Live Κίνηση
Περισσότερα
ACROPOLIS 2023

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023: Στις διαδρομές των Θεών

Ελλάδα 10:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023: Στις διαδρομές των Θεών

ACROPOLIS 2023

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023: Στις διαδρομές των Θεών

ACROPOLIS 2023

Ο δέκατος σταθμός του WRC, δεν είναι άλλος από το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023. Οι πιο τολμηροί οδηγοί του πλανήτη θα αναμετρηθούν στις ειδικές των Θεών!

Advertisement
Advertisement

Η 67η έκδοση του ιστορικού αγώνα θα διεξαχθεί στις απαιτητικές χωμάτινες διαδρομές της Στερεάς Ελλάδας μεταξύ 7 και 10 Σεπτεμβρίου. Έπειτα από την τεράστια επιτυχία της περσινής διοργάνωσης, η προσμονή για το φετινό ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις είναι πολύ μεγάλη.

Για τέσσερις ημέρες οι προβολείς του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού θα είναι στραμμένοι επάνω στην Ελλάδα. Οι κορυφαίοι οδηγοί του WRC θα τα δώσουν όλα για να επικρατήσουν σε ένα από τα δυσκολότερα Ράλλυ του πρωταθλήματος, στέλνοντας παράλληλα εικόνες από την χώρα μας σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη!

Advertisement
Advertisement

Μπορεί πριν τον περσινό αγώνα τα πρωταθλήματα να είχαν κριθεί σε μεγάλο βαθμό υπέρ των Ροβανπέρα και Toyota. Ωστόσο η ιστορία είναι διαφορετική φέτος. Τα πάντα παραμένουν ανοιχτά και αυτό το γεγονός προσδίδει επιπλέον ενδιαφέρον στον αγώνα της πατρίδας μας. Προσδεθείτε, λοιπόν, για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023!

Πρώτο Σκέλος

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου: Όπως συμβαίνει σε κάθε αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος, έτσι και το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023 θα ξεκινήσει με το shakedown. Αυτό θα διεξαχθεί φέτος στην Λαμία όπου θα βρίσκονται και οι βάσεις των ομάδων. Οι προσπάθειες των οδηγών στην 3,62 χιλιομέτρων διαδρομή ξεκινούν στις 08:01 π.μ.

Advertisement

Στις 17:30 την ίδια ημέρα θα έχουμε την επίσημη εκκίνηση του αγώνα κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Στις 19:05 σειρά παίρνει η υπερειδική του αγώνα. Τα αγωνιστικά θα τρέξουν επίσημα για πρώτη φορά στον χώρο της Πλατείας Νερού, μεταξύ των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων του Ταε κβο Ντο και του Μπιτς βόλει, στο Φάληρο. Η διαδρομή θα είναι 1,48 χιλιόμετρα.

Advertisement

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου: Το πρωινό σκέλος της δεύτερης ημέρα θα λάβει χώρα στο νομό Κορινθίας. Η δράση της Παρασκευής ξεκινάει 18,1 χιλιομέτρων ειδική «Λουτράκι» στις 08:23 η οποία θα επαναληφθεί στις 12:19. Θα έχει μεσολαβήσει η δεύτερη ειδική της ημέρας «Πίσια» στις 09:26. Το απόγευμα τα αγωνιστικά θα μεταφερθούν στη Στερεά Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η 5η ειδική θα είναι εκείνη της «Λιβαδειάς» στις 15:12. Στις 16:45 ξεκινά η «Ελάτεια», τελευταία δοκιμασία της δεύτερης ημέρας του αγώνα. Τα πληρώματα θα καλύψουν συνολικά 103,46 χιλιόμετρα ειδικών διαδρομών, συνυπολογίζοντας και την υπερειδική στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Δεύτερο Σκέλος

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου: Κατά την τρίτη ημέρα του αγώνα θα καλυφθεί και η μεγαλύτερη απόσταση. Τα πληρώματα των αγωνιστικών θα καλύψουν 141,52 χιλιόμετρα ειδικών διαδρομών, διατρέχοντας από δύο φορές τις ειδικές «Παύλιανη», «Καρούτες» (η μεγαλύτερη δοκιμασία στον αγώνα) και «Ελευθεροχώρι». Το πρωινό σκέλος ξεκινάει στις 07:08 ενώ τα απογευματινά περάσματα στις 14:08.

Τρίτο Σκέλος

Advertisement

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου: Μπορεί η τελευταία ημέρα του αγώνα να περιλαμβάνει μόλις 62,91 χιλιόμετρα. Ωστόσο η βαρύτητά τους είναι αυξημένη. Η ημέρα ξεκινάει με την θρυλική «Ταρζάν» στις 08:52. Ακολουθούν τα δύο περάσματα της «Γραμμένης» με το τελευταίο (στις 13:15) να συνιστά και την Power Stage του Ράλλυ. Ο τερματισμός και η απονομή θα λάβουν χώρα στη Λαμία. Εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα γύρω στις 15:00 την Κυριακή θα γνωρίζουμε και τον νικητή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023!

Ιστορική αναδρομή

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να χωρέσει η ιστορία τόσων ετών μέσα σε λίγες γραμμές. Εξάλλου το Ράλλυ Ακρόπολις είναι ομολογουμένως ένας από τους πιο ιστορικούς αλλά και από τους πιο δύσκολους αγώνες στο πρωτάθλημα. Ίσως μόνο το Ράλλυ Σαφάρι να έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από τον εθνικό μας αγώνα.

Ο μοναδικός διεθνής αγώνας μηχανοκίνητου αθλητισμού που διεξάγεται στην χώρα μας ξεκίνησε από την ιδέα μιας ομάδας οδηγών ως «Ελληνικό Ράλλυ» στις 30 Νοεμβρίου του 1951. Η πρώτη διαδρομή που έπρεπε να καλύψουν τα μόλις 10 πληρώματα ήταν 1.923 χιλιομέτρων και διέσχιζε σχεδόν όλη την Ελλάδα. Το 1952 η ΕΛΠΑ αναλαμβάνει την διοργάνωση του αγώνα, ο οποίος μετονομάζεται σε «Ράλλυ ΕΛΠΑ» με την συνολική του απόσταση να ανεβαίνει στα 2.600 χιλιόμετρα.

Την ίδια χρονιά το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΠΑ αποφασίζει να κάνει τον αγώνα διεθνή. Το «Α’ Διεθνές Ράλλυ Ακρόπολις» εκκινεί κάτω από τον Ιερό Βράχο στις 29 Μαΐου του 1953! Πρώτος νικητής του ο Νίκος Παπαμιχαήλ με Jaguar XK120, σε έναν αγώνα στον οποίον μόλις 6 από τα 26 πληρώματα κατάφεραν να φτάσουν στον τερματισμό.

Παγκόσμιο

Από εκεί και έπειτα το πρεστίζ του εθνικού μας αγώνα μεγαλώνει με πρωτοφανή ρυθμό. Από το 1960 εντάσσεται στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ (ERC), ενώ από το 1970 έως το 1972 αποτελεί μέρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κατασκευαστών της FIA (IMC). Ώσπου φτάνομυε στο 1973 και στην παρθενική σεζόν του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC). Το Ράλλυ Ακρόπολις αποτελεί, φυσικά, μέρος του και είναι ο 6ος από τους 13 αγώνες εκείνης της σεζόν.

Με την εξαίρεση των 1974, 1995 και 2010 ο αγώνας διεξάγεται ανελλιπώς ως μέρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος έως το 2013! Δυστυχώς από το σημείο αυτό ο αγώνας της πατρίδας μας αρχίζει να φθίνει. Από το 2014 έως το 2018 το «Ακρόπολις» διεξάγεται στα πλαίσια του ERC, ενώ το 2019 και το 2020 δεν θα διεξαχθή καθόλου! Ευτυχώς, η επιστροφή του το 2021 στο πρόγραμμα του WRC στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Και οι τρεις αγώνες που έχουν γίνει έκτοτε έχουν αποσπάσει κολακευτικά σχόλια τόσο για τον σχεδιασμό τους όσο και για την διοργάνωση. Και όλα δείχνουν ότι το «Ράλλυ Ακρόπολις» έχει επιστρέψει για τα καλά στην θέση που του αξίζει!

Πολυνίκης του εθνικού μας αγώνα δεν είναι άλλος από τον μεγάλο Κόλιν Μακρέι, με τον Σκωτσέζο να έχει δει πρώτος τον τερματισμό 5 φορές. Οι Ρερλ, Μπιαζιόν, Σάινθ και Λεμπ έχουν από 3 νίκες. Από τους οδηγούς που συμμετέχουν τώρα στο WRC, οι Οζιέ, Ροβανπέρα και Νεβίλ έχουν από μία νίκη έκαστος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΕΚΟ Super Special Stage: Ξεκίνησε η προπώληση των εισιτηρίων
Η Citroen Καρέλλης στο ράλι Ακρόπολις με C3 Rally2
WRC: O Σεμπαστιάν Οζιέ επιστρέφει για το Ακρόπολις!