το Verstappen, την ώρα που ο Perez συνέχιζε απτόητος, ακολουθώντας μία διαφορετική στρατηγική. Τελικά ο οδηγός από τη Γουαδαλαχάρα μπήκε για αλλαγή στον γύρο 41. Έβαλε τη σκληρή γόμα και έπεσε τρίτος, όντας οκτώ δευτερόλεπτα μακριά από τον Lewis και ελαστικά πιο φρέσκα κατά 11 γύρους.

Το ίδιο «σετ» είχαμε και πίσω τους, με τους Gasly-Leclerc να έχουν το νου τους πιο πίσω, στον Σάινθ, που άλλαξε ελαστικά στον γύρο 42!

Πιο πίσω, ο Bottas πέρασε 40 γύρους ακολουθώντας τον Ricciardo κι όταν τελικά τον πέρασε, στον γύρο 40, ακολούθησε ένα καταστροφικό pit stop (11 δευτερόλεπτα!) που του στέρησε θέσεις.

Φτάνοντας στον γύρο 56/71 ο Perez ήταν πλέον κάτω από τα τρία δευτερόλεπτα από τον Hamilton, ροκανίζοντας αργά αλλά σταθερά τη διαφορά τους. Και δέκα γύρους πριν το τέλος, κατάφερε να μπει για πρώτη φορά σε ζώνη χρήσης DRS!

Όμως ο οδηγός της αυστριακής ομάδας φάνηκε επίσης να επηρεάζεται από τον ακάθαρτο αέρα καθώς έμπλεξαν ξανά σε «κίνηση». Έτσι, όσο κι αν προσπάθησε, δεν κατάφερε να περάσει.

Στην κορυφή ο Verstappen δεν είχε αντίπαλο και έτσι πανηγύρισε την ένατη νίκη του μέσα στο 2021. Ίσως και σημαντικότερη. Αν και το πραγματικό πάρτι ήταν από τους Μεξικανούς, που γιόρταζαν το βάθρο του συμπατριώτη τους.

Ήταν η πρώτη φορά στην καριέρα του Perez, που είχε τρεις συνεχόμενες παρουσίες στο βάθρο. Με την 3ηη να είναι προφανώς και η πιο γλυκιά.

O Gasly τερμάτισε μπροστά από τις Ferrari, με έβδομη την Aston Martin του Sebastian Vettel, όγδοη την Alfa Romeo του Kimi Raikkonen, ένατη την Alpine του Fernando Alonso και τη McLaren του Lando Norris να συμπληρώνει τις βαθμολογούμενες θέσεις.

Όσο για τον Bottas, έκανε δύο pit stop στο τέλος και με τη μαλακή γόμα, κατάφερε να κλέψει τον ταχύτερο γύρο από τον Verstappen. Δεν πήρε βαθμό, αφού ήταν εκτός δεκάδας, αλλά τουλάχιστον για τη Mercedes, ο πόντος αυτός δεν πήγε στον Ολλανδό.

Αναλυτικά η κατάταξη:

Η συνέχεια έρχεται δίχως ανάσα, την προσεχή Κυριακή στη Βραζιλία και την πίστα του Interlagos.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα απομεινάρια του διαλυμένου αγωνιστικού του Λασκαράτου (video)

H ανάρτηση της Mercedes είναι νόμιμη!

Η Porsche είναι μία ανάσα από την F1!