Αποκλειστικό: Ο Πίτερ Προδρόμου μιλάει στο newsauto.gr
FORMULA 1
Ένας από τους αρχιτέκτονες της αναγέννησης των τελευταίων ετών στην McLaren μιλάει για πρώτη φορά στον ελληνικό τύπο. Γνωρίστε τον τεχνικό διευθυντή αεροδυναμικής, Πίτερ Προδρόμου.
Ο Πιτ Προδρόμου είναι ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά που έχουν περάσει από την F1. Αυτό δεν χρειάζεται να σας το πούμε εμείς. Αρκεί να δείτε το βιογραφικό του.
WHAT CAR
Από την McLaren των αρχών του 90 στην Red Bull των 00s και πάλι πίσω στην McLaren από το 2014, η πορεία του Πιτ (ή Παναγιώτη όπως είναι το πραγματικό του όνομα αλλά «οι δάσκαλοι στην Αγγλία δεν μπορούσαν να το προφέρουν κι έτσι με φώναζαν Πιτ, ώσπου στο τέλος το όνομα έμεινε») είναι γεμάτη επιτυχίες.

Αυτοκίνητα στον σχεδιασμό των οποίων ενεπλάκη ο Ελληνοκύπριος μηχανικός κατά την 34ετή καριέρα του, έχουν κερδίσει έξι πρωταθλήματα οδηγών, ακόμη τόσα κατασκευαστών και αμέτρητες νίκες σε GP. Και όλα δείχνουν ότι οι αριθμοί αυτοί θα μεγαλώσουν φέτος.
Θα περίμενε κανείς, λοιπόν, σε μια συζήτηση μαζί του να βρει έναν τεχνοκράτη, έναν άνθρωπο που μιλάει αυστηρά και «επιστημονικά». Ωστόσο η πραγματικότητα αποδείχτηκε τελείως διαφορετική.

Μιλώντας με τον Πιτ αισθάνεσαι ότι έχεις απέναντί σου έναν, πρωτίστως, πνευματικό άνθρωπο. Έναν άνθρωπο ο οποίος δεν έχει απλώς κατακτήσει τον τομέα ειδίκευσής του, αλλά ορμώμενος από αυτόν φιλοσοφεί για πιο ευρείες έννοιες. Έννοιες οι οποίες πολύ συχνά αγγίζουν πρωταρχικές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης.
Δίνοντας το έναυσμα
Θα αναρωτηθεί, ίσως, κανείς γιατί ένα τέτοιο σετ ικανοτήτων χρειάζεται στον τεχνικό διευθυντή αεροδυναμικής μίας ομάδας F1. Και η απάντηση βρίσκεται ακριβώς στον τίτλο της θέσης.

Το να διευθύνει κανείς ένα τόσο νευραλγικό τμήμα μίας ομάδας, απαιτεί αρετές που ξεπερνούν κατά πολύ τα πλαίσια της επιστημονικής κατάρτισης. Για να είναι κάποιος σωστός ηγέτης δεν αρκεί η βαθιά γνώση του αντικειμένου. Πρέπει να υπάρχει και βαθιά γνώση της ανθρώπινης φύσης.
Ο ηγέτης πρέπει να εμπνέει τους ανθρώπους, να αναγνωρίζει ποιος κάνει για ποια δουλειά και να θέτει εφικτούς στόχους χωρίς εκπτώσεις στο τελικό αποτέλεσμα. Έτσι η ομάδα αποδίδει όσο πιο κοντά γίνεται στο μέγιστο του δυναμικού της.

Νομίζετε ότι είναι απλό; Αναρωτηθείτε τότε γιατί στην εποχή του ορίου μπάτζετ, με σταθερούς τεχνικούς κανονισμούς για 4 χρόνια, μόνο η McLaren κατάφερε να ξεφύγει από το midfield και να γίνει πρωταθλήτρια. Επειδή -όπως λέει ο ίδιος ο Πιτ- ακόμη και με όλη την τεχνολογία «οι άνθρωποι είναι που κάνουν την διαφορά».
Και ο Πιτ είναι ένας από τους ανθρώπους που κάνουν την διαφορά. Όπως στις αρχές του 2024 όταν έδινε το έναυσμα εντός της ομάδας για το πρωτάθλημα κατασκευαστών. Λίγοι το πίστευαν στην αρχή. Αλλά ο Πιτ έβλεπε πιο μακριά. Γνώριζε τους ικανούς ανθρώπους που είχε στο πλευρό του. Έτσι, όσο η σεζόν προχωρούσε όλο και περισσότεροι πίστεψαν στο όραμά του. Και στο τέλος τον δικαίωσαν.

Το δεύτερο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του Πιτ είναι η ταπεινοφροσύνη του. Ο άνθρωπος που παρέλαβε χθες το τρόπαιο κατασκευαστών για λογαριασμό της McLaren στο Σίλβερστοουν, που έχει σταθεί νικητής στο podium δίπλα σε θρύλους όπως οι Φέτελ και Γουέμπερ δεν έχει ίχνος έπαρσης. Προσιτός και πάντα πρόθυμος να μοιραστεί γνώσεις και εμπειρίες με τον συνομιλητή του. Πώς να μην δίνουν, μετά, τον καλύτερο εαυτό τους για εκείνον τα μέλη της ομάδας του;

Σήμερα μας φαίνεται σχεδόν αυτονόητη η κυριαρχία της McLaren. Θυμηθείτε, όμως, που βρισκόταν η ομάδα το 2022 και το 2023 και θα καταλάβετε ότι μιλάμε για μία αναγέννηση σχεδόν απίστευτη. Η οποία, μάλιστα, επήλθε κυρίως χάρη σε ανθρώπους που βρίσκονταν ήδη εντός του MTC. Όπως ο Πιτ. Αλλά ας αφήσουμε, καλύτερα, εκείνον να μας τα εξηγήσει.
Η μεγάλη ανατροπή
-Έχουν ολοκληρωθεί 12 αγώνες στη σεζόν και η McLaren έχει κερδίσει τους 9 από αυτούς. Έχει η MCL39 αποδώσει όπως περιμένατε πριν το ξεκίνημα της χρονιάς;
-Εάν κάποιος μας έλεγε πριν την αρχή της σεζόν ότι θα κερδίζαμε 9 από τους πρώτους 12 αγώνες θα το δεχόμασταν. Εμείς αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν να συνεχίσουμε να εξελίσσουμε το αυτοκίνητο στην ίδια τροχιά που είχε ξεκινήσει από το 2023 στο 2024 και μέχρι το 2025.

Προσπαθούμε συνεχώς να ανεβάζουμε την απόδοση του μονοθέσιου μας. Είχαμε τις προβλέψεις μας για φέτος, αισθανόμασταν καλά για το δημιούργημά μας και θα έλεγα ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα μας εξέπληξαν ευχάριστα.
-Μιας και μιλήσαμε για προηγούμενες σεζόν, στο GP του Μαϊάμι το 2023 ο Λάντο τερμάτισε 17ος και ο Όσκαρ 19ος όντας εκτός ρυθμού. Δύο χρόνια αργότερα και πάλι στο Μαϊάμι κυριάρχησαν από την αρχή μέχρι το τέλος. Πώς εξηγείτε αυτήν την εντυπωσιακή ανατροπή; Υπήρξε κάποιο χρονικό σημείο στο οποίο αισθανθήκατε ότι όλα είχαν αρχίσει να δένουν στην ομάδα;
Το Μαϊάμι έχει ενδιαφέρον καθώς εσωτερικά στην McLaren το χρησιμοποιούσαμε ως μέτρο σύγκρισης. Όπως είπατε το Μαϊάμι του 2023 ήταν μία πολύ κακή στιγμή για εμάς. Είχαμε λίγο-πολύ το αργότερο αυτοκίνητο, ο αγώνας ήταν πολύ κακός, ήμασταν αργοί. Προφανώς κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα στο Μαϊάμι του 2024 όπου ο Λάντο πήρε την πρώτη του νίκη.

Το 2025 κυριαρχήσαμε στον αγώνα. Σχετικά με την ανατροπή που αναφέρατε πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε τις απαρχές της στην τοποθέτηση του Αντρέα (σ.σ. Στέλα) ως επικεφαλής αλλά και στην στρατηγική προσέγγιση που έθεσε τις βάσεις για μία πιο δυνατή και καινοτόμο ομάδα F1 που θα είχε μελλοντικά επιτυχία στις αρχές του 2023.

-Μέσα σε αυτό το διάστημα έχετε φέρει αρκετά πακέτα αναβαθμίσεων και όλα τους ήταν επιτυχημένα σε αντίθεση με πολλών άλλων ομάδων. Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στην διαδικασία με την οποίαν λειτουργείτε; Πώς εξηγείτε αυτό το επίπεδο συνέπειας;
Δεν νομίζω ότι κάνουμε κάτι ιδιαίτερο από πλευράς διαδικασίας. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να επικεντρωνόμαστε στα μειονεκτήματα που θέλουμε να διορθώσουμε, να εκμεταλλευόμαστε τα δυνατά σημεία του ανθρώπινου δυναμικού μας και να κάνουμε καλής ποιότητας δουλειά.

Πιστεύω ότι εάν κάνει κάποιος καλή δουλειά τα υπόλοιπα ακολουθούν. Εάν τα πακέτα αναβαθμίσεών μας λειτουργούν γενικά, αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποί μας προσπαθούν πάντα να κάνουν καλή δουλειά.
Παρούσες και μελλοντικές προκλήσεις
-Σε προσωπικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξε κάποια στιγμή στην οποίαν νιώσατε ότι τα πράγματα κολλάνε; Ότι ίσως χρειαζόταν μία διαφορετική προσέγγιση;
Το θέμα με την F1 είναι ότι οποιαδήποτε δουλειά κάνουμε εμπίπτει στην κατηγορία της έρευνας και εξέλιξης (R&D) και πολύ συχνά σε τέτοιου είδους δουλειά μπορεί να κολλήσεις. Πρέπει αρκετές φορές να «επανεφευρίσκεις» τον εαυτό σου, τον τρόπο σκέψης σου και ίσως και τις διαδικασίες που ακολουθείς ώστε να ανεβάσεις την απόδοση του αυτοκινήτου.

Αυτά, λοιπόν, είναι μέσα στη φύση της προσπάθειας εξέλιξης ενός αυτοκινήτου. Είτε μιλάμε για αυτοκίνητο που φτιάχνεις σύμφωνα με υπάρχοντες κανονισμούς είτε σύμφωνα με μελλοντικούς, συνεχώς ανακαλύπτεις ότι πρέπει να επανεφευρίσκεις τον εαυτό σου. Αυτή είναι η φύση του R&D.
-Σε σχέση με τους κανονισμούς του 2026 πιστεύετε ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο σχεδίασης των μονοθέσιων ή στον τρόπο με τον οποίον οι οδηγοί θα αγωνίζονται;
Από σχεδιαστικής πλευράς θα μπορούσα να πω ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που έχω βιώσει στην καριέρα μου. Οι αλλαγές αφορούν τόσο στα σασί όσο και στους κινητήρες. Αλλά και μόνο τα σασί αν εξετάσουμε θα δούμε ότι οι νέοι κανονισμοί αλλάζουν ριζικά σχεδόν τα πάντα από την τρέχουσα γενιά μονοθέσιων. Οπότε ναι, θα είναι πραγματικά σημαντικές αυτές οι αλλαγές. Για το αγωνιστικό κομμάτι θα πρέπει να περιμένουμε. Πρέπει να δούμε πώς θα αποδίδουν τα σασί και οι κινητήρες πρώτα. Είναι νωρίς ακόμη.

Αυτή τη στιγμή όλοι ζούμε σε ένα κόσμο προσομοιώσεων μέσα από τον οποίον προσπαθούμε να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίον θα τρέχουν τα νέα μονοθέσια. Αλλά ο τρόπος με τον οποίον αυτά τρέχουν εικονικά σήμερα θα διαφέρει πολύ από εκείνον που θα έχουμε σε έναν μήνα κοκ. Και ώσπου να έρθει η ώρα να τρέξουν στην πραγματικότητα θα έχουν εξελιχθεί σημαντικά σε σχέση με την μορφή που έχουν σήμερα.
Προσωπική πορεία
-Ήταν ανέκαθεν το όνειρό σας να γίνετε αεροδυναμιστής στην F1; Ποιος σας ενέπνευσε, ενδεχομένως, να ακολουθήσετε αυτό το μονοπάτι;
Πάντα ήμουν φίλος της F1 και συγκεκριμένα της McLaren από την εποχή που ο Σένα οδηγούσε για λογαριασμό της. Το παιδικό μου όνειρο ήταν να γίνω πιλότος μαχητικού αεροσκάφους. Αυτό οδήγησε στο να αναπτύξω ενδιαφέρον για τον σχεδιασμό των μαχητικών αεροσκαφών και για την αεροδυναμική τους επεξεργασία. Από εκεί έκανα το άλμα προς την αεροδυναμική της F1.

Από τα μέσα της εφηβείας μου, λοιπόν, η αεροδυναμική άρχισε να με ενδιαφέρει όλο και περισσότερο. Έτσι πήρα την απόφαση να σπουδάσω το αντικείμενο στο Imperial College και από εκεί και πέρα μου έγινε ξεκάθαρο ότι η εφαρμογή των αεροδυναμικών μου γνώσεων σε ένα σπορ όπως η F1 ήταν ο σωστός συνδυασμός για εμένα.

Επειδή για εμένα η F1 είναι πρωτίστως ένα σπορ. Ένα σπορ το οποίο τυχαίνει να επωφελείται από την επιστημονική προσέγγιση σε τομείς όπως η αεροδυναμική.
-Ξεκινάτε, λοιπόν, στα τέλη του 1991 την καριέρα σας στην McLaren. Είχατε κάποιον μέντορα ή μέντορες στην πορεία σας; Και πώς εφαρμόζετε σήμερα τα μαθήματα που έχετε πάρει, ενδεχομένως, στον ρόλο σας ως τεχνικός διευθυντής αεροδυναμικής της McLaren;
Είχα την σπάνια τύχη να δουλέψω με μερικούς πολύ σημαντικούς μηχανικούς. Όταν ξεκίνησα το 1991 η ομάδα ήταν πολύ μικρή, το γκρουπ των σχεδιαστών ήταν πολύ μικρό και υπήρξαν δύο άνθρωποι που ξεχώρισαν ως μέντορες στην καριέρα μου. Φυσικά δεν μπορώ να παραγνωρίσω και μια σειρά άλλων ταλαντούχων και ικανών μηχανικών με τους οποίους συνεργάστηκα και από τους οποίους έμαθα στην διάρκεια της καριέρας μου.

Οι δύο που θα ξεχώριζα είναι ο Ανρί Ντουράντ ο οποίος ήταν ο επικεφαλής αεροδυναμιστής της McLaren όταν πρωτοπήγα και ο οποίος με είχε προσλάβει ουσιαστικά και έπειτα ο Άντριαν Νιούι ο οποίος είχε έρθει το 1997 στην ομάδα και τον οποίον ακολούθησα στην Red Bull λίγα χρόνια μετά. Με τον Ανρί συνεργαστήκαμε για 10 χρόνια και με τον Άντριαν για 17.

Ωστόσο πρέπει να επαναλάβω ότι υπήρξαν πολλοί ακόμη σημαντικοί άνθρωποι, κάποιοι από τους οποίους είναι ακόμη στην οικογένεια της McLaren. Άνθρωποι όπως ο Τιμ Γκος, ο Νικόλας Τομπάζης, ο Τζόρτζιο Ασκανέλι. Μαθαίνεις κάτι από όλους. Αισθάνομαι ευλογημένος που συνεργάστηκα με όλους αυτούς τους ανθρώπους.

-Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε ως μέλος της McLaren σε μία μεγάλη ανατροπή από πλευράς επιδόσεων. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στην δεκαετία του 90 που οδήγησε στις επιτυχίες του 1998 και 1999. Βλέπετε κάποιες ομοιότητες μεταξύ των δύο περιπτώσεων;
Εκείνη ήταν μια διαφορετική εποχή και έτσι και η συνταγή της επιτυχίας ήταν διαφορετική. Υπάρχουν φυσικά ομοιότητες μεταξύ του τότε και του τώρα. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις κοινή συνισταμένη ήταν η έλλειψη επιδόσεων.
Ξεχωριστοί άνθρωποι
-Ήσασταν μεγάλος θαυμαστής του Άιρτον Σένα και τον είχατε γνωρίσει προσωπικά. Πώς ήταν ο Άιρτον σαν άνθρωπος από κοντά;
Ακόμη και το να βρίσκεσαι απλά δίπλα του έμοιαζε σαν κάτι το απίστευτο. Όχι μόνο επειδή ήταν διάσημος. Ήταν ο τρόπος με τον οποίον μιλούσε. Σε μάγευε, σε κέρδιζε. Υπήρχε πάντα μία πνευματική διάσταση στον Άιρτον. Πιστεύω ότι και ο ίδιος παραδεχόταν ανοιχτά την ενασχόλησή του με πνευματικά ζητήματα. Αυτό το εξέπεμπε πολύ ξεκάθαρα προς τα έξω. Υπήρχε μια ζεστασιά, υπήρχε… κάτι ξεχωριστό σχετικά με αυτόν τον άνθρωπο. Είναι πολύ δύσκολο να το περιγράψει κανείς. Το καταλάβαινες όταν ήσουν δίπλα του.
-Αυτή είναι μια πραγματικά διαφορετική, ανθρώπινη διάσταση. Που με οδηγεί να ρωτήσω για τον ρόλο που έχει παίξει η οικογένειά σας στο προσωπικό σας ταξίδι.
Η σύζυγός μου, Φανούλα Άννα Δαβράδου και ο γιος της ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος (σ.σ. τον οποίον ο γράφων θα ήθελε να ευχαριστήσει δημοσίως για την πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης) υπήρξαν πολύ σημαντικοί για την επαγγελματική μου επιτυχία τα τελευταία χρόνια.
Πιστεύω ότι η McLaren ήταν σε πολύ δύσκολη θέση, πίσω στο Μαϊάμι του 2023 όπως είχαμε πει. Και το να ανατρέψουμε τα πράγματα όπως έχουμε καταφέρει απαιτούσε μεγάλη εσωτερική δύναμη από τον καθένα μας μέσα στην McLaren ώστε να κάνουμε την υπέρβαση.
Αλλά έπρεπε και κάθε μέλος της ομάδας να είχε την υποστήριξη των αγαπημένων του προσώπων. Έτσι η Άννα και ο Παναγιώτης με βοήθησαν σημαντικά στο να βοηθήσω την ομάδα να πάει από ένα από τα χαμηλότερα σημεία στην ιστορία της στην επιτυχημένη περίοδο που βιώνουμε σήμερα.
Πέντε γρήγορες ερωτήσεις
-Προτιμάτε να βλέπετε τους αγώνες στην πίστα ή από το σπίτι;
Τον τελευταίο καιρό μου αρέσει να παρακολουθώ από το σπίτι
-Κατατακτήριες δοκιμές ή αγώνας;
Κατατακτήριες δοκιμές
-Αγαπημένη πίστα;
Μονακό
-Αγαπημένος οδηγός όλων των εποχών;
Άιρτον Σένα
-Αγαπημένος αγώνας F1 όλων των εποχών;
Το Ευρωπαϊκό GP του 1993 στο Ντόνιγκτον
Φωτογραφίες: McLaren, Red Bull, προσωπικό αρχείο Πίτερ Προδρόμου