Live Κίνηση
Περισσότερα
FORD_2023

Ford Fiesta: Υβριδική τεχνολογία και σπορ δυναμισμός

Ελλάδα 10:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ford Fiesta: Υβριδική τεχνολογία και σπορ δυναμισμός

FORD_2023

Ford Fiesta: Υβριδική τεχνολογία και σπορ δυναμισμός

FORD_2023

Με έντονα δυναμικό στιλ, ξεκάθαρο σπορτίφ προσανατολισμό και κορυφαίες τεχνολογίες το Ford Fiesta ήταν και παραμένει το πιο πολυτάλαντο και ολοκληρωμένο αυτοκίνητο της κατηγορίας του.

Advertisement
Advertisement

Το μεγαλύτερο ζητούμενο για μία αυτοκινητοβιομηχανία στην σύγχρονη εποχή είναι να βρει το στίγμα της στην αγορά. Αυτό το μοναδικό στοιχείο που θα την ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες και θα της δίνει την δική της ταυτότητα.

Για την Ford αυτό το βασικό στοιχείο είναι η σύνδεση με τον οδηγό. Η βαθιά και εδώ και δεκαετίες πίστη των μηχανικών και των σχεδιαστών της εταιρίας ότι μιλάνε στην καρδιά του οδηγού, χωρίς όμως να αδιαφορούν για έννοιες όπως η ποιότητα των αυτοκινήτων τους ή η τεχνολογική τους επάρκεια.

Από αυτό το κατασκευαστικό DNA της Ford δεν θα μπορούσε να ξεφύγει το Fiesta. Ακόμα και αν πρόκειται για ένα αυτοκίνητο ευρείας κυκλοφορίας το οποίο απευθύνεται σε ένα πολυσυλλεκτικό κοινό, η “σπίθα” της Ford είναι πανταχού παρούσα.

Advertisement
Advertisement

Εδώ και δεκαετίες το Fiesta ξεχώριζε ανάμεσα σε όλα τα μοντέλα της κατηγορίας του, έχοντας κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το έκαναν αγαπητό σε όλες τις αγορές της Ευρώπης, και δίνοντάς του τον τίτλο του best-seller επί σειρά ετών.

Όλα τα παραπάνω, ενισχυμένα και επαυξημένα υπάρχουν και στη νέα γενιά του αυτοκινήτου που βρίσκεται κοντά μας. Και μάλιστα σε ένα νέο “πακετάρισμα” το οποίο ξεχειλίζει από στιλ και δυναμισμό, μαζί με στοιχεία όπως η πρακτικότητα των χώρων και η κορυφαία ποιότητα κατασκευής.

Advertisement

Η νέα σχεδίαση έχει κάνει πιο εκφραστικό το εμπρός μέρος, τονίζοντας ακόμα περισσότερο τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Fiesta. H μάσκα έχει μεγαλύτερες γρίλιες με πιο σπορτίφ χαρακτηριστικά, με το σήμα της εταιρίας να έχει μετακομίσει εντός της.

Οι νέοι προβολείς LED που είναι στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις με ρυθμιζόμενη και κατευθυνόμενη δέσμη φωτός, δημιουργούν ένα ακόμα πιο μοντέρνο σχέδιο, ενώ την συνολική αναβάθμιση του μοντέλου ολοκληρώνουν κάποιες προσεγμένες “πινελιές” στα πίσω φωτιστικά σώματα, οι νέες ζάντες και κάποια νέα και πολύ όμορφα φωτιστικά σώματα.

Advertisement

Με μήκος που φθάνει στα 4.048 μέτρα το Fiesta παραμένει μέσα στα πλαίσια της κατηγορίας του, όντας ένας ιδανικός συνδυασμός ευελιξίας για την κίνηση στην πόλη και χώρων για την κάλυψη οικογενειακών μεταφορών σε ένα μεγάλο ταξίδι. Για το τελευταίο φροντίζουν τόσο το μεταξόνιο των 2,493 μέτρων όσο και το μεγάλο για την κατηγορία πορτ-μπαγκάζ των 311 λίτρων.

Η εργονομία επίσης είναι αρκετά προσεγμένη, με τους σχεδιαστές να έχουν επιλέξει να κρατήσουν αρκετούς φυσικούς διακόπτες που κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα του οδηγού. Διαθέτει επίσης την καλύτερη θέση οδήγησης της κατηγορίας του, πολύ άνετα σπορ καθίσματα και αρκετές ευκολίες όπως για παράδειγμα την ασύρματη φόρτιση κινητού τηλεφώνου.

Advertisement

Στο σαλόνι, η νέα γενιά του Fiesta, εστιάζει κυρίως στην ενσωμάτωση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών και στην δημιουργία ενός περισσότερο ψηφιακού περιβάλλοντος.

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 12,3 ιντσών εμφανίζει πληροφορίες για τον οδηγό με υψηλή ευκρίνεια, με τη χρήση έξυπνων και εύκολα αναγνώσιμων εικονιδίων.

Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ποιες λειτουργίες επιθυμεί να βλέπει με τις διάφορες οθόνες που διατίθενται να παρέχουν συγκεκριμένες ομάδες πληροφοριών ανάλογα με το προφίλ οδήγησης που έχει επιλεγεί.

Η οθόνη αφής των 8 ιντσών είναι τοποθετημένη ψηλά στην κεντρική κονσόλα επιτρέποντας την άψογη επικοινωνία με τον οδηγό, χάρη και στην υψηλή της ανάλυση αλλά και στην σωστή κατανομή των μενού.

Εφοδιάζεται με το λειτουργικό πρόγραμμα Ford SYNC 3.2 το οποίο μπορεί να συνδεθεί άμεσα με το smartphone των επιβατών, και διαθέτει Android Auto και Apple Carplay. Μέσω της οθόνης μπορούν να ελεγχθούν όλες οι λειτουργίες του οχήματος, ενώ διατίθεται και η δυνατότητα ενεργοποίησης μέσω φωνητικών εντολών.

Το Fiesta μπορεί επίσης να εφοδιαστεί με ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο ηχοσύστημα B&Ο με μοναδικά χαρακτηριστικά απόδοσης και κομψή εμφάνιση. Διαθέτει μία σειρά ηχείων μέσα στο σαλόνι (ένα εκ των οποίων στο κέντρο του ταμπλό) και ένα μεγάλο subwoofer το οποίο ενσωματώνεται άψογα στον χώρο των αποσκευών.

Πέρα από τους μεγάλους χώρους και την εξαιρετική πρακτικότητα, το Fiesta προσφέρει μία μεγάλη γκάμα τεχνολογιών που το φέρνουν στην κορυφή της κατηγορίας του σε ό,τι έχει να κάνει με τα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού.

Μεταξύ των συστημάτων που προσφέρονται είναι το Adaptive Cruise Control με σύστημα Stop & Go, Σύστημα Υποβοήθησης Διατήρησης της Λωρίδας, Σύστημα Active Park Assist το οποίο εντοπίζει τον κατάλληλο χώρο στάθμευσης και βοηθά στο παρκάρισμα, Σύστημα Αναγνώρισης Οδικών Σημάτων, το οποίο συνοδεύεται από το καινοτόμο Wrong Way Alert ώστε να μην παραβιάζει ο οδηγός απαγορευτικό σήμα κυκλοφορίας, Κάμερα Οπισθοπορείας και Αισθητήρες Στάθμευσης.

Το εξελιγμένο τεχνολογικό και ψηφιακό πακέτο συνδυάζεται με κορυφαίες μηχανολογικές λύσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τους κινητήρες. Το Ford Fiesta διατίθεται σε όλες τους εκδόσεις (εκτός από την ST) με υβριδική τεχνολογία mHEV των 48 Volt.

Ο κινητήρας είναι ο 1.0 λίτρων Εcoboost, ο οποίος έχει βραβευθεί έξι φορές με τον τίτλο “Διεθνής Κινητήρας της Χρονιάς”, με δύο εκδόσεις στους 125 και 155 ίππους, με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων ή αυτόματο Powershift 7 σχέσεων. Η λειτουργία των κινητήρων είναι ιδιαίτερα πολιτισμένη με μία αυξημένη αμεσότητα στο γκάζι για καλύτερες επιδόσεις ενώ παρουσιάζουν και ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση και μειωμένες εκπομπές ρύπων.

Στην κορυφή της γκάμας βρίσκεται η έκδοση Fiesta ST, στο οποίο ο 3κύλινδρος κινητήρας 1.5L EcoBoost αποδίδει ροπή 320 Nm από κα μέγιστη ισχύ 200 PS που εξασφαλίζουν τελική ταχύτητα 230 km/h και επιτάχυνση 0-100 km/h σε 6,5 δλ. Ένα καθαρόαιμο σπορ μοντέλο από αυτά που μόνο η Ford γνωρίζει και έχει την δύναμη και τη γνώση να παράγει και το οποίο συνδυάζει ιδανικά την πρακτικότητα ενός SUV με τον οδηγικό χαρακτήρα ενός καθαρόαιμου GTI.

Η γκάμα του Fiesta διατίθεται σε εκδόσεις ST-Line και ST, με ιδιαίτερα πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό. Για όσους χρειάζονται κάτι παραπάνω προστίθεται και η έκδοση με τα χαρακτηριστικά “X” και ένα υπερπλήρες πακέτο εξοπλιστικών στοιχείων αλλά και δυνατοτήτων εξατομίκευσης με βάση τα γούστα και τις προτεραιότητες του εκάστοτε αγοραστή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Fiesta αποτελεί την κορύφωση της κατηγορίας του σε κάθε επιμέρους τομέα, είτε αυτός αφορά την πρακτικότητα και τις ανέσεις είτε την τεχνολογία και τον παρεχόμενο εξοπλισμό για την ασφάλεια και την υποβοήθηση του οδηγού.

Αυτό όμως που το ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο υπάρχει σε αυτή την κατηγορία είναι ο τρόπος που καταφέρνει να συνδέεται με τον οδηγό του και να κάνει ακόμα και την πιο βαρετή διαδρομή μία απολαυστική διαδικασία. Το DNA της Ford είναι πανταχού παρών ακόμα και στο μικρό Fiesta, το οποίο παραμένει ότι πιο ενδιαφέρον και ολοκληρωμένο μπορεί να αγοράσει κανείς σε αυτή την κατηγορία.

Όσοι ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν μπορούν να επωφεληθούν και από τις πολύ συμφέρουσες παροχές της Ελληνικής αντιπροσωπείας. Συγκεκριμένα παρέχεται 5ετής εγγύηση και ετήσιο επιτόκιο 2,99%, κάτι που καθιστά την αγορά του Fiesta και μία οικονομικά συμφέρουσα επιλογή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μια γρήγορη περιήγηση του νέου Ford Fiesta (+video)
Δοκιμή: Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid 125 PS
Ford Fiesta: Υβριδική υπεροχή για οικονομία και απόδοση