Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Πέθανε ο Jean-Pierre Jabouille

Ελλάδα 3:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Πέθανε ο Jean-Pierre Jabouille

FORMULA 1

F1: Πέθανε ο Jean-Pierre Jabouille

FORMULA 1

Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο πρώην οδηγός της F1, Jean-Pierre Jabouille είναι νεκρός. Ο Γάλλος ήταν 8ο ετών.

Advertisement
Advertisement

Ο Jabouille έτρεξε σε αγώνες Formula 1 από το 1974 μέχρι το 1981. Στην αρχή περιστασιακά με τις Williams, Surtees και  Tyrell, ενώ από τα τέλη του 1977 αποκλειστικά με την Renault.

Θα έκανε δύο πλήρεις σεζόν με την γαλλική ομάδα, το 1979 και το 1980. Κατά τις χρονιές αυτές θα έπαιρνε και τις δύο νίκες και τις έξι poles της καριέρας του. Η πρώτη επιτυχία του Jabouille ήρθε στο GP της πατρίδας του το 1979. Τότε, ο Γάλλος είχε καταφέρει να κερδίσει στην Dijon-Prenois, ξεκινώντας από την pole.

Advertisement
Advertisement

Σε έναν αγώνα ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία για την συγκλονιστική μονομαχία των Villeneuve-Arnoux για την δεύτερη θέση (είχε επικρατήσει ο πρώτος), ο Jabouille θα πετύχαινε ένα ιστορικό επίτευγμα. Την πρώτη νίκη σε αγώνα F1 για αυτοκίνητο με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα.

Ήταν μία μεγάλη δικαίωση τόσο για εκείνον όσο και για την Renault η οποία είχε πρωτοεφαρμόσει την συγκεκριμένη τεχνολογία στους αγώνες GP. Ο παριζιάνος οδηγός έμελλε να ταυτιστεί με την γαλλική εταιρία. Θα έπαιρνε για λογαριασμό της άλλη μία νίκη το 1980 στο αυστριακό GP.

Advertisement

Μετά το 1981, ο Jabouille θα συμμετείχε σε αγώνες σπορ πρωτοτύπων, ενώ από το 1968 μέχρι και το 1993 συμμετείχε ανελλιπώς στις 24 ώρες του Le Mans. Θα ανέβαινε στο podium τρεις φορές συνολικά.

Έπειτα από το τέλος της αγωνιστικής του καριέρας, διετέλεσε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα επικεφαλής της Peugeot Sport, αντικαθιστώντας τον Jean Todt.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Domenicali: Μεγαλύτερος ο αντίκτυπος της F1 στο Vegas από ότι του Super Bowl!
Raikkonen: Θα γίνει για τρίτη φορά μπαμπάς!
Vasseur: Η ατμόσφαιρα στη Ferrari παρόμοια με των Renault και Sauber