Live Κίνηση
Περισσότερα
FORD-2021

Ford Mustang Mach-E: Ο θρύλος συνεχίζεται και στην εποχή της ηλεκτροκίνησης

Ελλάδα 17:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ford Mustang Mach-E: Ο θρύλος συνεχίζεται και στην εποχή της ηλεκτροκίνησης

FORD-2021

Ford Mustang Mach-E: Ο θρύλος συνεχίζεται και στην εποχή της ηλεκτροκίνησης

FORD-2021

Μπορεί κάτω από το αμάξωμα να βρίσκονται μπαταρίες και ηλεκτροκινητήρες, όμως η Mustang Mach-E είναι ένα απόλυτο μηχάνημα οδηγικής απόλαυσης ανανεώνοντας τον μύθο που έχει χτίσει εδώ και πάνω από 5 δεκαετίες και φέρνοντάς τον σε μία νέα εποχή.

Advertisement
Advertisement

Στην Ford η απόφαση για την είσοδο στην ηλεκτροκίνηση υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές κινήσεις στην παγκόσμια σκακιέρα της αυτοκίνησης τα τελευταία χρόνια. Χρησιμοποιώντας το όνομα ενός αυτοκινήτου-θρύλου, της Mustang, καταφέρνουν να μεταγγίσουν στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης όλη την αίγλη του παρελθόντος με την τεχνολογική υπεροχή του μέλλοντος, κρατώντας πάντα στο προσκήνιο τις πιο συναρπαστικές οδηγικές εμπειρίες που μπορεί να φέρει στις μέρες μας ένα ηλεκτρικό μοντέλο.

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Ford δανείζεται το όνομα και την αύρα της Mustang, του πιο επιτυχημένου σπορ μοντέλου στον κόσμο, και πάνω σ’ αυτό “χτίζει” τη νέα εποχή της εταιρίας. Ακολουθώντας την τάση της εποχής, η Mach-E συνδυάζεται με ένα αμάξωμα με χαρακτήρα τετράθυρου SUV, χωρίς όμως να χάσει ούτε τον δυναμισμό της κλασικής Μustang ούτε τις δεκάδες αναφορές σε σχεδιαστικές λεπτομέρειες του all time classic μοντέλου.

Advertisement
Advertisement

Με επιδόσεις που συναρπάζουν και μηδενικούς ρύπους, με απίστευτη αυτονομία που φθάνει έως και τα 610 χιλιόμετρα, με πανταχού παρόν το οδηγικό DNA της Ford και με προηγμένες τεχνολογίες όπως το FordPass, η Mustang Mach-E έρχεται με τις περγαμηνές του παρελθόντος και την τεχνολογική ορμή του μέλλοντος να ορίσει σήμερα το maximum της απόδοσης και της οδηγικής απόλαυσης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Η Mach-E ξεχειλίζει από αναφορές στην κλασική Mustang όπως το μακρύ και εντυπωσιακό καπό, τα έντονα “νεύρα” στις πλευρικές επιφάνειες, τους επιβλητικούς προβολείς αλλά και το σήμα κατατεθέν του μοντέλου, τα πίσω φωτιστικά σώματα με τα τρία ανεξάρτητα στοιχεία. Η “κλειστή” μάσκα με το γνωστό άλογο της Mustang δίνει το μοναδικό στίγμα του αυτοκινήτου και την μεγάλη ιστορία που κουβαλά πίσω του.

Advertisement

Το μήκος του αμαξώματος φθάνει στα 4,71 μέτρα και το μεταξόνιο στα 2.984 χιλιοστά, κάτι που σε συνδυασμό με την άριστη χωροταξική μελέτη εξασφαλίζει τεράστιους χώρους για τους επιβάτες, αντίστοιχους με πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος και κατά πολύ ακριβότερα αυτοκίνητα.

Εξίσου μεγάλο είναι και το πορτ-μπαγκάζ το οποίο φθάνει έως τα 519 λίτρα έως την οροφή, ενώ σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 81 λίτρα που βρίσκονται κάτω από το εμπρός καπό (λόγω της απουσίας συμβατικού κινητήρα) όπου μπορούν να αποθηκευτούν διάφορα πρώτης ανάγκης αντικείμενα, όπως για παράδειγμα τα καλώδια φόρτισης.

Advertisement

Στο σαλόνι τις εντυπώσεις κλέβει η τεράστια κάθετα τοποθετημένη οθόνη των 15,5 ιντσών στην κεντρική κονσόλα, μέσω της οποίας ελέγχεται το εξελιγμένο σύστημα infotainment του αυτοκινήτου. Ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός στις 10,2 ίντσες και διαθέτει δεκάδες δυνατότητες παραμετροποίησης που αφορούν τις ηλεκτρικές λειτουργίες του αυτοκινήτου. Κορυφαίο είναι και το ηχοσύστημα της B&O με απόδοση στα 560 W το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για την Μach-Ε, με μία νέα τεχνολογία ηχείων τα οποία είναι ενσωματωμένα πάνω στην κεντρική κονσόλα.

Η Mustang Mach-E διαθέτει επίσης στάνταρ προηγμένες τεχνολογίες υποστήριξης οδήγησης για άνετα ταξίδια όπως Intelligent Adaptive Cruise Control με Stop & Go και Lane Centring, Lane-Keeping System με Blind Spot Assist, Active Park Assist 2.0 και Pre‑Collision Assist με Auto Emergency Braking. Στην Mustang Mach-E η Ford λανσάρει την πιο σύγχρονη γενιά του συστήματος ψυχαγωγίας και επικοινωνίας SYNC4 με διπλάσια επεξεργαστική ισχύ από το προηγούμενο.

Advertisement

Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης αποτελείται από διάφορες εκδόσεις με με κίνηση είτε στους πίσω τροχούς είτε τετρακίνητη. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας στον πίσω άξονα ενώ στην δεύτερη υπάρχει ένας ακόμα στον εμπρός άξονα. Οι επιλογές στις μπαταρίες είναι δύο, στα 75 kWh (Standard Range) και στα 98 kWh (Extended Range).

H πισωκίνητη έκδοση με την μπαταρία των 75 kWh αποδίδει 269 ίππους και 430 Nm ροπής και έχει αυτονομία στα 470 χιλιόμετρα. Η επίσης πισωκίνητη με την μπαταρία των 98 kWh φθάνει στους 294 ίππους και μέγιστη αυτονομία στα 610 χιλιόμετρα, τιμή μοναδική για τα δεδομένα των σημερινών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι τετρακίνητες εκδόσεις έχουν απόδοση 269 ίππων και αυτονομία 410 χιλιομέτρων στην έκδοση με την Standard Range μπαταρία, ενώ η κορυφαία έκδοση με την Extended Range μπαταρία και τους 351 ίππους φθάνει σε αυτονομία τα 540 χιλιόμετρα. Στην τελευταία περίπτωση οι επιδόσεις είναι καταιγιστικές με το 0-100 χλμ/ώρα να επιτυγχάνεται σε 5,1 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα, όπως και σε όλες τις εκδόσεις, είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 180 χλμ/ώρα.

Η Mustang Mach-E διαθέτει τρία προφίλ οδήγησης: Το “Whisper” για πιο οικονομική οδήγηση και άνεση των επιβατών, το “Active” για πιο άμεση απόκριση στις εντολές του οδηγού, και το πρόγραμμα “Untamed” όπου το ηλεκτρικό σύστημα απελευθερώνεται τελείως, και η Mustang Μach-E μετατρέπεται σε ένα καθαρόαιμο σπορ αυτοκίνητο, με απίστευτες επιδόσεις και έναν ήχο που φθάνει στην καμπίνα και θυμίζει αρκετά τον αντίστοιχο που κάνει ένας κλασικός V8.

Για την φόρτισή της η Ford επέλεξε να την εφοδιάσει με ότι πιο εξελιγμένο υπάρχει σήμερα, επιτρέποντας στον οδηγό να επιλέξει ανάμεσα σε όλες τις λύσεις που έχει στην διάθεσή του, από μία απλή πρίζα έως ταχυφορτιστή των 150 kW DC. Σε έναν τέτοιο σταθμό χρειάζονται μόλις 10 λεπτά φόρτισης για να προστεθούν 119 χιλιόμετρα έξτρα αυτονομίας, ενώ στην περίπτωση της έκδοσης με την Standard Range μπαταρία χρειάζονται μόλις 60 λεπτά φόρτισης για να γεμίσει η μπαταρία από το 10% έως το 80%.

Χάρη στην εφαρμογή FordPass, παρέχεται η δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης σε πληροφορίες για την κατάσταση της διαδικασίας φόρτισης της μπαταρίας και της υπολειπόμενης αυτονομίας τους. Μπορεί επίσης ο οδηγός να προγραμματίζει τις ώρες φόρτισης που είναι πιο οικονομικό το ρεύμα, ενώ παράλληλα μπορεί να καθορίζει την λειτουργία προετοιμασίας του αυτοκινήτου ορίζοντας από πριν την θερμοκρασία της καμπίνας και έτσι να υπάρχει μικρότερη κατανάλωση ρεύματος όταν κινείται.

Η νέα Mustang Mach-E διατίθεται και αυτή με το πρόγραμμα FordValue το οποίο εξασφαλίζει προστασία τιμής με το κλείσιμο της παραγγελίας και προνομιακό επιτόκιο από 1,99%. Το πρόγραμμα διατίθεται μέσω του Επίσημου Δικτύου Ford.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
H Ford Mustang Mach-Ε έγινε περιπολικό
Δοκιμή: Ford Mustang Mach-E AWD Extended Range 351 PS
Video: Νέα Ford Mustang Mach-E RWD 294 PS