Live Κίνηση
Περισσότερα
Cupra 2022

CUPRA Leon: Η απόλυτη επιλογή στα compact αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων

Ελλάδα 6:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

CUPRA Leon: Η απόλυτη επιλογή στα compact αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων

Cupra 2022

CUPRA Leon: Η απόλυτη επιλογή στα compact αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων

Cupra 2022

Το CUPRA Leon εκφράζει μία διαφορετική φιλοσοφία οδήγησης, εκεί όπου οι καθαρή σπορ απόλαυση συνδυάζεται με μοναδικές επιδόσεις και πλήθος σύγχρονων τεχνολογιών.

Advertisement
Advertisement

CUPRA Leon. Ένα όνομα άρρηκτα συνδεδεμένο με τις αγωνιστικές περγαμηνές της μάρκας και την απόλυτη απόλαυση της οδήγησης, για ανθρώπους που θέλουν όχι μόνο να ορίζουν αλλά και να ξεπερνούν τα όριά τους.

Το πρώτο Leon με τα σήματα της CUPRA αποτελεί ότι πιο exlusive και ξεχωριστό έχει να προσφέρει η κατηγορία των hot hatches, με χαρακτηριστικά και σύγχρονες τεχνολογίες που το καθιστούν σημείο αναφοράς στα compact αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων.

Με μία εντυπωσιακή όσο και μοντέρνα εμφάνιση, με δύο τύπους αμαξωμάτων σε πεντάθυρο hatchback και Sportstourer, και με μία γκάμα από κινητήρες πολύ υψηλών επιδόσεων, το CUPRA Leon είναι ένα αυτοκίνητο έτοιμο να γεμίσει με οδηγική ικανοποίηση και απολαυστικές εμπειρίες τον οδηγό που θα το επιλέξει.

Advertisement
Advertisement

Στην γκάμα του CUPRA Leon διατίθενται δύο πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές σε κινητήριες μονάδες, με τέσσερις διαφορετικές αποδόσεις σε ισχύ και διαφορετικές μεταξύ τους τεχνολογίες.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη αφορά το προηγμένο και υβριδικό σύστημα του κινητήρα e-Hybrid, που τοποθετείται για πρώτη φορά στο CUPRA Leon, έχοντας ως στόχο την χαμηλή κατανάλωση και εκπομπές CO2 χωρίς όμως να χαθεί στο ελάχιστο η υψηλή απόδοση και οι μοναδικές επιδόσεις.

Advertisement

Το υβριδικό αυτό σύστημα βασίζεται σε έναν βενζινοκινητήρα 1.4 λίτρων TSI με απόδοση στους 150 ίππους ο οποίος υποστηρίζεται από έναν ηλεκτροκινητήρα 115 ίππων και μία μπαταρία ιόντων λιθίου των 13 kWh.

Advertisement

Η συνδυαστική ισχύς που παρέχουν φθάνει τους 245 ίππους και η μέγιστη ροπή τα 400 Nm. Χάρη σε αυτό το plug-in υβριδικό σύστημα, το CUPRA Leon φθάνει στα 100 χλμ/ώρα από στάση σε μόλις 6,7 δευτερόλεπτα (Sportstourer σε 7 δευτ.) ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 225 χλμ/ώρα.

Με την χρήση της μπαταρίας η αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία φθάνει τα 55 έως 60 χιλιόμετρα με βάση το πρότυπo WLTP και 54-59 χιλιόμετρα για την έκδοση Sportstourer. H μπαταρία του συστήματος μπορεί να φορτιστεί σε μόλις 3,5 ώρες σε ένα Wallbox των 11 kW ή έξι ώρες σε μία απλή οικιακή πρίζα των 230V.

Mε αυτό το plug-in υβριδικό σύστημα το CUPRA Leon e-Hybrid επιτυγχάνει μοναδικές τιμές σε ότι αφορά την κατανάλωση που φθάνουν στα 1,3-1,4 λτ/100 χλμ. αλλά και τις εκπομπές CO2 που που είναι σταθερά κάτω από τα 35 γρ/χλμ. (5-θυρο: 28,9-32,4 γρ/χλμ. και Sportstourer: 29,7-33,5 γρ/χλμ.).

Advertisement

Για την λειτουργία του τo υβριδικό CUPRA Leon εκκινεί πάντα με την ηλεκτρική του ενέργεια, ενώ το υβριδικό σύστημα αναγνωρίζει την κατάσταση της μπαταρίας και προσαρμόζει αυτόματα την λειτουργία του συστήματος αν έχει πέσει η φόρτισή της χαμηλά ή πάνω από τα 130 χλμ/ώρα όπου χρειάζεται να λειτουργεί και ο θερμικός κινητήρας.

Παράλληλα, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μέσω ειδικού προγράμματος να διατηρήσει την φόρτιση της μπαταρίας σταθερή στο σημείο που επιθυμεί έτσι ώστε να μπορεί να την αξιοποιήσει αργότερα μέσα σε μία αστική περιοχή όπου είναι υποχρεωμένος να κινείται μόνο με ηλεκτρική ενέργεια.

Μαζί με την έκδοση με τους 245 ίππους, η plug-in υβριδική έκδοση του CUPRA Leon είναι διαθέσιμη και με την έκδοση των 204 ίππων, με ακόμα πιο χαμηλή κατανάλωση καυσίμου (1,1 λτ/100 χλμ.) και λιγότερες εκπομπές CO2. Οι επιδόσεις παραμένουν εξαιρετικές για την κατηγορία του οχήματος, με το 0-100 χλμ/ώρα σε 7,5 δευτερόλεπτα, και τελική ταχύτητα 220 χλμ/ώρα.

Εκτός από την υβριδική έκδοση, το CUPRA Leon εφοδιάζεται και με τον δίλιτρο TSI που αποδίδει ισχύ 300 ίππων και ροπή 400 Nm. Xάρη στο υψηλής απόδοσης μοτέρ, οι επιδόσεις είναι κορυφαίες για τα δεδομένα της κατηγορίας, με το 0-100 χλμ/ώρα να επιτυγχάνεται σε μόλις 5,7 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα φθάνει τα 250 χλμ/ώρα.

Η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενός νέας γενιάς αυτόματου κιβωτίου DSG 7 σχέσεων διπλού συμπλέκτη με τεχνολογία shift-by-wire, ενώ εφοδιάζεται και με ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό για ακόμα καλύτερη αίσθηση στο τιμόνι και πιο σπορ αντιδράσεις στην γρήγορη οδήγηση.

Mία ακόμα πολύ special έκδοση είναι αυτή με τον ίδιο δίλιτρο κινητήρα TSΙ ο οποίος αποδίδει 310 ίππους και 400 Nm ροπής. Η έκδοση αυτή εξοπλίζει αποκλειστικά το αμάξωμα Sportstourer και συνδυάζεται και με την εξαιρετική τετρακίνηση 4Drive για ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια σε κάθε είδους οδόστρωμα.

Εκτός από τους κινητήρες, στον απόλυτο σπορ χαρακτήρα του CUPRA Leon συμβάλλει και το εξελιγμένο πλαίσιο ΜQB Evo, το οποίο επιτρέπει στους μηχανικούς της εταιρίας να κάνουν τις δικές τους ρυθμίσεις ώστε να προσαρμοστεί στην φιλοσοφία και τα αγωνιστικά πρότυπα της CUPRA.

Το αυτοκίνητο διατίθεται με DCC Dynamic Chassic Control που προέρχεται από το SEAT Leon, με ενισχύσεις στο πλαίσιο για πιο σπορ χαρακτήρα και τέσσερα διαφορετικά οδηγικά προφίλ (Comfort, Sport, CUPRA και Individual) μέσω των οποίων ο οδηγός μπορεί να προσαρμόζει την συμπεριφορά του αυτοκινήτου ανάλογα με την διάθεσή του αλλά και την κατάσταση του οδοστρώματος.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι εξελιγμένες αναρτήσεις με διαφορετικές ρυθμίσεις για ακρίβεια και απόλυτο έλεγχο στην σπορ οδήγηση. Και μαζί τα συνολικά αναβαθμισμένα φρένα, με μεγαλύτερους δίσκους και ενισχυμένα υλικά τριβής για καλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη αντοχή.

Στις plug-in υβριδικές εκδόσεις, τα φρένα διαθέτουν και σύστημα ανάκτησης της ενέργειας από την πέδηση, ανεβάζοντας με αυτόν τον τρόπο την αυτονομία του οχήματος, ιδίως στην κίνηση μέσα στην πόλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
CUPRA Formentor: Κορυφαίοι σπορ κινητήρες με απόδοση έως και 390 ίππους
Δείτε πώς τα πήγε το Cupra Born με τον τάρανδο (+video)
H Cupra ετοιμάζει δύο νέα ηλεκτρικά μοντέλα