Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

ΕΕ: Πρόταση για μείωση ΦΠΑ στα ηλεκτρικά ποδήλατα!

Ελλάδα 3:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

ΕΕ: Πρόταση για μείωση ΦΠΑ στα ηλεκτρικά ποδήλατα!

Mobility

ΕΕ: Πρόταση για μείωση ΦΠΑ στα ηλεκτρικά ποδήλατα!

Mobility

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά ευρωπαϊκή στρατηγική για την ποδηλασία με στόχο να διπλασιαστεί η χρήση του ποδηλάτου μέχρι το 2030.

Advertisement
Advertisement

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ψήφισμα «Ανάπτυξη στρατηγικής της ΕΕ για την ποδηλασία» που συνδιαμόρφωσε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά, ως συντονίστρια της πολιτικής ομάδας The Left στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN.

Το ψήφισμα περιλαμβάνει την υποστήριξη της παραγωγής ποδηλάτων και ηλεκτρικών ποδηλάτων στα κράτη μέλη της ΕΕ και μειωμένο ΦΠΑ για προμήθεια, ενοικίαση και επισκευή ποδηλάτων και ηλεκτρικών ποδηλάτων!

Advertisement
Advertisement

Το ψήφισμα αναγνωρίζει τα πολυάριθμα και σημαντικά οφέλη που μπορεί να αποφέρει η ενισχυμένη χρήση των ποδηλάτων στην καθημερινή μας ζωή, δεδομένου ότι οι μεταφορές αποτελούν σημαντική πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης και κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Το ψήφισμα ζητά μεταξύ άλλων την αναγνώριση της ποδηλασίας ως ισότιμο μέσο μεταφοράς, την ενσωμάτωση του ποδηλάτου στα πλαίσια αστικής κινητικότητας των κρατών μελών, την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των πολιτικών Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών ΔΕΔ-Μ και ποδηλασίας, την βελτίωση της οδικής ασφάλειας για τους ποδηλάτες, επενδύσεις για αναβαθμισμένες και ξεχωριστές υποδομές ποδηλασίας, την υποστήριξη της παραγωγής ποδηλάτων και ηλεκτρικών ποδηλάτων στα κράτη μέλη της ΕΕ και μειωμένο ΦΠΑ για προμήθεια, ενοικίαση και επισκευή ποδηλάτων και ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Εναρμονισμένη συλλογή δεδομένων

Advertisement

Στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια, η Έλενα Κουντουρά τόνισε ότι οι πόλεις πρέπει να επενδύσουν σε κατάλληλες υποδομές και να αναθεωρήσουν τον χωροταξικό σχεδιασμό ώστε οι πολίτες να στραφούν στο ποδήλατο, συμβατικό ή ηλεκτρικό, και να μετακινούνται με ασφάλεια και ευκολία στον αστικό ιστό. Πρόσθεσε ότι το ποδήλατο και το ηλεκτρικό ποδήλατο πρέπει να γίνουν βασικός πυλώνας της αστικής κινητικότητας σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς αποφέρουν σημαντικά οφέλη, καλύτερη υγεία, μειωμένη κυκλοφοριακή συμφόρηση και ηχορύπανση, βελτιωμένη ποιότητα του αέρα, οικονομική ανάπτυξη, καθώς και πολλά άλλα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Προσοχή: Χιλιάδες επικίνδυνα ηλεκτρικά ποδήλατα στην Ελλάδα
Ηλεκτρικά ποδήλατα: Πόσα χρήματα εξοικονομείτε κάθε χρόνο;
«Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»: Πρωταθλητές τα ηλεκτρικά ποδήλατα!

Advertisement