Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 2023: Μέσα η Νότια Αφρική – Έξω το Βέλγιο;

Ελλάδα 13:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 2023: Μέσα η Νότια Αφρική – Έξω το Βέλγιο;

FORMULA 1

F1 2023: Μέσα η Νότια Αφρική – Έξω το Βέλγιο;

FORMULA 1

Ο CEO της F1, Stefano Domenicali βρέθηκε στην Νότια Αφρική την Δευτέρα αμέσως μετά το GP του Αζερμπαϊτζάν. Ο Ιταλός συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της πίστας στο Kyalami για να συζητήσουν τους όρους ένταξής της στο πρόγραμμα από το 2023 κιόλας. Όμως, η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να θέσει εκτός καλεντάρι το θρυλικό Spa-Francorchamps.

Advertisement
Advertisement

Είναι γνωστό εδώ και λίγους μήνες ότι η Νότια Αφρική έχει θέσει σοβαρή υποψηφιότητα με το Kyalami για μια θέση στο πρόγραμμα της F1. Φαίνεται, όμως, ότι αυτή η θέση θα δοθεί στο Kyalami από το 2023 κιόλας! Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια συμφωνία η οποία αναμένεται να υπογραφεί εντός του καλοκαιριού. Θα είναι η πρώτη φορά που θα φιλοξενηθεί αγώνας στην αφρικανική ήπειρο έπειτα από το μακρινό 1993.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή θα έχει, δυστυχώς, και παράπλευρες απώλειες. Το παρόν καλεντάρι αποτελείται από 22 αγώνες. Με την επιστροφή του Κατάρ και το νέο GP στο Las Vegas φτάνουμε ήδη τους 24. Προσθέστε σε αυτούς και την Κίνα η οποία επίσης έχει συμφωνήσει για το 2023 και οι αγώνες γίνονται 25.

Advertisement
Advertisement

Αυτός είναι και ο μέγιστος δυνατός αριθμός αγώνων ανά σεζόν που έχουν συμφωνήσει οι ομάδες με την F1 και την FIA, από το 2021. Ωστόσο, όλες οι πλευρές έχουν δηλώσει αρκετές φορές ότι θα προτιμούσαν να μην “πιάσουν” αυτό το νούμερο στο άμεσο μέλλον. Θεωρείται, ότι οι 24 αγώνες είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που θα δέχονταν όλοι αδιαμαρτύρητα.

Το Spa-Francorchamps σε δύσκολη θέση

Η διαφαινόμενη προσθήκη της Νότιας Αφρικής στο πρόγραμμα από την επόμενη χρονιά ανεβάζει τον αριθμό των αγώνων στους 26. Άρα αυτό σημαίνει πώς σίγουρα ένα GP από το τρέχον πρόγραμμα δεν θα παραμείνει και το 2023. Όλα δείχνουν ότι αυτό θα είναι το Grand Prix της Γαλλίας. Όμως, το πιθανότερο είναι πώς θα πρέπει να φύγει και δεύτερος αγώνας ώστε να ανοίξουν οι ημερομηνίες στο πρόγραμμα.

Advertisement

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν ανησυχητικές φήμες και για το Grand Prix του Βελγίου. Οι άνθρωποι της F1 θεωρούν ότι η θρυλική πίστα του Spa-Francorchamps δεν πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται στην σύγχρονη εποχή. Τόσο από άποψη χάραξης (!) όσο και εγκαταστάσεων. Και αυτό παρά το ότι οι υπεύθυνοι της πίστας έχουν προχωρήσει φέτος σε αναμόρφωση της Eau Rouge και σε κατασκευή μίας νέας κερκίδας στη Radillon.

Πλέον γίνεται λόγος ανοιχτά για απουσία του Spa από το καλεντάρι του 2023. Πολλοί θεωρούν ότι η πιθανότερη εξέλιξη για τον αγώνα στο Βέλγιο είναι η εναλλαγή του ανά έτος από το 2024 με κάποιον άλλον αγώνα. Ίσως το ολλανδικό Grand Prix; Άλλωστε, διατείνονται οι ίδιες πηγές, ο αγώνας του Βελγίου έχει λείψει και άλλες φορές από το πρόγραμμα. Πιο πρόσφατα παραδείγματα ήταν αυτά των σεζόν 2003 και 2006.

Advertisement

Θεωρητικά, βέβαια, υπάρχει η δυνατότητα να “σωθεί” το Spa-Francorchamps από την… λαίλαπα της επέκτασης του προγράμματος. Υπάρχει η πιθανότητα η ένταξη της Κίνας να μην γίνει από το 2023, λόγω του ότι η χώρα αντιμετωπίζει ακόμη αρκετά προβλήματα με την πανδημία του Covid-19. Εναλλακτικά, θα έπρεπε όλες οι ομάδες να συμφωνήσουν σε ένα καλεντάρι 25 αγώνων το οποίο θα περιλαμβάνει και ένα από τα πιο ιστορικά GP του πρωταθλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Αζερμπαϊτζάν: Εύκολο 1-2 για Red Bull, καταστροφή για Ferrari
Mercedes: Εκβιάζει την FIA για αλλαγές
F1 GP Αζερμπαϊτζάν: Χρονικό μιας προαναγγελθείσας βλάβης

Advertisement