Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Μπρους ΜακΛάρεν: Ένα γρήγορο πέρασμα στην αιωνιότητα (+video)

Ελλάδα 1:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μπρους ΜακΛάρεν: Ένα γρήγορο πέρασμα στην αιωνιότητα (+video)

FORMULA 1

Μπρους ΜακΛάρεν: Ένα γρήγορο πέρασμα στην αιωνιότητα (+video)

FORMULA 1

Στις 2 Ιουνίου 1970, ο Μπρους ΜακΛάρεν έβρισκε ακαριαίο θάνατο στα συντρίμμια του πρωτότυπου M8D, των 670 ίππων, που ο ίδιος δοκίμαζε για τη (νεαρή τότε) και πολλά υποσχόμενη εταιρεία του. Δεν είχε καν προλάβει να κλείσει τα 33 του χρόνια.

Advertisement
Advertisement

Το πρωινό της 2ας Ιουνίου 1970 ο Μπρους ΜακΛάρεν βρισκόταν στο Goοdwood της Μεγάλης Βρετανίας, για να δοκιμάσει το τελευταίο του δημιούργημα, το πρωτότυπο Can-Am M8D, με το θηριώδη κινητήρα των 7,6 λίτρων και τους 670 ίππους.

Το προηγούμενο διάστημα, ο Νεοζηλανδός οδηγός, μηχανικός και επιχειρηματίας, είχε ενημερώσει τους συνεργάτες του, ότι αυτή θα ήταν η τελευταία του σεζόν, σε ό,τι αφορά στην αγωνιστική δράση.

Ήθελε να αφοσιωθεί εξ’ ολοκλήρου στις επιχειρηματικές δραστηριότητές του και στη McLaren, που μέσα σε μια εξαετία -από την ίδρυσή της- είχε εξελιχθεί σε ανερχόμενη δύναμη του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Advertisement
Advertisement

Στην άλλη άκρη του πλανήτη, στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, η μητέρα του Μπρους, η Ρουθ ΜακΛάρεν, είχε έναν πολύ ανήσυχο ύπνο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες συγγενικών προσώπων, κάποια στιγμή πετάχτηκε έντρομη από το κρεβάτι, φωνάζοντας το όνομα του γιου της, έχοντας διαισθανθεί ότι κάτι πολύ άσχημο είχε συμβεί.

Στη Μεγάλη Βρετανία, το άψυχο σώμα του ΜακΛάρεν, κείτονταν στα συντρίμμια της M8D, στην πίστα του Goodwood. Αναπτύσσοντας ταχύτητα που άγγιζε τα 300χλμ./ώρα, το αυτοκίνητο του ΜακΛάρεν έχασε μεγάλο τμήμα της ουράς του και μαζί την αεροδυναμική του, οδηγώντας τον Μπρους εκτός πίστας και στο βέβαιο θάνατο.

Advertisement

«Ο άνθρωπος που προσχεδίασε εικονικά τον επιτάφιό του»

Ο πρόωρος θάνατος του ιδρυτή της McLaren προκάλεσε σοκ, στους ανθρώπους του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όχι σε όλους… Ο περίφημος Νεοζηλανδός δημοσιογράφος-αναλυτής αγώνων Όουεν Γιανγκ, είπε για τον ΜακΛάρεν ότι: «είχε προσχεδιάσει εικονικά τον επιτάφιό του»!

Advertisement

Ο Γιανγκ επικαλέστηκε τα λόγια του ιδρυτή της McLaren, , στο βιβλίο του «From the cockpit» του 1964 (έξι χρόνια πριν το τραγικό δυστύχημα του Goodwood).

«Αν κάνεις κάτι καλό και πεθάνεις στην προσπάθειά σου να το κάνεις καλύτερο, έχει μεγάλη αξία. Θεωρώ ότι η ζωή μου δεν θα άξιζε, εάν δεν έκανα τίποτα. Η αξία της μετριέται σε επιτεύγματα και όχι σε χρόνια», είχε σχολιάσει ο ΜακΛάρεν, με αφορμή τον τραγικό θάνατο του ομόσταβλού του, εκείνη την εποχή, Τίμι Μάγιερ.

Advertisement

Μια πραγματική ιδιοφυΐα στην αυτοκίνηση

Πέρα, βέβαια, από την αποκάλυψη της τραγικής προφητείας, ο Όουεν Γιανγκ, θεωρούσε ότι ο Μπρους ΜακΛάρεν ήταν μια αυθεντική ιδιοφυία στο χώρο της αυτοκίνησης. Σημαντικότερη επιβεβαίωση από την κληρονομιά του Νεοζηλανδού και τα επιτεύγματα της McLaren, κυρίως στη Formula 1, δεν υπάρχει.

Ο Μπρους ΜακΛάρεν γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου του 1937 και από πολύ νωρίς «κόλλησε το μικρόβιο» των μηχανοκίνητων σπορ. Στα εννιά του χρόνια προσβλήθηκε από το Σύνδρομο Λεγκ Καλβέ Πέρθες, με αποτέλεσμα το αριστερό του πόδι να παραμείνει κοντύτερο από το δεξί.

Αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει ένας ανταγωνιστικός οδηγός αγώνων και να τρέξει στο πρώτο του Grand Priχ to 1958, με την Cooper και με την παρότρυνση του θρυλικού Αυστραλού Τζακ Μπράμπαμ.

Το 1963 ίδρυσε τη McLaren, επενδύοντας τις μηχανολογικές γνώσεις και τα χρήματά του. Τρία χρόνια αργότερα η ομάδα του πήρε την άδεια για συμμετοχή στα κορυφαία σιρκουί και το 1968 ήρθε και μια εμβληματική νίκη στο Spa.

Η ιστορία κορυφώθηκε μετά το θάνατό του, με την πεπατημένη των κανόνων της σύντομης ζωής του: «Μη σταματάς να γίνεσαι καλύτερος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ετοιμάζεται ο διάδοχος της McLaren P1
Ακόμα πιο δυναμικά μοντέλα υπόσχεται η McLaren
Οι χάρες της νέας McLaren 750S σε δράση (+video)