Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Μαϊάμι: Ο Verstappen κόντρα σε όλα τα προγνωστικά!

Ελλάδα 9:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Μαϊάμι: Ο Verstappen κόντρα σε όλα τα προγνωστικά!

FORMULA 1

F1 GP Μαϊάμι: Ο Verstappen κόντρα σε όλα τα προγνωστικά!

FORMULA 1

O Max Verstappen ήταν ο μεγάλος νικητής του GP στο Μαϊάμι. Ο πρωταθλητής βρέθηκε από νωρίς στην πρωτοπορία και είχε απάντηση σε όλες τις προκλήσεις που του έθεσε ο αγώνας. Πίσω του οι δύο Ferrari.

Advertisement
Advertisement

Αυτή ήταν μία ακόμη μεγάλη νίκη για τον Verstappen. Μπορεί ο Ολλανδός να βοηθήθηκε από την καλύτερη λειτουργία της RB18 με τα medium. Ωστόσο, για να κερδίσει έπρεπε να περάσει και τις δύο Ferrari στην πίστα, ενώ στο τέλος άντεξε στην ασφυκτική πίεση του Leclerc έπειτα από το Safety Car.

Οι Leclerc-Sainz οδήγησαν κι εκείνοι εξαιρετικά αλλά σήμερα ο Verstappen είχε το κάτι παραπάνω. Μεγάλος κερδισμένος του αυτοκινήτου ασφαλείας ήταν ο George Russell. Ο Βρετανός παρά την κακή θέση εκκίνησης του κατάφερε για άλλη μια φορά φέτος να τερματίσει εντός της πρώτης πεντάδας.

Εκκίνηση

Οι δύο Aston Martin ξεκίνησαν από τα pits λόγω προβλήματος που αντιμετώπισαν με την θερμοκρασία των καυσίμων. Λόγω αυτού επέλεξαν να ξεκινήσουν με τα hard όπως και οι Russell, Latifi. Οι υπόλοιποι οδηγοί επέλεξαν την medium γόμα για την εκκίνηση.

Advertisement
Advertisement

Ο Leclerc είχε εξαιρετική εκκίνηση αλλά το ίδιο και ο Verstappen. Ο Ολλανδός προσπέρασε εύκολα τον Sainz στην πρώτη στροφή. Εκπληκτική εκκίνηση, αντιθέτως, έκανε ο άλλος Ισπανός του grid. O Alonso βρέθηκε από την 11η θέση στην 6η έχοντας και μία μικρή επαφή με τον Hamilton στην στροφή 3.

Μέσα στους πρώτους πέντε γύρους ο Leclerc θα έχτιζε μία μικρή διαφορά 1,5 δευτερολέπτου από τον Verstappen. Παράλληλα ο Hamilton θα περνούσε τους Alonso και Gasly για να πάρει πίσω την 6η θέση από την οποίαν είχε ξεκινήσει.

Ο Verstappen περνάει μπροστά

Advertisement

Σε εκείνο το σημείο ο Verstappen άρχισε να κλείνει την διαφορά από τον Leclerc. Τα medium έδειχναν να έχουν μικρότερη φθορά στην Red Bull και ήδη από τον 8ο γύρο θα βρισκόταν στο DRS της Ferrari. Οι τρεις ζώνες DRS θα λειτουργούσαν υπέρ του Ολλανδού ο οποίος πήρε την πρώτη θέση ενώ τα δύο μονοθέσια διέσχιζαν την ευθεία των pits στον 9ο γύρο!

Advertisement

Ο πρωταθλητής άρχισε να απομακρύνεται από την F1-75 η οποία δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ίδιο ρυθμό. Ο Leclerc γλιστρούσε συνεχώς, χάνοντας έδαφος από τον Verstappen. Η διαφορά τους στον 13ο γύρο είχε ξεπεράσει τα 2,5 δευτερόλεπτα.

Ο αγώνας πηγαίνει προς το ένα pit-stop

Ήταν πλέον εμφανής η ανωτερότητα της RB18 με τα medium.Ο Verstappen μπορούσε να ανοίγει τη διαφορά του από τον Leclerc κατά βούληση και σύντομα θα ήταν ασφαλής από πιθανό undercut του Leclerc.

Advertisement

Από την άλλη ο Leclerc παρά την κακή κατάσταση των ελαστικών του, δεν μπορούσε να κάνει άμεσα pit-stop. Έπρεπε να περιμένει κάποια μονοθέσια από το midfiled να σταματήσουν πρώτα ώστε μετά την δική του στάση του να έβγαινε σε καθαρό αέρα.

Οι πρώτοι που μπήκαν για αλλαγή ήταν οι Tsunoda, Alonso και Gasly, όλοι στα hard Pirelli. Στον 19ο γύρο ο Norris έκανε την δική του στάση στα pits. Όμως ο γύρος εξόδου του θα ήταν καταστροφικός με τον Βρετανό να πέφτει στην 16η θέση. Στον 23ο γύρο ο Hamilton θα έμπαινε και εκείνος στα pits βγαίνοντας στην 7η θέση πίσω από τον Russell ο οποίος ήταν ακόμη στο αρχικό σετ ελαστικών του.

Καθώς πλησιάζαμε προς το μέσον του αγώνα γινόταν ξεκάθαρο ότι οι πρωτοπόροι θα πήγαιναν για μία και μοναδική στάση στα pits. Αυτή θα ερχόταν στον 25ο γύρο για τον Leclerc και ένα γύρο αργότερα για τον Verstappen.

Δεύτερο stint

Στον 30ο γύρο η σειρά ήταν: Verstappen, Leclerc, Sainz, Perez και Russell. Ο Βρετανός ήταν ο μόνος που δεν είχε σταματήσει ακόμη για αλλαγή. Ο Verstappen έλεγχε την κατάσταση στην κορυφή, έχοντας διαφορά 7,5 δευτερολέπτων από τον Leclerc.

Η κατάταξη έμοιαζε να παγιώνεται. Οι Ferrari δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τον ρυθμό του Verstappen ακόμη και με τη σκληρή γόμα. Οι μόνες μάχες που διεξάγονταν στην πίστα ήταν ανάμεσα στις Haas, τον Vettel και τον Norris ο οποίος προσπαθούσε να ανακάμψει στην βαθμολογούμενη δεκάδα. Ο Russell παρέμενε πέμπτος περιμένοντας κάποιο Safety Car ή μία καθόλου απίθανη σύντομη βροχή.

Αυτοκίνητο ασφαλείας

Η αναμονή του θα δικαιωνόταν στον 41ο γύρο με την σύγκρουση των Norris και Gasly. Ο Γάλλος – ο οποίος έναν γύρο πριν είχε επαφή και με τον Alonso χωρίς να φταίει- είχε βγει εκτός στην στροφή 8. Κατά την επιστροφή του στην πίστα ο Norris επιχείρησε να τον προσπεράσει αλλά δεν του άφησε χώρο. Τα δύο μονοθέσια ακούμπησαν με την McLaren να καταλήγει στον τοίχο.

Αρχικά το race control αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας. Υπό αυτό το καθεστώς θα άλλαζαν ελαστικά οι Russell, Perez, Tsunoda και Gasly. Ταυτόχρονα ο Alonso θα τιμωρούταν με ποινή 5 δευτερολέπτων για την επαφή που είχε προκαλέσει λίγο νωρίτερα.

Το VSC θα μετατρεπόταν σε πλήρες Safety Car στον 43ο γύρο. Στον 45ο γύρο με το SC ακόμη στην πίστα η σειρά ήταν: Verstappen, Leclerc, Sainz, Perez, Bottas, Hamilton, Russell, Alonso, Schumacher και Ocon. Από τους πρώτους δέκα μόνο οι Perez, Russell και Ocon είχαν φρέσκα ελαστικά. 

Επανεκκίνηση

Ο αγώνας ξεκίνησε ξανά στον 47ο γύρο με τον Perez να επιτίθεται στον Sainz, αλλά τον Ισπανό να αμύνεται επιτυχημένα. Ο Leclerc, από την άλλη, βρισκόταν εντός του DRS του Verstappen με εννιά γύρους να απομένουν. Η Red Bull με τον αριθμό ένα βρισκόταν υπό ασφυκτική πίεση από τον Μονεγάσκο.

Εν τω μεταξύ, ο Bottas θα έκανε λάθος στην στροφή 17 χάνοντας τη θέση του από τις δύο Mercedes που μονομαχούσαν και μεταξύ τους. Ο Russell θα κατάφερνε να πάρει την 5η θέση τελικά από τον Hamilton στην στροφή 11. Ο Perez στον 52ο γύρο θα έκανε και πάλι επίθεση στον Sainz στην πρώτη στροφή. Έχασε τα φρένα, όμως, επιτρέποντας στον Sainz να πάρει πίσω την τρίτη θέση.

Με πέντε γύρους να απομένουν οι πρωτοπόροι εξακολουθούσαν να μάχονται σκληρά. Ο Leclerc παρέμενε κολλημένος στο DRS του Verstappen όμως ο Ολλανδός κατάφερνε πάντα να παίρνει ανάσα στον αργό τομέα της πίστας. Στο τέλος του 53ου γύρου ο πρωταθλητής θα κατόρθωνε για πρώτη φορά να βγάλει τον οδηγό της Ferrari από το DRS του.

 

 

Εκεί κρίθηκε και η μάχη της κορυφής. Ο Verstappen άντεξε παίρνοντας την  τρίτη φετινή του καρό σημαία. Επιπλέον, σημείωσε και τον ταχύτερο γύρο του αγώνα κερδίζοντας τον επιπλέον βαθμό. Ήταν μία μεγάλη νίκη για τον Ολλανδό ο οποίος μείωσε κατά ακόμη 8 βαθμούς την διαφορά του από τον Leclerc στο πρωτάθλημα.

*Μετά την καρό σημαία επιβλήθηκαν ποινές  5 δευτερολέπτων στον Alonso (η δεύτερη για σήμερα) και στον Ricciardo. Και οι δύο θεωρήθηκε πώς “έκοψαν” δρόμο σε διαφορετικά σημεία της πίστας αποκτώντας παράνομο πλεονέκτημα. Έτσι, οι θέσεις 9 και 10 κατέληξαν στους Albon και Stroll αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Μαϊάμι: Υψηλός βαθμός δυσκολίας
F1 GP Μαϊάμι: Ο Leclerc πρώτος σε κόκκινο 1-2!
F1 GP Μαϊάμι: Η πιο λογική προσέγγιση κερδίζει