Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Οι πόρτες των ΙΧ «απειλούν» τους ποδηλάτες!

Ελλάδα 4:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι πόρτες των ΙΧ «απειλούν» τους ποδηλάτες!

Mobility

Οι πόρτες των ΙΧ «απειλούν» τους ποδηλάτες!

Mobility

Αυξάνονται τα περιστατικά τραυματισμών οδηγών δίκυκλων από αφηρημένους κατόχους αυτοκινήτων…

Advertisement
Advertisement

Οι συγκρούσεις μεταξύ των ανοιχτών θυρών και των οχημάτων που πλησιάζουν, όπως τα ποδήλατα, είναι συνηθισμένα περιστατικά σε αστικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Για παράδειγμα, στο Σικάγο, το 20% όλων των ατυχημάτων με ποδήλατο αφορούν συγκρούσεις με πόρτες, οι οποίες συμβαίνουν πάνω από 300 φορές το χρόνο.

Advertisement
Advertisement

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία ωστόσο πολλές φορές οι πεζοί γίνονται μάρτυρες  τέτοιων περιστατικών όπου ο οδηγός απλά ανοίγει την πόρτα του με αποτέλεσμα ο οδηγός του ποδηλάτου απλά να «εκτοξεύεται» από το όχημά του και να «προσγειώνεται» κακήν κακώς στο οδόστρωμα.

Επίσης στους ελάχιστους ποδηλατοδρόμους πολλοί οδηγοί αυτοκινήτων βγαίνουν σε αυτούς από τα πάρκινγκ τους χωρίς να ελέγχουν αν διέρχεται κάποιος ποδηλάτης με αποτέλεσμα επίσης ο οδηγός του δίκυκλου να «προσγειώνεται» στο οδόστρωμα.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση των ατυχημάτων λόγω της πρόσφατης αύξησης των υπηρεσιών παράδοσης στο σπίτι και της μετακίνησης με ηλεκτρικό ή μη ποδήλατο ή ηλεκτρικό scooter.

Advertisement

Η τεχνολογία και σε αυτό τον τομέα προσπαθεί να δώσει λύσεις με Ορισμένα Προηγμένα Συστήματα Υποβοήθησης Οδηγού (ADAS) που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στην πρόληψη αυτού του νέου τύπου ατυχήματος.

Αυτά τα συστήματα εντοπίζουν τα οχήματα που πλησιάζουν με αισθητήρες και ειδοποιούν το άτομο που ανοίγει την πόρτα μέσω φώτων LED ή βομβητή όταν ανοίγει η πόρτα.

Advertisement

Ο επιβάτης πρέπει να κατανοήσει την έννοια της ειδοποίησης και να σταματήσει να ανοίγει γρήγορα την πόρτα για να αποτρέψει ένα ατύχημα. Ωστόσο, εάν ο επιβάτης είναι ηλικιωμένος ή παιδί, είναι δύσκολο να σταματήσει να ανοίξει γρήγορα την πόρτα.

Ένα πιθανό αντίμετρο για αυτό το ζήτημα είναι ένα Προηγμένο Σύστημα Υποβοήθησης Οδηγού που κλειδώνει εντελώς την πόρτα όταν υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης με αυτήν…

Όσον αφορά στην έξοδο από κάποιο πάρκινγκ μέσω του ποδηλατοδρόμου οι νέες κάμερες οπισθοπορείας διαθέτουν μεγάλη γωνία θέασης οπότε μειώνεται στο ελάχιστο η πιθανότητα σύγκρουσης…

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιες χώρες επένδυσαν στα… ποδήλατα το 2022;
«Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»: Πρωταθλητές τα ηλεκτρικά ποδήλατα!
Πως θα μπορούσαν να επιδοτηθούν 194 εκατ. ηλεκτρικά ποδήλατα;