Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

«Ανύπαρκτα» τα παλαιά στηθαία ασφαλείας για τις νταλίκες!

Ελλάδα 16:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ανύπαρκτα» τα παλαιά στηθαία ασφαλείας για τις νταλίκες!

Fleet Cars

«Ανύπαρκτα» τα παλαιά στηθαία ασφαλείας για τις νταλίκες!

Fleet Cars

Ακόμη μία νταλίκα έριξε τα στηθαία ασφαλείας και διέσχισε κάθετα ολόκληρο το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Advertisement
Advertisement

Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα τη στιγμή που ακόμη μία νταλίκα έριξε στα χάρτινους πύργους τα προστατευτικά στηθαία που βρίσκονται στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που βρίσκεται στην Αττική. Ειδικότερα την Δευτέρα το μεσημέρι οδηγός νταλίκας ο οποίος κινούνταν στο ρεύμα προς Κηφισιά υπό άγνωστες συνθήκες, έχασε τον έλεγχο του οχήματος και διέσχισε κάθετα τον Κηφισό την ώρα της κίνησης! Μάλιστα διέσχισε κάθετα ολόκληρο το αντίθετο ρεύμα πορείας και σταμάτησε στα προστατευτικά κιγκλιδώματα που βρίσκονταν στην άκρη του άλλου ρεύματος κυκλοφορίας, παρασύροντας και μια κολόνα της ΔΕΗ. Όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς μόνο από καθαρή τύχη το φορτηγό δεν συγκρούστηκε με άλλο διερχόμενο ρεύμα και το μόνο που προκάλεσε ευτυχώς ήταν μια απίστευτη ουρά χιλιομέτρων από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Πάντως πριν καν αποκατασταθεί η κυκλοφορία από την τρελή πορεία του φορτηγού ακόμη ένα νέο τροχαίο προκλήθηκε στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας μεταξύ 6 αυτοκινήτων μόνο με υλικές ζημιές το οποίο βέβαια επιδείνωσε το κυκλοφοριακό χάος.

Δείτε πως γλιτώσαμε την τραγωδία στον Κηφισό 

Advertisement
Advertisement

Αν βέβαια στην Εθνική Οδό Αθηνών – Πειραιάς και στο ρεύμα προς Λαμία είχαν τοποθετηθεί Πιστοποιημένα στηθαία η νταλίκα δεν θα είχε περάσει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας!

Στηθαία από την δεκαετία του ‘80

Advertisement

Τα στηθαία ασφαλείας που βρίσκονται στο μεγαλύτερο τμήμα των ελληνικών δρόμων είναι πολύ παλαιά με προδιαγραφές προηγούμενων δεκαετιών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των νέων δεδομένων.

Όπως έχει αποκαλύψει το Newsauto.gr τα στηθαία κατασκευάστηκαν για να σώζουν ζωές και να μην επιτρέπουν την είσοδο των οχημάτων που κινούνται ανεξέλεγκτα στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ή σε γκρεμούς και επικίνδυνα χαντάκια και ξεκίνησαν να τοποθετούνται στο εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας μας στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ενώ μετά από 28 χρόνια δηλαδή το 1988 εκδόθηκε ισχύουσα προδιαγραφή, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 189Β/6.4.88.

Advertisement

Έκτοτε έχουν περάσει δεκαετίες και παρά το γεγονός πως η τεχνολογία και η βιομηχανική παραγωγή έχουν κάνει θαύματα στην Ελλάδα εξακολουθούμε να θρηνούμε θύματα εξαιτίας της ύπαρξης αλλά και παράνομης τοποθέτησης μη Πιστοποιημένων στηθαίων σχεδόν σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας. Τόσο σε αστικό όσο και σε εθνικό περιβάλλον όπου οι ταχύτητες κίνησης είναι πολύ υψηλές.

Να επισημάνουμε πως τα πιστοποιημένα στηθαία, έχουν κατασκευαστεί από υλικό σύμφωνα με την Προδιαγραφή ΕΝ 1317, η οποία καθορίζει τις κατηγορίες επίδοσής τους, δηλαδή τη μορφή και τον τρόπο τοποθέτησής τους ώστε να διαθέτουν την απαιτούμενη ικανότητα συγκράτησης του οχήματος που προσκρούει σε αυτά. Με απλά λόγια, τα πιστοποιημένα στηθαία εγγυώνται ότι (στην εκάστοτε κατηγορία οδού) τα οχήματα που θα παρεκτραπούν από την πορεία τους έχουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να παραμείνουν εντός της οδού -αυξάνοντας την πιθανότητα επιβίωσης του οδηγού- και ταυτόχρονα να μην προκαλέσουν παράπλευρες ζημιές και απώλειες.

Βέβαια στα παραπάνω θα πρέπει να επισημάνουμε πως από το 2012 απαγορεύεται η τοποθέτηση μη Πιστοποιημένων στηθαίων στο εθνικό και αστικό οδικό δίκτυο αλλά όπως αποδεικνύεται οι Περιφέρειες αλλά και οι Δήμοι αρκούνται στην αντικατάσταση των παλιών στηθαίων με νέα ή μεταχειρισμένα τα οποία δεν είναι Πιστοποιημένα εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους αλλά και της μικρότερης γραφειοκρατικής δουλειάς που πρέπει να κάνουν.

Advertisement

Σε αυτή την περίπτωση είναι ξεκάθαρο πως κάποιοι αδιαφορούν για το υπέρογκο κόστος που προκαλούν στην οικονομία και την κοινωνία καθώς σχεδόν καθημερινά ακούμε στα δελτία ειδήσεων για θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν είχαν τοποθετηθεί Πιστοποιημένα στηθαία με συστήματα απορρόφησης της ενέργειας πρόσκρουσης.

Διαβάστε επίσης:

Κίνδυνος-θάνατος τα στηθαία προδιαγραφών του 1985!

Πόσο ασφαλή είναι τα αυτοκίνητα με συστήματα αυτόνομης οδήγησης;

Επίσημη παρουσίαση για την ηλεκτρική Ford Mustang Mach-E