Mobility

Τι να προσέξετε όταν αγοράζετε ηλεκτρικό ποδήλατο

Ελλάδα 22:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι να προσέξετε όταν αγοράζετε ηλεκτρικό ποδήλατο

Mobility

Τι να προσέξετε όταν αγοράζετε ηλεκτρικό ποδήλατο

Mobility

Η Ελληνική αγορά έχει κατακλυστεί από χιλιάδες «μαϊμού» ηλεκτρικά ποδήλατα τα οποία «υπόσχονται» μεγάλη αυτονομία και αξιοπιστία…

Advertisement
Advertisement

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα ή e-Bikes αποτελούν την εξέλιξη των συμβατικών ποδηλάτων με τη μόνη διαφορά ότι εφοδιάζονται με ηλεκτρικό μοτέρ και μπαταρία.

Ο αναβάτης κάνει πεντάλ και στα δύο είδη ποδηλάτων ωστόσο με το e-Bike η ηλεκτρική υποβοήθηση θα κάνει πιο εύκολες τις ανηφόρες και οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις θα πραγματοποιούνται με μεγαλύτερη άνεση.

Advertisement
Advertisement

Τα σύγχρονα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν μεγάλη αυτονομία που μπορεί να ανέλθει έως και 180 χλμ. ενώ σας παρέχουν την δυνατότητα να πολλαπλασιάσετε τη δύναμή σας έως και 400%.

Προσοχή όμως! Η Ελληνική αγορά έχει κατακλυστεί από χιλιάδες «μαϊμού» ηλεκτρικά ποδήλατα τα οποία «υπόσχονται» μεγάλη αυτονομία και αξιοπιστία ωστόσο όσοι τα επιλέξουν θα διαπιστώσουν ότι ούτε η αυτονομία τους είναι αυτή που δηλώνεται στα διαφημιστικά φυλλάδια αλλά ούτε υπάρχουν και αξιόπιστες υπηρεσίες after sales με αποτέλεσμα οι άκρως δελεαστικές τιμές που διατίθενται τελικά να μην είναι συμφέρουσες καθώς πρόκειται για ηλεκτρικά ποδήλατα μιας… χρήσης!

Advertisement

Γιατί να αποκτήσει κάποιος ηλεκτρικό ποδήλατο

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν τα ίδια πλεονεκτήματα με τα συμβατικά ποδήλατα, τις ίδιες διαστάσεις και την ίδια ευελιξία. Και με τα δύο οι αναβάτες πετυχαίνουν σημαντική εξοικονόμηση στις μετακινήσεις τους και βελτιώνουν την ζωή τους.

Advertisement

Hλεκτρικό ποδήλατο ονομάζεται το ποδήλατο που εξοπλίζεται με βοηθητικό ηλεκτροκινητήρα μέγιστης συνεχούς ονομαστικής ισχύος 250W, ο οποίος διακόπτεται στην περίπτωση που σταματήσουμε την ποδηλάτηση καθώς επίσης και όταν φθάσουμε ή ξεπεράσουμε τα 30 χλμ./ώρα.

Όσον αφορά στο κόστος απόκτηση οι επιδοτήσεις μέσω του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά μειώνει την τιμή απόκτησης κάποιου e-Bike στα επίπεδα των συμβατικών ποδηλάτων οπότε και συμφέρει η απόκτησή τους.

Ωστόσο το πραγματικό πλεονέκτημα των ηλεκτρικών ποδηλάτων είναι η άνεση που θα έχουν οι αναβάτες τους στους μεγάλους ανηφορικούς δρόμους ή όταν κινούνται και πνέουν ισχυροί άνεμοι με αντίθετη πορεία. Η κούραση είναι πολύ λιγότερη και ιδίως το καλοκαίρι όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές.

Advertisement

Παράλληλα οι άνθρωποι που έχουν ιατρικά θέματα όπως (πόνους στη μέση, στις αρθρώσεις ή έχουν άσθμα) θα διαπιστώσουν ότι με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο ανοίγουν νέοι ορίζοντες στην ποδηλασία για εκείνους.

Όσον αφορά στις αστικές μετακινήσεις το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι το ίδιο ευέλικτο με κάποιο συμβατικό αλλά ο αναβάτης του θα μεταβεί στον προορισμό του χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει ρούχα

Τα είδη των e-bike

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα όπως και τα συμβατικά χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες ανάλογα με τις ανάγκες του ιδιοκτήτη τους. Έτσι οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να βρουν ηλεκτρικά ποδήλατα για το δρόμο, το βουνό, για μεταφορά προϊόντων, «σπαστά» για ευκολότερη μεταφορά σε ΜΜΜ ή αυτοκίνητα.

Η αυτονομία τους επηρεάζεται από την χωρητικότητα της μπαταρίας που φέρουν ενώ ήδη κάποιες εταιρείες έχουν υιοθετήσει τα συστήματα που γνωρίσαμε στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και επιτρέπουν την φόρτιση της μπαταρίας κατά το φρενάρισμα ή την κίνηση σε κατηφόρα

Γρήγορες μετακινήσεις

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα όπως προαναφέραμε κινούνται όπως και τα συμβατικά με διαφορά ότι υποβοηθιέται η κίνηση του αναβάτη από τον ηλεκτροκινητήρα. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι μετακινήσεις να γίνονται γρηγορότερα και ποιο ξεκούραστες. Ωστόσο τα περισσότερα ηλεκτρικά ποδήλατα αναπτύσσουν ταχύτητες έως και 30 χλμ. που είναι και η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα σύμφωνα με τη νομοθεσία αλλά εύκολα οι αναβάτες τους μπορεί να αγγίξουν και ακόμη υψηλότερες ταχύτητες. Βέβαια εδώ οι αναβάτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να επιλέξουν κάποιο ποδήλατο που διαθέτει καλό σύστημα φρένων για να μην καταλήξουν σε κάποιο νοσοκομείο…

Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε κάποιο e-Bike

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα προσθέτουν δύναμη στο πεντάλ σας, επιτρέποντάς σας να κάνετε περισσότερα χιλιόμετρα και να διασκεδάσετε περισσότερο. Ωστόσο τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να εξετάσει κάποιος ενδιαφερόμενος για ηλεκτρικό ποδήλατο είναι:

  • Χωρητικότητα μπαταρίας
  • Ισχύς κινητήρα
  • Ροπή
  • Πόση ώρα χρειάζεται για να φορτίσει πλήρως η μπαταρία
  • Τι εγγύηση δίδεται
  • Αν υπάρχει service
  • Διαθεσιμότητα ανταλλακτικών
  • Κόστος συντήρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Προσοχή! Χιλιάδες επικίνδυνα ηλεκτρικά ποδήλατα στην Ελλάδα
Προσοχή! Επικίνδυνες οι μετατροπές ποδηλάτων σε ηλεκτρικά
Η Κομισιόν στηρίζει τα ηλεκτρικά ποδήλατα…