Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πέθανε ο δημιουργός της Dacia

Ελλάδα 4:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πέθανε ο δημιουργός της Dacia

ΝΕΑ

Πέθανε ο δημιουργός της Dacia

ΝΕΑ

Σε ηλικία 73 ετών έφυγε από την ζωή ο «πατέρας» της Dacia, Gerard Detourbet. Ο πρώην μαθηματικός ήταν από το 2000 ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της Renault, αφού ήταν υπεύθυνος για τους κινητήρες μικρού κυβισμού της εταιρίας, που έγιναν επιτυχία.

Advertisement
Advertisement

 

Το «μωρό» του Gérard Detourbet, η Dacia, είναι σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της Renault, το οποίο έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, τόσο ως προς τον όγκο των εργασιών της, όσο και ως προς τα έσοδα. Ο Detourbet πέρασε την πόρτα της Renault στη δεκαετία του ’70, αλλά ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 90, όταν η καριέρα του μεγάλωσε αφού έγινε διευθυντής στο τμήμα των κινητήρων. Εκείνη την εποχή, ο CEO της Renault, Louis Schweitzer, ήθελε η κρατική εταιρία να κάνει μία νέα αρχή.

Advertisement
Advertisement

Το 1995 η Renault ήταν πρώτη στην Ευρωπαϊκή αγορά και ο Detourbet πρότεινε στην επιτροπή διαχείρισης της εταιρίας να επαναδιατυπώσει τη στρατηγική της εστίαση στην διεθνή προβολή της Renault, να δυναμώσει την Dacia και η Renault να στραφεί σε μεγάλες αγορές (όπως η Ινδία) με μοντέλα προσαρμοσμένα σε αυτές.

Τα παιδιά του: Logan και Kwid

Advertisement

Ο Gerard Detourbet δημιούργησε μία ομάδα για να ελέγξει τις πιθανότητες επιτυχίας μοντέλων σε διαφορετικές αγορές, ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιο της Dacia και αυτό αναπτύχθηκε σε ένα εμπορικό σήμα που αντιπροσωπεύει το 40% των πωλήσεων του ομίλου Renault. Το εργοστάσιο της Dacia στην Ρουμανία επέστρεψε στις επιτυχίες με την άφιξη του Logan, που ξεκίνησε το «design to cost», μια ιδέα, που εφαρμόστηκε τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​οποία τοποθετεί το «κόστος» ως κορυφαία προτεραιότητα στην ανάπτυξη ενός project.

Advertisement

Μέσα στο 2001, ο Gerard Detourbet θέλησε να παραιτηθεί, αλλά ο Carlos Ghosn τον έπεισε να μείνει και αυτή ήταν μία  καλή επιλογή: Τον έβαλε υπεύθυνο στο project Kwid στην Ινδία. Στόχος του να διαχειρίζεται, για μία ακόμη φορά, την εξέλιξη ενός αυτοκινήτου με πολύ χαμηλό κόστος κατασκευής για να αναζητήσει μία θέση στις νέες διεθνείς αγορές. Ο Gerard Detourbet, ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος, αφού πήγε πόρτα- πόρτα στην Ινδία για να «πιάσει» τον παλμό της τοπικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Τα κατάφερε και ολοκλήρωσε το Kwid με μία επένδυση ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ (τα μισά χρήματα από όσο χρειαζόταν σε άλλα projects). Αυτή ήταν και η τελευταία του αποστολή.

 

Advertisement

Διαβάστε επίσης:

Η Renault ετοιμάζει το «καυτό» Zoe RS

Το 2021 η ευρωπαϊκή πρεμιέρα του Renault Arkana

Renault – Nissan και Mitsubishi επανεκκινούν την συμμαχία