VOLVO 2021

Volvo Recharge: Με γρήγορα βήματα προς την καθαρή ηλεκτροκίνηση

Ελλάδα 15:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Volvo Recharge: Με γρήγορα βήματα προς την καθαρή ηλεκτροκίνηση

VOLVO 2021

Volvo Recharge: Με γρήγορα βήματα προς την καθαρή ηλεκτροκίνηση

VOLVO 2021

Η Volvo με τη μεγάλη γκάμα ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών μοντέλων της προχωρά ολοταχώς προς την πλήρη μεταστροφή της σε μία αμιγώς ηλεκτρική μάρκα έως το 2030. Και η πορεία αυτή έχει αρχίσει με πολλά ενδιαφέροντα ενδιάμεσα στάδια, νέες πρωτοποριακές τεχνολογίες και μία εκρηκτική άνοδο των πωλήσεων όπου πρωταγωνιστούν τα εξηλεκτρισμένα Recharge μοντέλα.

Advertisement
Advertisement

Το 2021 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την Volvo Cars. Όπως ανακοίνωσε η σουηδική εταιρία το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν το καλύτερο στην ιστορία της, με τις πωλήσεις της να έχουν αυξηθεί κατά 40,8% σε παγκόσμιο επίπεδο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Μάλιστα μόνο το Μάρτιο, η Volvo διέθεσε 75.315 αυτοκίνητα, σημειώνοντας αύξηση 62,3% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της περσινής χρονιάς.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εκρηκτική εμπορική επιτυχία της Volvo έχουν τα μοντέλα Recharge, με αμιγώς ηλεκτρικές ή Plug-in υβριδικές προτάσεις. Η δυναμική τους πορεία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 26% των αυτοκινήτων που πούλησε η εταιρία μέσα στον Μάρτιο σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη μάλιστα το ποσοστό των Recharge μοντέλων επί του συνόλου των πωλήσεων έφθασε στο 39%. Μία ακόμα ενδιαφέρουσα παράμετρος για τη νέα φιλοσοφία της Volvo προκύπτει και από την αύξηση κατά τρεις φορές των συνδρομών που διατίθενται online μέσω της υπηρεσίας Care by Volvo, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. Σημείωσε, επίσης, αύξηση συνδρομών κατά 22% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Advertisement
Advertisement

Όλα τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ότι η πορεία της Volvo προς τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της έχει ήδη αρχίσει να φέρνει καρπούς. Και όπως φαίνεται θα γίνει πραγματικότητα το εταιρικό σχέδιο για μεταστροφή της εταιρίας στην καθαρή ηλεκτροκίνηση μέχρι το 2030 με παράλληλη κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης στο τέλος της δεκαετίας. Μέχρι τότε, το ενδιάμεσο στάδιο θέλει την Volvo να έχει ένα μείγμα πωλήσεων 50% plug-in υβριδικά και 50% αμιγώς ηλεκτρικά μέχρι το 2025, στοχεύοντας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του οικολογικού της αποτυπώματος σε όλη την διάρκεια της δεκαετίας, μέχρι να το μηδενίσει εντελώς, όχι μόνο στα αυτοκίνητα αλλά και στην παραγωγική της διαδικασία (εργοστάσια,, αλυσίδες logistics κ.λπ.).

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Παράλληλα με την ηλεκτροκίνηση και σε μία προσπάθεια καλύτερης εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που προσφέρει στους πελάτες αλλά και στο οικολογικό αποτύπωμα των αυτοκινήτων της, η Volvo εξελίσσει διαρκώς και νέες σύγχρονες τεχνολογίες για τα αυτοκίνητά της. Και προχωρά σε μερικές πολύ σημαντικές συνεργασίες, με κορυφαίες εταιρίες στον χώρο τους, έτσι ώστε να δημιουργήσει οχήματα που θα είναι στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων.

Advertisement

Η συνεργασία της με την Google είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας αντίληψης της Volvo για τον συνδυασμό της ηλεκτροκίνησης με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα της διασύνδεσης και της ψυχαγωγίας μέσα στο αυτοκίνητο. Η Volvo είναι την πρώτη εταιρεία που προχωρά σε συμμαχία με την Google, εστιάζοντας στον εμπλουτισμό του συστήματος πολυμέσων των μοντέλων της με εφαρμογές της τελευταίας. Το πρώτο αυτοκίνητο που επωφελείτο από το σύστημα ήταν το αμιγώς ηλεκτρικό XC40 Recharge.

Advertisement

Μέσα από αυτή την συνεργασία προκύπτει το πακέτο ψηφιακών υπηρεσιών “Digital Services”, το οποίο θα εφοδιάζει το σύστημα πολυμέσων των αυτοκινήτων της Volvo με λειτουργικό Android. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται εφαρμογές όπως το Google Assistance που διαθέτει ένα κεντρικό φωνητικό interface το οποίο επιτρέπει στους οδηγούς να ελέγξουν λειτουργίες όπως ο κλιματισμός, να ακούσουν μουσική ή και να στείλουν μηνύματα χωρίς να πάρουν τα χέρια τους από το τιμόνι. Υπάρχουν επίσης τα Google Maps με όλη την εξελιγμένη λειτουργία τους και την ανανέωση που παρέχουν σε πραγματικό χρόνο και το Google Play το οποίο παρέχει τη δυνατότητα για downloading πολλών εφαρμογών για μουσική, πλοήγηση, podcast κ.ο.κ. Όλα τα παραπάνω θα προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έχουν τα οχήματα Recharge και θα αναβαθμίσουν τον τρόπο που ο οδηγός και οι επιβάτες ενός αυτοκινήτου της Volvo θα επικοινωνούν και θα αλληλεπιδρούν με το αυτοκίνητό τους.

Μία ακόμα ιδιαίτερα σημαντική συνεργασία είναι με την κορυφαία εταιρία κατασκευής microchips και Nvidia. Στόχος της Volvo είναι τα επόμενης γενιάς ηλεκτροκίνητα και με αυτόνομη οδήγηση μοντέλα της να έχουν το απολύτως κορυφαίο σύστημα για την μέγιστη δυνατή άνεση και ασφάλεια των επιβατών. Η Nvidia Drive Orin, είναι μία υπολογιστική πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, πρωτοποριακή για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Μπορεί να διενεργεί έναν πρωτόγνωρο αριθμό 254 τρισεκατομμυρίων πράξεων ανά δευτερόλεπτο (254 tera). Η Volvo Cars σκοπεύει να γίνει ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων παγκοσμίου βεληνεκούς που θα χρησιμοποιεί Nvidia Drive Orin για τη νέα γενιά των μοντέλων της, τα οποία βασίζονται στην επόμενη πλατφόρμα σπονδυλωτής αρχιτεκτονικής, SPA2. Το πρώτο αυτοκίνητο που θα εξοπλίζεται με την τεχνολογία συστήματος σε μικροκύκλωμα είναι το Volvo XC90 επόμενης γενιάς, το οποίο θα παρουσιαστεί το επόμενο έτος.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Advertisement

Πέρα από την έμφαση στις τεχνολογίες πολυμέσων και δικτύωσης, η Volvo επιμένει να είναι πρωταγωνιστής και σε έναν άλλον τομέα όπου παραδοσιακά έχει εδώ και δεκαετίες ηγετική θέση. Ο λόγος για την ασφάλεια που παρέχουν τα αυτοκίνητά της, ένας τομέας που παραμένει μέγιστη προτεραιότητα για την εταιρία και κατά την διάρκεια της μετάβασης προς την ηλεκτροκίνηση. Για φέτος, η Volvo πιστοποιήθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Αυτοκινητοδρόμων (IIHS) ως ο πρώτος κατασκευαστής που όλα τα μοντέλα του έχουν την κορυφαία διάκριση Top Safetey Pick+. Τελευταίο μοντέλο που αναγνωρίστηκε ως κορυφαίο ήταν το ηλεκτρικό Volvo XC40 Recharge, χάρη στο οποίο η κατασκευάστρια εταιρεία έσπασε το ρεκόρ των περισσότερων βραβείων που έχουν απονεμηθεί μέσα σε ένα έτος, από το 2013, όταν και θεσπίστηκε η συγκεκριμένη διάκριση. Πιο αναλυτικά, η Volvo μέσα στους πρώτους μήνες του 2021 έχει λάβει 15 βραβεία, εκ των οποίων τα 9 τον Φεβρουάριο, τα 5 τον Μάρτιο και ένα τον Απρίλιο.

Ένας ακόμα σημαντικός πυλώνας στην πορεία της Volvo προς το να μηδενίσει το οικολογικό της αποτύπωμα είναι και η έμφαση που δίνει η εταιρία στην μείωση των εκπομπών ρύπων σε όλη την φάση παραγωγής των αυτοκινήτων της. Η Volvo Cars στοχεύει να εξοικονομεί 1 δισεκατομμύριο κορώνες Σουηδίας (SEK) σε ετήσια βάση και να ελαττώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 2,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως από το 2025, μέσω της εφαρμογής κυκλικού επιχειρηματικού μοντέλου. Το φιλόδοξο αυτό κλιματικό πλάνο περνά μέσα από την δημιουργία μίας “κυκλικής λειτουργίας” της εταιρίας έως το 2040, κάτι που σημαίνει ότι κάθε εξάρτημα στα αυτοκίνητά της χρειάζεται να σχεδιάζεται, να εξελίσσεται και να κατασκευάζεται με στόχο να χρησιμοποιείται και να επαναχρησιμοποιείται είτε από την εταιρεία είτε από τους προμηθευτές της.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Όλο αυτό περνά μέσα από την ανακατασκευή εξαρτημάτων, όπως κιβώτια και κινητήρες, για καλύτερη αξιοποίηση των υλικών και μείωση των εκπομπών ρύπων. Το 2020, εξοικονομήθηκαν σχεδόν 3.000 τόνοι εκπομπών CO2 μέσω της ανακατασκευής περίπου 40.000 εξαρτημάτων. Μέχρι το 2025, η Volvo Cars στοχεύει να υπερδιπλασιάσει τη δραστηριότητα στο τμήμα ανακατασκευών. Για να εξασφαλίσει ότι τα πολύτιμα υλικά θα διατηρούνται σε κυκλοφορία, τον περασμένο χρόνο η εταιρεία ανακύκλωσε το 95% των αποβλήτων από την παραγωγή της. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται 176.000 τόνοι χάλυβα, κάτι που απέφερε εξοικονόμηση σχεδόν 640.000 τόνων CO2.

Μία ακόμα σημαντική δράση αφορά την δυνατότητα “δεύτερης ζωής” για τις μπαταρίες αυτοκινήτων. Πρόκειται για μία ακόμα επίδειξη της φιλοσοφίας για “κυκλική” δράση της Volvo, καθώς οι ήδη χρησιμοποιημένες μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα χρησιμοποιούνται ως μονάδες αποθήκευσης ενέργειας για άλλες δραστηριότητες, έχοντας οφέλη όχι μόνο ως προς το περιβάλλον αλλά αποτελώντας παράλληλα και πηγή νέων εσόδων και εξοικονόμησης κόστους, επεκτείνοντας και την ωφέλιμη ζωή των μπαταριών. Η Volvo προχωρά σε συνεργασία με τους προμηθευτές τις ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες μίας “δεύτερης ζωής” για της υψηλής τάσης μπαταρίες της μέσω ανεύρεσης νέων εφαρμογών. Για παράδειγμα, σε συνεργασία με την σουηδική Battery Loop, χρησιμοποιούν τις μπαταρίες από τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα της Volvo σε ένα σύστημα αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας μέσω του οποίου θα τροφοδοτούνται σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ηλεκτρικών ποδηλάτων στο επιχειρηματικό κέντρο της σουηδικής εταιρείας υγιεινής και υγείας Essity, έξω από το Γκέτεμποργκ.

Τέλος, ένας ακόμα σημαντικός στόχος της εταιρίας είναι η μεγιστοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στα εργοστάσιά της. Μετά την προσθήκη του εργοστασίου του Ντακίνγκ στην Κίνα, το οποίο πλέον τροφοδοτείται με 100% από ΑΠΕ, η Volvo έχει ανεβάσει το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές στο 90% σε όλα τα εργοστάσιά της στον κόσμο. Η προσπάθεια αυτή επεκτείνεται και στο δίκτυο των αντιπροσώπων της, οι οποίοι καλούνται και αυτοί να συμμετέχουν στην ίδια προσπάθεια μείωσης των δραστηριοτήτων που συνδέονται με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Άλλωστε η εταιρία σκοπεύει να προχωρήσει σε μία πλήρως on-line διάθεση των αυτοκινήτων της μέχρι το 2030, κάτι που θα μειώσει ακόμα περισσότερο το οικολογικό της αποτύπωμα, έτσι ώστε στο τέλος του όλου προγράμματος, το οποίο τοποθετείται στο 2040, η Volvo Cars να είναι μία κλιματικά ουδέτερη εταιρία, σε όλη την αλυσίδα των δραστηριοτήτων της, από την “εξάτμιση” των αυτοκινήτων της έως τα εργοστάσιά της και την παραγωγική διαδικασία που ακολουθεί.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στην Ελλάδα το plug-in υβριδικό Volvo XC40 (+τιμές)
Volvo C40 Recharge: Ηλεκτρικό κουπέ με 402 άλογα!
Νέο Volvo C40: Με 402 ηλεκτρικούς ίππους (video)