Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Μονακό: Σπάζοντας την «κατάρα» (+video)

Ελλάδα 17:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Μονακό: Σπάζοντας την «κατάρα» (+video)

FORMULA 1

F1 GP Μονακό: Σπάζοντας την «κατάρα» (+video)

FORMULA 1

Υπάρχει ένα αστικός μύθος στην F1 που θέλει τις Κυριακές του Μονακό να είναι… καταραμένες για τον Σαρλ Λεκλέρ. Φέτος, όμως, ο οδηγός της Ferrari είναι πιο κοντά από ποτέ στην εντός έδρας νίκη.

Advertisement
Advertisement

Ο Μονεγάσκος ήταν ανέκαθεν φανταστικός στους δρόμους του πριγκιπάτου. Ακόμη και σε χρονιές στις οποίες η Ferrari που οδηγούσε ο Σαρλ απείχε αρκετά σε απόδοση από το εκάστοτε κορυφαίο μονοθέσιο, εκείνος ήταν πάντα μέσα στους διεκδικητές της νίκης.

Ωστόσο η πολυπόθητη εντός έδρας νίκη δεν ερχόταν ποτέ. Πάντα υπήρχε κάτι που συνέβαινε -συνήθως τις Κυριακές- και απέτρεπε τον Σαρλ από το να πάρει εκείνος το βαρύτιμο τρόπαιο από τα χέρια του πρίγκιπα Αλβέρτου. Έτσι, πολλοί άρχισαν να κάνουν λόγο για κάποια… κατάρα που ταλανίζει τον Σαρλ στο Μονακό.

Φυσικά και ο παραπάνω αστικός μύθος δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένας εύσχημος τρόπος ώστε να δικαιολογηθούν τα λάθη της ομάδας ή και του ίδιου του Σαρλ, σε κρίσιμες στιγμές. Το 2019 και το 2022 η Ferrari… έκαψε τον Λεκλέρ. Ενώ το 2021 το λάθος του στο τέλος του Q3 καταδίκασε τις πιθανότητες του για νίκη.

Απόλυτος έλεγχος

Advertisement
Advertisement

Φέτος, όμως, ο Λεκλέρ δείχνει να έχει αφήσει πίσω του το παρελθόν. Έχει τον απόλυτο έλεγχο από την αρχή του τριημέρου. Με μία SF-24 η οποία είναι κυρίαρχη σε όλες τις ζώνες που απαιτείται ελκτική πρόσφυση, ο Σαρλ είχε την πολυτέλεια να μην ρισκάρει στο απόλυτο όριο σε κάθε γύρο ώστε να έρθει ο χρόνος.

Η ανωτερότητα του Μονεγάσκου στον είσοδο της Ste Devote, σε όλον τον δεύτερο τομέα αλλά και στην Rascasse ήταν εξόφθαλμη στις χθεσινές κατατακτήριες. Η διαφορά του από τον δεύτερο Πιάστρι θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη, μάλιστα, εάν ο Σαρλ δεν είχε πρόβλημα με τα πεντάλ του στο Q3.

Ο Λεκλέρ πρέπει απλώς να κάνει μια καλή εκκίνηση σήμερα. Εφόσον στρίψει πρώτος στην Ste Devote θα μπορέσει στη συνέχεια να ελέγξει τον ρυθμό του αγώνα. Η Ferrari είναι εξαιρετική σε όλες τι γόμες όπως αποδεικνύουν τα μεγάλα stints του -επίσης φανταστικού χθες- Σάινθ.

Χωρίς περιθώρια

Advertisement

Από την άλλη η εικόνα της RB20 ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη σε σχέση με εκείνη της SF-24 (πρωτίστως) και MCL38 (δευτερευόντως). Οι Φερστάπεν και Πέρεζ είχαν από την αρχή του τριημέρου ένα εξαιρετικά δύστροπο μονοθέσιο.

Οι αποσταθεροποιήσεις ήταν συνεχείς σε περάσματα πάνω από τις πολλές ανωμαλίες οδοστρώματος. Ακόμη χειρότερη ήταν η συμπεριφορά της RB20 όποτε υπήρχε αρνητική κλίση οδοστρώματος σε στροφές. Η Red Bull δοκίμασε τα πάντα σε πίστα και προσομοιωτή. Ωστόσο ο Φερστάπεν έπρεπε να οδηγεί στο όριο ήδη από το Q1 για να περάσει.

Advertisement

«Εάν συνεχίσω να οδηγώ έτσι θα χτυπήσω στον τοίχο» έλεγε ο Ολλανδός πριν τις κατατακτήριες. Φτάνοντας στο Q3 ο Μαξ θα μπορούσε ίσως να μπει στην δεύτερη σειρά για την σημερινή εκκίνηση. Εάν αναλογιστούμε ότι ο Πέρεζ έμεινε εκτός Q2, το αποτέλεσμα θα ήταν ανέλπιστα καλό.

Ο Φερστάπεν ήταν εξαίσιος στον πρώτο τομέα από την αρχή του τριημέρου. Ιδιαίτερα στο πέρασμά του από την στροφή του Casino. Έχανε, όμως, πολύ στον δεύτερο τομέα καθώς η RB20 δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα κερμπ. Στην τελευταία του προσπάθεια ο Μαξ ήθελε ένα θαύμα.

Αποφάσισε να ποντάρει στον φιλικό προς εκείνον πρώτο τομέα και συγκεκριμένα στην είσοδο της Ste Devote. Το ποντάρισμα, όμως, ήταν λάθος και η επαφή με την μπαριέρα τον καταδίκασε στην 6η θέση εκκίνησης σήμερα.

Advertisement

Φυσικά, η εικόνα της Red Bull στο Μονακό δεν θα έχει συνέχεια στα επόμενα Grand Prix. Οι ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης πίστας, απλώς, δεν ευνοούν το μονοθέσιο της. Όπως συνέβη εξάλλου πέρσι στην Σιγκαπούρη. Για έναν αγώνα, λοιπόν, η Red Bull δεν θα είναι στο προσκήνιο. Η σημερινή μάχη θα είναι μεταξύ των Ferrari και McLaren με τον Λεκλέρ μεγάλο φαβορί.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αγωνοδίκες απέκλεισαν τις δύο Haas από τις κατατακτήριες, λόγω παρατυπίας με τις νέες πίσω πτέρυγές τους και θα ξεκινήσουν σήμερα από το pitlane.