Live Κίνηση
Περισσότερα
Audi

Audi R15: Πόσο θα πωληθεί ο πετρελαιοκίνητος θρύλος του Le Mans;

Ελλάδα 2:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Audi R15: Πόσο θα πωληθεί ο πετρελαιοκίνητος θρύλος του Le Mans;

Audi

Audi R15: Πόσο θα πωληθεί ο πετρελαιοκίνητος θρύλος του Le Mans;

Audi

Ένα από τα αγωνιστικά Αudi που κυριάρχησαν στο Πρωτάθλημα Αντοχής δοξάζοντας τον κινητήρα diesel βγαίνει σε μία once in a lifetime δημοπρασία.

Advertisement
Advertisement

Στους κύκλους των ακριβών δημοπρασιών, υπάρχουν μερικά ιερά τοτέμ, τα οποία όταν θα βγουν στο “σφυρί” αποτελούν παγκόσμια είδηση. Και ένα τέτοιο είναι το αυτοκίνητο των φωτογραφιών μας, το Αudi R15 από τις δοξασμένες ημέρες της γερμανικής εταιρίας και του diesel στο Le Mans και στο Πρωτάθλημα Αντοχής.

Πρόκειται για ένα από τα αυτοκίνητα που έτρεξαν το 2009, όντας μία από τις πολλές εκδοχές του πρωτότυπου μέσω του οποίου η Audi κυριάρχησε στην δεκαετία του 2000.

Advertisement
Advertisement

Η μεγάλη εποχή υπήρξε μεταξύ του 2006 και του 2008 όπου πήρε τρία σερί πρωταθλήματα, με το R10 TDI και για πρώτη φορά στην ιστορία του motorsport με κινητήρα diesel.

To 2009, η άφιξη της Peugeot στο πρωτάθλημα υποχρέωσε την Αudi να αναβαθμίσει συνολικά το R10, παρουσιάζοντας το R15 με έναν νέο κινητήρα 5,5 λίτρων V10, πάντα diesel, και με απόδοση στους 590 ίππους.

Advertisement

Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που βγαίνει σε δημοπρασία είναι γνωστό ως T101 και ήταν το πρώτο σασί R15 που κατασκευάστηκε. Χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια των δοκιμών τον χειμώνα του 2008, και έτρεξε για πρώτη φορά στις 12 Ώρες του Sebring τον Μάρτιο του 2009, όπου και πήρε την τρίτη θέση.

Advertisement

Την ίδια χρονιά έτρεξε και στο Le Mans με οδηγούς τους Alexandre Premat, Timo Bernhard, και Romain Dumas και τερμάτισε στην 17η θέση. Η νίκη της Peugeot σ’ εκείνον τον αγώνα ανάγκασε την Audi να ξανασχεδιάσει το αυτοκίνητό, βγάζοντας το R15 Plus για την σεζόν 2010, το οποίο στην συνέχεια συμμετείχε σε διάφορους αγώνες με τελευταίο και πάλι τις 12 Ώρες του Sebring το 2011.

Από τότε βγήκε στην αποστρατεία και επανεμφανίζεται τώρα σε δημοπρασία. Είναι το μοναδικό που βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή οπότε είναι και η μοναδική ευκαιρία για όσους έχουν τα χρήματα και την δυνατότητα να το αποκτήσουν. Πόσα χρήματα; Οι γνώστες υποστηρίζουν ότι μιλάμε για πολλά εκατομμύρια ευρώ. Εκείνος που θα το αποκτήσει πάντως σίγουρα δεν ασχολείται με τόσο ταπεινές λεπτομέρειες.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πως οδηγείται γρήγορα ένα Audi Sport Quattro S1 Evolution 2; (+video)
Πώς έρχεται στην Ελλάδα το τέρας Audi RS6 των 610 ίππων;
Καθοδόν το Audi Grand Sphere