Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Δες όλη την δράση από την Κίνα σε ΑΝΤ1+ και ΑΝΤ1!

Ελλάδα 11:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δες όλη την δράση από την Κίνα σε ΑΝΤ1+ και ΑΝΤ1!

FORMULA 1

Δες όλη την δράση από την Κίνα σε ΑΝΤ1+ και ΑΝΤ1!

FORMULA 1

Έπειτα από 5 χρόνια απουσίας το GP της Κίνας επιστρέφει και θα μεταδοθεί την Κυριακή, 21 Απριλίου, στις 10:00, ζωντανά, αποκλειστικά στο ΑΝΤ1+ και ετεροχρονισμένα στις 16:30 στον ΑΝΤ1.

Advertisement
Advertisement

Οι λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού, την Παρασκευή 19 Απριλίου και το Σάββατο 20 Απριλίου, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αποκλειστικά στο ΑΝΤ1+, τις ελεύθερες και τις κατατακτήριες δοκιμές των μονοθέσιων, που θα προετοιμάσουν το έδαφος για την τελική σειρά εκκίνησης, καθορίζοντας τη θέση κάθε οδηγού στο grid.

Στο τελευταίο Grand Prix, που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα το 2019, είχε κερδίσει ο Λιούις Χάμιλτον για λογαριασμό της Mercedes, με 2 ο τον Βάλτερι Μπότας και 3 ο τον Σεμπάστιαν Φέτελ, που οδηγούσε τότε για την Ferrari. Από τότε, δεν έχει μείνει τίποτα ίδιο. Αρχικά, έχουμε νέα μονοθέσια με διαφορετική δυναμική. Δευτερευόντως, έχουμε νέα ελαστικά τόσο σε διαστάσεις (ζάντες 18 ιντσών), όσο και σε γόμες.

Επίσης, έχουμε νέους αθλητικούς κανονισμούς με αγώνα Sprint, καθώς έχει αλλάξει εκ νέου η διαμόρφωσή του. Πλέον, ο αγώνας Sprint θα διεξάγεται πριν τις κατατακτήριες δοκιμές του κυρίως αγώνα. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη και όλοι όσοι συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, ενδιαφέρονται για την παρουσία τους εκεί.

Advertisement
Advertisement

Η Formula 1 επισκέπτεται την Κίνα και την πίστα της Σαγκάης από το 2004 και το 2019 ήταν η τελευταία χρονιά που είχαμε Grand Prix. Μάλιστα, ήταν ένας ιστορικός αγώνας, ο 1000στός στην ιστορία του αθλήματος.

Η τετραετής απουσία οφείλεται στις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19. Στην πίστα της Σαγκάης, το Shanghai International Circuit, που σχεδιάστηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Hermann Tilke, έχουν φιλοξενηθεί και τα 16 κινεζικά Grand Prix ως τώρα. Το σχήμα της βασίζεται στον κινεζικό χαρακτήρα «shang», που σημαίνει «από πάνω».

Με βάση προσομοιώσεις και προηγούμενα δεδομένα, τα ελαστικά υπόκεινται σε πλευρικές και διαμήκεις δυνάμεις μεσαίου επιπέδου. Τα αριστερά ελαστικά φθείρονται περισσότερο, λόγω της δεξιόστροφης φοράς.

Advertisement

Περιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση, το Grand Prix της Κίνας, είναι ο πρώτος από τους έξι αγώνες που θα έχει μορφή Sprint. Μάλιστα, έχει αλλάξει ελαφρώς και η μορφή με τον αγώνα Sprint, καθώς διεξάγεται πλέον, πριν τις κατατακτήριες δοκιμές του κανονικού αγώνα.

Αναπόφευκτα, άλλαξε και το καθεστώς parc ferme, που τώρα χωρίζεται σε δύο μέρη. Το 1 ο μέρος καλύπτει τις κατατακτήριες Sprint και τον αγώνα Sprint. Το 2 ο μέρος ξεκινά πριν τις κατατακτήριες δοκιμές του αγώνα. Ταυτόχρονα, υπάρχει μόνο μία ώρα ελεύθερων δοκιμών, την Παρασκευή 19 Απριλίου, για να βρουν το σωστό σετάρισμα και να αξιολογήσουν τα ελαστικά σε διάρκεια, αντοχή και φθορά, σε μια πίστα που αναπόφευκτα δεν θα είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Advertisement

Η μορφή αγώνα Sprint περιορίζει και τον αριθμό των διαθέσιμων σλικ ελαστικών από 13 σετ σε 12 σετ (2 σκληρά, 4 μεσαία και 6 μαλακά), ενώ ο αριθμός των σετ βρόχινων παραμένει ίδιος (5 ενδιάμεσακαι 2 βρόχινα).

Ο Απρίλιος στη Σαγκάη μπορεί να έχει θερμοκρασιακές διακυμάνσεις περίπου 10 °C, κάτι που προσθέτει μια άλλη μεταβλητή στο παζλ, που πρέπει να συνθέσουν οι ομάδες και οι οδηγοί. Συνήθως, το Grand Prix της Κίνας είναι ένας αγώνας δύο αλλαγών, επειδή υπάρχουν πολλά σημεία για προσπέρασμα με πιο χαρακτηριστικό το φρενάρισμα στη στροφή 14.

Από τους 20 οδηγούς, που θα αγωνιστούν φέτος στη Σαγκάη, μόνο 3 έχουν κερδίσει. Ο Λιούις Χάμιλτον 6 φορές, ο Φερνάντο Αλόνσο 2 φορές και ο Ντάνιελ Ρικιάρντο 1 φορά. Ο Χάμιλτον έχει επίσης 6 pole. H Mercedes αριθμεί 6 νίκες, η Ferrari 4, ενώ η Red Bull έχει κερδίσει 2 φορές. Μάλιστα, εκεί το 2009 ο Φέτελ έδωσε την παρθενική νίκη στην Αυστριακή ομάδα.

Advertisement

Στην εκπομπή «Formula 1 Show», που ξεκινά στις 09:00, μια ώρα πριν την απευθείας μετάδοση του αγώνα από το ΑΝΤ1+, την Κυριακή 21 Απριλίου, μπορείτε να παρακολουθήσετε μεταξύ άλλων, την αποκλειστική συνέντευξη του φωτογράφου της Formula 1, Βλαντ Ρις, στον Πάνο Σεϊτανίδη, το αφιέρωμα στον τοπικό ήρωα Ζου Γκουάνγιου, ο οποίος θα αγωνιστεί για πρώτη φορά μπροστά στους συμπατριώτες του, αλλά και να μάθετε τα μυστικά του προγράμματος για το 2025 και όσα λέει γι’ αυτό στην κάμερα του ΑΝΤ1, ο Βάλτερι Μπότας.