Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Audi F1: Έρχονται λεφτά από το Κατάρ

Ελλάδα 10:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
        string(59) "Audi F1: Έρχονται λεφτά από το Κατάρ"
    

Audi F1: Έρχονται λεφτά από το Κατάρ

FORMULA 1

Μπορεί η Audi να μην έχει μπει ακόμη επίσημα στην F1. Ωστόσο τα λεφτά ίσως αρχίσουν να ρέουν από το 2025. Ο επενδυτής; Το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newsauto.gr on Google
Advertisement
Advertisement

Το εμιράτο της Μέσης Ανατολής είναι μία από τις δύο χώρες της περιοχής (με την Σαουδική Αραβία) που έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά στην F1.

Τόσο το Κατάρ όσο και η Σαουδική Αραβία έχουν πίστες με μακροχρόνια συμβόλαια για αγώνες στην F1 και έχουν δραστηριοποιηθεί έντονα στον τομέα των χορηγιών αγώνων. Δύο από τις εταιρίες-ναυαρχίδες των οικονομιών τους, η Qatar Airways και η Aramco, έχουν δώσει πολλά λεφτά ως χορηγοί τίτλου διαφόρων Grand Prix άλλων χωρών.

Επιπλέον η Aramco διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως χορηγός-μέτοχος στην ομάδα της Aston Martin. Παρόμοιο ρόλο θέλει να παίξει τώρα και το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ (QIA), το οποίο είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με την ομάδα της Audi F1. Το QIA έχει ήδη επιχειρηματικούς δεσμούς με το γκρουπ της VW.

Advertisement
Advertisement

Οι Καταριανοί παράγοντες θέλουν να αυξήσουν έτσι την επιρροή της χώρας τους στα πράγματα της F1. Ωστόσο μία τέτοια πιθανή εξέλιξη είναι συμβατή και με την τάση των τελευταίων ετών στο σπορ.

Χάρη στο όριο μπάτζετ που έχει καθιερωθεί εδώ και λίγα χρόνια, όλες οι ομάδες του grid έχουν καταστεί κερδοφόρες επιχειρήσεις. Πράγμα το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

Κατά συνέπεια οι ιδιοκτήτες των ομάδων έχουν δει τις τσέπες τους να… βαραίνουν συνεχώς. Οι αξίες των εταιριών τους έχουν εκτοξευτεί. Ακόμη και οι μικρότερες ομάδες εκτιμώνται σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ!

Advertisement

Στην περίπτωση της Audi, τα χρήματα από το Κατάρ θα διοχετευτούν προς την επέκταση των εγκαταστάσεων της Sauber στο Χίνβιλ της Ελβετίας. Εκεί θα γίνεται ο σχεδιασμός και η κατασκευή των σασί της Audi F1, ενώ οι PU θα κατασκευάζονται στις εγκαταστάσεις της Audi στο Νόιμπουργκ.

Πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Audi, Γκέρνοτ Ντέλνερ δήλωσε ότι η Audi σκοπεύει να μείνει για πολλά χρόνια στο σπορ. «Η απόφαση μας να μπούμε στην F1 είχε προετοιμαστεί λεπτομερώς πριν δυόμισι χρόνια και επαναξιολογήθηκε φέτος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η F1 ταιριάζει τέλεια με την μακροπρόθεσμη στρατηγική της εταιρίας μας».

Advertisement

Ακολουθήστε το newsauto.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις