Live Κίνηση
Περισσότερα
CITROEN 2021-1

Citroen C5 Aircross Plug-In Hybrid: Άνεση και δυναμικές επιδόσεις με μόλις 1,4 λτ/100 χλμ

Ελλάδα 20:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Citroen C5 Aircross Plug-In Hybrid: Άνεση και δυναμικές επιδόσεις με μόλις 1,4 λτ/100 χλμ

CITROEN 2021-1

Citroen C5 Aircross Plug-In Hybrid: Άνεση και δυναμικές επιδόσεις με μόλις 1,4 λτ/100 χλμ

CITROEN 2021-1

Η ηλεκτρική εποχή της Citroen έχει αρχίσει με τους καλύτερους οιωνούς αν κρίνουμε από το C5 Aircross Plug-in hybrid το οποίο διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά της μάρκας όπως η απίστευτη άνεση και η ξεχωριστή σχεδίαση προσθέτοντας προχωρημένη τεχνολογία και ένα οικολογικό προφίλ το οποίο το φέρνει στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στα σύγχρονα SUV.

Advertisement
Advertisement

Ως πρωτοπόρος εταιρία από την γέννησή της, πιστή πάντα στο ανήσυχο πνεύμα του ιδρυτή της, και δημιουργός μερικών από τα πιο σημαντικά αυτοκίνητα στην μέχρι τώρα ιστορία της αυτοκίνησης, η Citroen δεν θα μπορούσε να μην δηλώσει εμφατική παρουσία και στα νέα δεδομένα που έρχεται να διαμορφώσει η ηλεκτροκίνηση.

Τα σχέδια της εταιρίας σ’ αυτόν τον τομέα είναι ιδιαίτερα φιλόδοξα για τα επόμενα χρόνια, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει με μερικά πολύ ενδιαφέροντα μοντέλα είτε αμιγώς ηλεκτρικά είτε Plug-in υβριδικά. Στα τελευταία, την κορυφαία θέση έχει η ναυαρχίδα της μάρκας για τις ευρωπαϊκές αγορές, το ξεχωριστό C5 Aircross PHEV, ένα αυτοκίνητο που καταφέρνει να συνδυάζει ιδανικά όλες τις παραδοσιακές αξίες της Citroen και να ανοίγει τον δρόμο για την υποδοχή της ηλεκτροκίνησης.

Advertisement
Advertisement

Το εξελιγμένο Plug-in υβριδικό σύστημα του C5 Aircross PHEV περιλαμβάνει έναν turbo βενζινοκινητήρα PureTech των 1,6 λίτρων με απόδοση στους 180 ίππους. Συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα των 109 ίππων έτσι ώστε η ισχύς του συστήματος να φθάσει στους 225 ίππους και τα 320 Nm ροπής. Η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενός ειδικά εξελιγμένου για την υβριδική διάταξη αυτόματου κιβωτίου ΕΑΤ8 των οκτώ σχέσεων με τις επιδόσεις να είναι κορυφαίες για την κατηγορία, καθώς το 0-100 χλμ/ώρα επιτυγχάνεται σε μόλις 8,9 δευτερόλεπτα.

Το Plug-in υβριδικό σύστημα υποστηρίζεται από μία μπαταρία των 13,2 kWh ιόντων λιθίου, η οποία παρέχει αυτονομία της τάξης των 55 χιλιομέτρων με βάση το πρότυπο WLTP. Η απόσταση αυτή ικανοποιεί τις καθημερινές ανάγκες μίας μέσης χρήσης του αυτοκινήτου, κάτι που σημαίνει ότι σε αστικές μετακινήσεις είναι πολύ πιθανό να μην χρειαστεί και καθόλου ανεφοδιασμός σε βενζίνη, αν βέβαια ο οδηγός φορτίζει κάθε βράδυ το όχημά του. Η κατανάλωση καυσίμου βρίσκεται στο απίστευτο νούμερο των 1,4 λτ/100 χλμ, ενώ και οι εκπομπές ρύπων είναι στα 32 γρ./χλμ., μετρήσεις που έχουν γίνει με βάση το πρότυπο WLTP.

Advertisement

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Advertisement

Οι ώρες φόρτισης ποικίλλουν με βάση την επιλογή στον on board φορτιστή του αυτοκινήτου και την διαθέσιμη παροχή ρεύματος. Με τον προαιρετικό φορτιστή των 7,4 kW και σε Wallbox 32Α διαρκεί μόνο 2 ώρες, με τον στάνταρ φορτιστή των 3,7 kW και με το Green Up 14Α της Legrand χρειάζεται 4 ώρες ενώ στο τυπικό οικιακό δίκτυο των 8Α θα χρειαστεί 7 ώρες. Η φόρτιση μπορεί να προγραμματιστεί προκειμένου να επωφεληθεί κανείς από το μειωμένο τιμολόγιο του ρεύματος, χρησιμοποιώντας είτε την κεντρική οθόνη αφής στο ταμπλό του αυτοκινήτου, είτε την εφαρμογή για κινητά “My Citroën”.

Για την λειτουργία του Plug-in υβριδικού συστήματος υπάρχουν τρία προγράμματα λειτουργίας: Electric, Hybrid και Sport. Το πρώτο είναι για αμιγώς ηλεκτρική κίνηση με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται στα 135 χλμ/ώρα για λόγους οικονομίας, το δεύτερο λειτουργεί ως κλασικό υβριδικό σύστημα και το τρίτο εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τον συνδυασμό για δυναμική απόδοση και σπορ οδηγικές εμπειρίες. Παράλληλα υπάρχει σύστημα ανάκτησης ενέργειας μέσω των φρένων το οποίο επαναφορτίζει την μπαταρία κατά την διάρκεια της επιβράδυνσης. Διατίθεται επίσης και πρόγραμμα e-Save μέσω του οποίου ο οδηγός επιλέγει ένα ποσοστό της μπαταρίας που θέλει να διατηρήσει έτσι ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιήσει αργότερα αν είναι απαραίτητο να κινηθεί μόνο με ηλεκτρική ενέργεια.

Advertisement

Η ύπαρξη του ηλεκτροκινητήρα και του υβριδικού συστήματος δημιουργεί ένα ιδιαίτερα πολιτισμένο και αθόρυβο σαλόνι, το οποίο η Citroen έχει φροντίσει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τοποθετώντας έξτρα μονωτικό υλικό σε διάφορα σημεία αλλά και νέα εμπρός τζάμια με ηχοαπορροφητικό υλικό. Στην κορυφαία αίσθηση άνεσης συμβάλλουν και τα μοναδικά καθίσματα με τα οποία εφοδιάζεται το C5 Aircross τα οποία είναι αρκετά μεγάλα ώστε να χωρούν όλους τους σωματότυπους, έχουν έξτρα γέμιση 15 χιλιοστών με αφρώδες υλικό ενώ παράλληλα μπορούν να μετακινηθούν κατά 150 χιλιοστά εμπρός-πίσω ή και να ανακλιθούν δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο το πιο ευρύχωρο αλλά και το πιο εύκολα διαμορφώσιμο σαλόνι της κατηγορίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Η άνεση που ήταν και παραμένει το σήμα κατατεθέν της Citroen αναδεικνύεται στο μέγιστο χάρη στην εξαιρετική ανάρτηση με τεχνολογία Hydraulic Progressive Cushions (υδραυλικά στοπ προοδευτικής απόσβεσης), η οποία φιλτράρει όλες τις ανωμαλίες των δρόμων και δημιουργεί μία κορυφαία αίσθηση πολυτελούς μετακίνησης. Κάτι το οποίο ενισχύεται ακόμα περισσότερο και στις εκτός δρόμου διαδρομές με την απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος των 23 εκατοστών να είναι η μεγαλύτερη της κατηγορίας του.

Στον εξοπλισμό του συναντάμε 20 συστήματα υποβοήθησης για τον οδηγό, συμπεριλαμβανομένου του Highway Driver Assist, ενός συστήματος αυτόνομης οδήγησης (επιπέδου 2) και του Grip Control με Hill Assist Descent, για τη διευκόλυνση της περιπέτειας όταν η διαδρομή γίνεται πιο απαιτητική. Εκτός των παραπάνω, το νέο SUV C5 Aircross, εφοδιάζεται με 6 τεχνολογίες συνδεσιμότητας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η ασύρματη φόρτιση των smartphones.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τις δεκάδες δυνατότητες εξατομίκευσης του προγράμματος Citroën Advanced Comfort, χάρη στο οποίο το νέο SUV C5 Aircross, αποκτά τον τίτλο του πιο άνετου και ολοκληρωμένου μοντέλου της κατηγορίας του. Το C5 Aircross διατίθεται σε τρεις ιδιαίτερα πλούσιες σε εξοπλισμό εκδόσεις, με την Λιανική Τιμή Προ Φόρων να βρίσκεται κάτω από το όριο των 40.000 ευρώ, κάτι που με σύμφωνα με το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” και τις φορολογικές απαλλαγές που προβλέπει, τα καθιστούν ιδανικές επιλογές και για εταιρική χρήση.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Citroen C5 Aircross: Το πιο ευρύχωρο και πρακτικό SUV
Citroen C5 Aircross Plug-In Hybrid: Άνεση και δυναμισμός στην εποχή της ηλεκτροκίνησης
Citroen C5 Aircross PHEV: Το νέο πρότυπο στην ηλεκτρική πολυτέλεια