Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Ηλεκτρικά: Πως μειώνεται η κατανάλωση στο κρύο

Ελλάδα 6:38
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ηλεκτρικά: Πως μειώνεται η κατανάλωση στο κρύο

Mobility

Ηλεκτρικά: Πως μειώνεται η κατανάλωση στο κρύο

Mobility

Η μείωση της κατανάλωσης αποτελεί προτεραιότητα για κάθε οδηγό, ιδιαίτερα όμως για αυτούς των ηλεκτρικών, εξαιτίας των λίγων σταθμών φόρτισης. Το Newsauto παρέχει 9 χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα αραιώσετε τις αναζητήσεις για φορτιστή ειδικά το χειμώνα.

Advertisement
Advertisement

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο υδράργυρος πέφτει κάτω από το μηδέν τον χειμώνα, επηρεάζοντας τις λειτουργίες του αυτοκινήτου μας.

Ειδικά των ηλεκτρικών, δεδομένου ότι το κρύο μειώνει την απόδοση της μπαταρίας λόγω των ηλεκτροχημικών διεργασιών που πραγματοποιούνται εντός των στοιχείων ιόντων λιθίου.  Παράλληλα, ο παγετός επιτάσσει την ενεργοποίηση του συστήματος κλιματισμού (θέρμανσης), το οποίο όπως γνωρίζουμε αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας.

Υπάρχει, λοιπόν, τρόπος να περιορίσουμε την κατανάλωση δίχως να θυσιάσουμε την άνεσή μας; Φυσικά.

Advertisement
Advertisement

1. Ανάκτηση ενέργειας

Η πλειονότητα των ηλεκτρικών εφοδιάζονται με προηγμένα συστήματα ανάκτησης της ενέργειας, ώστε οι απώλειες κατά την κίνηση να είναι οι μικρότερες δυνατές. Τα συστήματα εκμεταλλεύονται την κινητική ενέργεια – η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα χανόταν- και, αφού τη μετατρέψουν σε ηλεκτρική, την αποθηκεύουν στην μπαταρία, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδότηση του ηλεκτροκινητήρα.

Μάλιστα, ο οδηγός μπορεί να ορίσει το βαθμό ανάκτησης της ενέργειας, μέσω σχετικών διακοπτών που βρίσκονται στο τιμόνι. Για παράδειγμα τα ID.3 και ID.4 της VW προσφέρουν τις επιλογές “D” (Drive) και “B” (Brake).

Advertisement

Για να αυξήσουμε, λοιπόν, την αυτονομία, του οχήματος, καλούμαστε να επιλέξουμε το “B” ειδικά αν κινούμαστε μέσα στην πόλη. Με αυτή τη λειτουργία, κάθε φορά που απομακρύνουμε το πόδι μας από το πεντάλ, το όχημα θα επιβραδύνει, ανακτώντας περισσότερη ενέργεια από αυτή που θα εξασφάλιζε ο ελεύθερος τροχασμός (ρολάρισμα). Μάλιστα, σε ορισμένα μοντέλα η επιβράδυνση είναι τόσο έντονη που επιτρέπει τη λειτουργία “one-pedal”, δηλαδή τη χρήση αποκλειστικά του πεντάλ γκαζιού.

2. Προφίλ οδήγησης Eco

Advertisement

Στα αυτοκίνητα diesel και βενζίνης, αν βυθίσουμε το πόδι μας στο γκάζι θα καταναλώσουμε περισσότερο καύσιμο. Το ίδιο ισχύει και για τα ηλεκτρικά. Συστήνεται, λοιπόν, να μην γίνεται άσκοπη χρήση του δεξιού πεντάλ, και ταυτόχρονα να επιλέγεται το προφίλ οδήγησης Eco, το οποίο μεταξύ άλλων, μειώνει και την απόδοση του συστήματος κλιματισμού.

3. Eco Assistance

Πολλά μοντέλα – χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ID. της VW – εφοδιάζονται με το σύστημα “Eco Assistance”. Mόλις το όχημά μας πλησιάζει σε μια ζώνη που απαιτούνται αργές ταχύτητες – όπως κατοικημένες περιοχές, διασταυρώσεις ή στροφές – τo Eco Assistance ειδοποιεί τον οδηγό να απομακρύνει το πόδι του από το γκάζι. Και αυτόματα αυξάνει τον βαθμό ανάκτησης ενέργειας.

4. Συστήματα κλιματισμού

Advertisement

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα, και ειδικά οι πλούσιες εκδόσεις τους, ενσωματώνουν τα λεγόμενα «πολυζωνικά συστήματα κλιματισμού» που επιτρέπουν να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία σε διαφορετικές ζώνες. Σε ένα διζωνικό, για παράδειγμα, σύστημα μπορούμε να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία ανεξάρτητα για εμάς και το συνοδηγό.

Εφόσον, λοιπόν, οδηγούμε ηλεκτρικό και είμαστε μόνοι μας στην καμπίνα, ορίζουμε τη ροή  του αέρα να φτάνει αποκλειστικά σε εμάς.

5. Θερμαινόμενα καθίσματα και θερμαινόμενο τιμόνι

Σε περίπτωση που το όχημά μας διαθέτει θερμαινόμενα καθίσματα και τιμόνι, καλό είναι να τα ενεργοποιούμε πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας. Οι ζεστές επιφάνειες φροντίζουν για την άνεσή μας, και ταυτόχρονα μας δίνουν την ευκαιρία να απενεργοποιήσουμε το σύστημα κλιματισμού, εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο ενέργεια.

6. Ελέγχουμε την πίεση αέρα στα ελαστικά

Ελέγχουμε τακτικά την πίεση αέρα στα ελαστικά. Μια απόκλιση μόλις 0,3 bar κάτω από τη βέλτιστη πίεση των ελαστικών αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας. 

7. Θέρμανση της καμπίνας από απόσταση

Οι οδηγοί των σύγχρονων αυτοκινήτων μπορούν να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του αυτοκινήτου από απόσταση (preconditioning), πριν καν ξεκινήσει το ταξίδι, μέσω σχετικής εφαρμογής.  Με αυτό τον τρόπο, όταν εισέλθουμε στο αυτοκίνητό μας, δεν θα το βρούμε απλά ζεστό, αλλά και με πλήρη αυτονομία.

Διότι, αν η θέρμανση ή ο κλιματισμός ενεργοποιηθούν ενώ το αυτοκίνητο είναι συνδεδεμένο, για παράδειγμα, σε έναν επιτοίχιο φορτιστή (wall-box), έναν ταχυφορτιστή, ή ακόμα και σε μία οικιακή πρίζα, η ενέργεια που καταναλώνεται προέρχεται από το εξωτερικό ηλεκτρικό δίκτυο.  

8. Αφαιρούμε οτιδήποτε περιττό

Οι σχάρες οροφής και οι μπαγκαζιέρες πολλές φορές κρίνονται αναγκαίες, μιας και ενισχύουν τις μεταφορικές ικανότητες του αυτοκινήτου μας. Αλλά προσθέτουν βάρος και αυξάνουν την αεροδυναμική αντίσταση. Και ο αναγκάζεται να δουλεύει με αυξημένη κατανάλωση ενέργειας.

9. Θερινά ελαστικά

Μόλις τελειώσει ο χειμώνας, καλό είναι να αντικαταστήσουμε, αν βέβαια έχουμε τοποθετήσει τέτοια, τα χειμερινά ελαστικά με θερινά. Τα χειμερινά και τα ελαστικά όλων για όλες τις εποχές (all-season) έχουν ελαφρώς υψηλότερη αντίσταση κύλισης κάτι που επηρεάζει την κατανάλωση ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έξυπνες συμβουλές για να αντιμετωπίστε το χιόνι (video)
Nissan: Δωρεάν Χειμερινός Έλεγχος Ασφαλείας & Πρόγραμμα Προσφορών
Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε εισαγόμενο μεταχειρισμένο ΙΧ