Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Περιορισμένες οι επιλογές για λάστιχα στα ηλεκτρικά

Ελλάδα 16:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Περιορισμένες οι επιλογές για λάστιχα στα ηλεκτρικά

Mobility

Περιορισμένες οι επιλογές για λάστιχα στα ηλεκτρικά

Mobility

Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών μοντέλων αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις όταν είναι ώρα για να αντικαταστήσουν τα ελαστικά στο αυτοκίνητό τους, που δεν έχουν να κάνουν μόνο με το κόστος.

Advertisement
Advertisement

Τα ηλεκτρικά οχήματα κερδίζουν αργά αλλά σταθερά χώρο τους στην αγορά και όλο και περισσότερα εμφανίζονται στο δρόμο.

Έχοντας το «πέπλο» των service free αυτοκινήτων να τα καλύπτει, η ώρα της αντικατάστασης αναλωσίμων όπως είναι τα ελαστικά, φέρνει τους ιδιοκτήτες τους μπροστά σε μια σειρά από «προκλήσεις» και ζητήματα που απαιτούν απάντηση. Ήδη από το εξωτερικό κυρίως, έχουμε δημοσιεύματα που υπογραμμίζουν τη δυσκολία της επιλογής της αντικατάστασης των ελαστικών σε ορισμένες περιπτώσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Advertisement
Advertisement

Για παράδειγμα, τα μοντέλα της Tesla που έχουν κάποια πολύ συγκεκριμένα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης από τη Michelin, με την τεχνολογία «Acoustic Tech» (που στην ουσία είναι ένα ειδικό συνθετικό υλικό σαν αφρός, που βρίσκεται στο εσωτερικό του ελαστικού και παίζει το ρόλο της ηχομόνωσης) να κάνει την αντικατάστασή τους (με ίδια ελαστικά) υπόθεση αρκετά υψηλού κόστους. Ούτως ή άλλως, οι επιλογές για αντικατάσταση με επιλογές από άλλες εταιρείες, είναι περιορισμένες αλλά και πάλι, όπου υπάρχουν, επιβάλλουν και κάποιες «παραχωρήσεις».

Είναι η διαφορετική διαμόρφωση του πέλματος, η δομή και τα ενισχυμένα πλαϊνά των ελαστικών λόγω του βάρους των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην κατανάλωση και την αυτονομία του αυτοκινήτου, καθώς επίσης και στην αντοχή τους που σημαίνει πως θα χρειαστούν αντικατάσταση νωρίτερα από ότι εκείνα της πρώτης τοποθέτησης.

Μια τέτοια κίνηση, ειδικά από ιδιοκτήτες αυτοκινήτων της Tesla, είναι αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας, με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για «επιστροφή» στην εργοστασιακή επιλογή– ακόμα και μετά μια ενδιάμεση διαφορετική.

Advertisement

Για τα αυτοκίνητα της Tesla, είναι μικρές οι διαφορές που μπορεί να προκύψουν στο κόστος επιλέγοντας μια διαφορετική μάρκα ελαστικού σε σχέση με εκείνη που προτείνει ο κατασκευαστής. Ούτως ή άλλως, η αντικατάσταση των ελαστικών στα Tesla, είναι μια υψηλού κόστους διαδικασία την οποία «αποδέχεται» εξ ορισμού ο ιδιοκτήτης. Κάτι τέτοιο όμως, δεν μπορεί να ισχύσει για φθηνότερα ηλεκτρικά μοντέλα στην αγορά, όπως είναι το Hyundai Kona Electric ή το Nissan Leaf.

Advertisement

Ευτυχώς, ένας πλήθος διαφορετικών κατασκευαστών ελαστικών βρίσκεται τώρα στη διαδικασία της εξέλιξης νέων προτάσεων για να ανταποκριθούν στη ζήτηση καθώς αυτή μεγαλώνει. Οι κινήσεις από τις Continental Bridgestone, Goodyear, Michelin και Pirelli, καθώς άλλων με μικρότερη απήχηση, είναι αυτές που αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα στην αγορά για τους ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
H Tesla θέλει ήδη να επεκτείνει το Gigafactory του Βερολίνου
Στο κυνήγι της Tesla ο Όμιλος Hyundai
Tesla: Σε αναμονή η είσοδός της στην Ινδία