Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Πέθανε ο Patrick Tambay

Ελλάδα 14:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Πέθανε ο Patrick Tambay

FORMULA 1

F1: Πέθανε ο Patrick Tambay

FORMULA 1

Πέθανε σήμερα ο πρώην οδηγός αγώνων, Patrick Tambay, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο AFP. Η υγεία του 73χρονου Tambay ήταν επιβαρυμένη τον τελευταίο καιρό.

Advertisement
Advertisement

O Γάλλος αγωνίστηκε για εννιά σεζόν -επτά εξ αυτών πλήρεις- στο πρωτάθλημα της F1, πετυχαίνοντας δύο νίκες. Επιπλέον, συμμετείχε και τέσσερις φορές στον εικοσιτετράωρο αγώνα του Le Mans. Υπήρξε στενός φίλος του Gilles Villeneuve -είναι ο νονός του Jacques Villeneuve- και μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, έκανε καριέρα ως σχολιαστής αγώνων.

Ο Tambay έκανε το ντεμπούτο του στο γαλλικό GP του 1977 με την ομάδα του John Surtess. Θα αγωνιζόταν μέχρι το 1981 με τις Theodore, McLaren και Talbot. Η καλύτερη περίοδος της καριέρας του, όμως, θα ερχόταν έπειτα από τον χαμό του Gilles στο Zolder του 1982.

Advertisement
Advertisement

Η Ferrari προσέλαβε τον Tambay για να αγωνιστεί δίπλα στον Didier Pironi. Μόλις στον 4ο αγώνα της καριέρας του με την Scuderia, στην Γερμανία, ο Tambay θα έπαιρνε και την πρώτη από τις δύο νίκες της καριέρας του. Σε εκείνον τον αγώνα ο Pironi είχε κι εκείνος ένα σοβαρό ατύχημα, το οποίο ουσιαστικά έδωσε πρόωρο τέλος στην καριέρα του.

Ο Tambay συνέχισε με την Ferrari και το 1983. Η μεγαλύτερη -αλλά και τελευταία- νίκη της καριέρας του θα ερχόταν στην Imola. Οδηγώντας την Ferrari με τον αριθμό 27, κατάφερε να πάρει τη νίκη έπειτα από την εγκατάλειψη του Patrese, 6 γύρους πριν το τέλος. Ήταν μία συναισθηματικά φορτισμένη νίκη για τον Γάλλο άλλα και την Scuderia.

Advertisement

Τα επόμενα τρία χρόνια ο Tambay αγωνίστηκε για τις Renault και Haas. Το 1989 θα είχε τον καλύτερο τερματισμό του στο Le Mans, με μία 4η θέση για λογαριασμό της Jaguar.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Porsche: Παίζει το τελευταίο της χαρτί με Williams;
McLaren F1: Μεγαλώνει το τεχνικό της τμήμα για το 2023
F1: Ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα από το 2026;

Advertisement