Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

BSA: Επιστροφή στις ρίζες

Ελλάδα 15:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

BSA: Επιστροφή στις ρίζες

NEWSMOTO

BSA: Επιστροφή στις ρίζες

NEWSMOTO

H ιστορική BSA επανέρχεται στο προσκήνιο με ινδικά κεφάλαια και πολλά σχέδια, τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν επί αγγλικού εδάφους.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με δηλώσεις του ιδιοκτήτη της Mahindra, του ινδικού κολοσσού στον οποίο ανήκει το αγγλικό brand από το 2016, προβλέπεται αναβίωση της ιστορικής φίρμας και μάλιστα σε εργοστάσιο που θα στηθεί στην κεντρική Αγγλία (Birmingham), κοντά στις παλιές εγκαταστάσεις της BSA. Εκεί θα αρχίσουν να σχεδιάζονται και κατασκευάζονται μοτοσυκλέτες τόσο με συμβατικούς (εσωτερικής καύσης) όσο και με ηλεκτρικούς κινητήρες. Τα σχέδια μιλούν για έναρξη της παραγωγής κάπου στα μέσα του 2021, αλλά μάλλον αισιόδοξα ακούγονται από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ούτε οι εγκαταστάσεις και όλα θα στηθούν από το μηδέν.

Ήδη ο ινδός κατασκευαστής μας εχει δείξει τις προθέσεις του από το 2017, όταν και αποφάσισε να αποσυρθεί από όλες τις αγωνιστικές δραστηριότητες με απώτερο στόχο την εξέλιξη ηλεκτρικών αγωνιστικών μοτοσυκλετών! Μια απόφαση που μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς ο όμιλος Mahindra των 19 δις έκανε λόγο για κίνηση «στρατηγικής», επομένως δεν θα ήταν απίθανο να δούμε στο κοντινό μέλλον και ηλεκτρικές sport μοτοσυκλέτες μαζικής παραγωγής με το λογότυπο BSA, καθώς -κακά τα ψέματα- σε χώρες όπως η Ινδία η αγωνιστική κουλτούρα διαμορφώνει κυρίως την αγορά, μια αγορά πολλών δις! Όπως και να έχει, σημασία έχει πως ακόμα ένας αγγλικός θρύλος θα επανέλθει στο προσκήνιο μετά την Triumph (που μεσουρανεί) και τη Norton (που χαροπαλεύει λόγω οικονομικών σκανδάλων του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος).

Advertisement
Advertisement

Το Mahindra group έχει ήδη προχωρήσει στην πλήρη εξαγορά και άλλων ευρωπαίων κατασκευαστών μοτοσυκλέτας (Jawa, Peugeot), παρουσιάζοντας μια σειρά μοντέλων, ανάμεσά τους και ηλεκτρικά scooter. Στο εργοστάσιο που θα στήσει στην Αγγλία θα εργάζονται περίπου 45 άνθρωποι και οι μοτοσυκλέτες που θα παράγουν θα έχουν τιμές αγοράς που θα κυμαίνονται από 5.000 έως 10.000 λίρες. Μακροπρόθεσμα θα υπάρξουν και ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, ήδη έχει εγκριθεί κρατική επιχορήγηση ύψους 4,6 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας.

Advertisement

Αυτή τη στιγμή γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για τη δημιουργία ενός κέντρου έρευνας και εξέλιξης αποκλειστικά για ηλεκτρικά οχήματα, το οποίο θα προσφέρει 225 νέες θέσεις εργασίας. Η BSA Company Ltd, όπως είναι το πλήρες όνομα της νέας ινδοαγγλικής εταιρείας, φρόντισε για κάθε ενδεχόμενο να αγοράσει τρεις ακόμα μικρότερες εταιρείας της παλαιάς BSA και να διατηρήσει έτσι ακέραιο το brand name στην κατοχή της.

Advertisement

Μικρό ιστορικό της BSA

Ιδρύθηκε το 1861 με την ονομασία Birmingham Small Arms από μία ομάδα 14 οπλουργών και σκοπός ήταν η κατασκευή και προμήθεια όπλων στο βρετανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου. Όταν όμως οι πόλεμοι τελείωσαν, η ζήτηση για όπλα έπεσε και έτσι το εργοστάσιο αποφάσισε περί το 1880 να ασχοληθεί με την κατασκευή ποδηλάτων. Το μεγάλο του πλεονέκτημα ήταν η χρήση εργαλειομηχανών, κάτι που σήμαινε παραγωγή προϊόντων με μεγάλη κατασκευαστική ακρίβεια. Τo 1907 δημιούργησε ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο και τον αμέσως επόμενο χρόνο διέθεσε στην αγορά περί τα 150 κομμάτια!

Advertisement

Από το 1910 μπήκε και στο χώρο της μοτοσυκλέτας, διαγράφοντας μια αξιομνημόνευτη πορεία μέχρι το 1972, όταν και σταμάτησε την παραγωγή μοτοσυκλετών. Σήμερα συνεχίζει τις δραστηριότητές της σαν BSA Guns Ltd, κατασκευάζοντας αεροβόλα και κυνηγετικά όπλα. To 2016 εξαγοράστηκε από τον ινδικό κολοσσό της Mahindra, με σκοπό και στόχο την επαναβίωση του τομέα των μοτοσυκλετών. Aυτή η μανία των ινδικών εταιριών να εξαγοράζουν βρετανικούς τίτλους μάλλον έχει την εξήγησή της στην πορεία του χρόνου..

Διαβάστε επίσης:

Yamaha MT-07 MY2021: Πινελιές ανανέωσης

Kawasaki W800 & Meguro K3: Πάμε σαν άλλοτε..

Kymco CV3 3wheeler: Το concept γίνεται πραγματικότητα