Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Η FIA ανοίγει την διαδικασία για πιθανή είσοδο 2 νέων ομάδων

Ελλάδα 8:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1: Η FIA ανοίγει την διαδικασία για πιθανή είσοδο 2 νέων ομάδων

FORMULA 1

F1: Η FIA ανοίγει την διαδικασία για πιθανή είσοδο 2 νέων ομάδων

FORMULA 1

Εν μέσω της πρόσφατης διαμάχης του προέδρου Sulayem με τις ομάδες της F1, η FIA ανοίγει την διαδικασία για την ένταξη νέων ομάδων στο πρωτάθλημα.

Advertisement
Advertisement

Η συμφωνία ομόνοιας προβλέπει ότι ο μέγιστος αριθμός των ομάδων περιορίζεται στις δώδεκα. Με δέκα ομάδες να συμμετέχουν ήδη, αυτό σημαίνει ότι δύο νέες μπορούν να μπουν από το 2025 και μετά.

Αρχικά, πρέπει να γίνει από τους ενδιαφερόμενους επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή. Προβλέπεται ένα μη επιστρεπτέο τέλος 20.000 δολαρίων με την κατάθεση της αίτησης στην ομοσπονδίας. Έπειτα, η FIA σε συνεργασία με την FOM -δηλαδή την Liberty και τις ομάδες- θα συναποφασίσουν για το ποιοι από τους ενδιαφερόμενους πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Advertisement
Advertisement

Αρχικά, οι υποψήφιες νέες ομάδες θα αξιολογηθούν στο κατά πόσον θα μπορούν να ανταπεξέλθουν τεχνικά και οικονομικά στις απαιτήσεις της F1. Έπειτα θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν στην «οικολογική κατεύθυνση και στον κοινωνικό αντίκτυπο» που στοχεύει το σπορ. Ιδιαίτερη σημασία θα έχει η προσήλωση των ενδιαφερόμενων στον στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα της F1 για το 2030.

«Η ανάπτυξη και η απήχηση της F1 είναι άνευ προηγουμένου» δήλωσε ο πρόεδρος Sulayem. «Η FIA πιστεύει ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε όσοι το επιθυμούν και πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια να εκδηλώσουν επίσημα το ενδιαφέρον τους για είσοδο στο πρωτάθλημα» συμπλήρωσε.

Advertisement

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του σπορ τα κριτήρια δεν είναι αποκλειστικά οικονομικής φύσεως. Η FIA υπολογίζει να έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο των αιτήσεων μέχρι τις 30 Απριλίου. Στις 30 Ιουνίου αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως στους νέους συμμετέχοντες.

Το χρώμα του χρήματος

Όπως γίνεται κατανοητό η εξέλιξη αυτή αφορά άμεσα την συμμετοχή της Andretti-Cadillac στο πρωτάθλημα. Άλλωστε και ο ίδιος ο Sulayem παραδέχθηκε πρόσφατα στο Ράλλυ του Μόντε Κάρλο, οι Αμερικανοί είναι οι μόνοι που έχουν εκφράσει επίσημα ενδιαφέρον μέχρι στιγμής.

Advertisement

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας έχει εκδηλώσει ανοιχτά την υποστήριξή του προς το εγχείρημα των Andretti. Ιδιαίτερα μετά την σύμπραξή τους με την General Motors μέσω της Cadillac. «Πώς είναι δυνατόν κανείς να πει όχι στην GM;» είχε δηλώσει πρόσφατα ο Sulayem.

«Μπορούμε να προσθέσουμε δύο ακόμη ομάδες. Αυτό προβλέπουν οι κανονισμοί. Εάν είναι αξιόπιστες και σοβαρές τότε πρέπει να τους επιτραπεί η συμμετοχή» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας. «Χρειαζόμαστε μία δίκαιη και ισχυρή FIA. Είμαι εκλεγμένος εκπρόσωπος του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Δουλειά μου δεν είναι να βγάζω λεφτά αλλά να υποστηρίζω το σπορ» σημείωσε με νόημα.

Advertisement

Ασφαλώς η τελευταία αποστροφή του λόγου του Sulayem στοχεύει στις ομάδες και στην Liberty Media. Άλλωστε, η συμμετοχή της Andretti δεν αντιμετώπισε ποτέ πρόβλημα από την FIA. Ωστόσο, οι ομάδες δεν είναι διατεθειμένες να επιτρέψουν έτσι εύκολα την αύξηση του αριθμού τους.

Θέλουν πρώτα να υπάρξουν διαβεβαιώσεις ότι η όποια νέα συμμετοχή θα συνοδευτεί και από την αύξηση των εσόδων. Έτσι, δεν θα δουν μείωση στα δικά τους μερίδια. Η αλήθεια είναι ότι έπειτα από την δημοσιοποίηση της συνεργασίας των Andretti με την GM τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν. Ίσως τα αφεντικά της F1 ίσως δουν διαφορετικά την περίπτωση αυτή.

Άλλωστε όσο κι αν ο Sulayem δεν ενδιαφέρεται για τα χρήματα οι ομάδες θα πρέπει να δώσουν κι εκείνες το πράσινο φως. Και το πράσινο χρώμα του δολαρίου τους είναι ιδιαίτερα αγαπητό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Domenicali: Μεγαλύτερος ο αντίκτυπος της F1 στο Vegas από ότι του Super Bowl!
F1: Πέθανε ο Jean-Pierre Jabouille
Ford: Έντονο ενδιαφέρον για την F1