Live Κίνηση
Περισσότερα
VOLKSWAGEN 2021-1

VW ID.4: Πρωτόγνωροι χώροι και ανέσεις

Ελλάδα 10:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

VW ID.4: Πρωτόγνωροι χώροι και ανέσεις

VOLKSWAGEN 2021-1

VW ID.4: Πρωτόγνωροι χώροι και ανέσεις

VOLKSWAGEN 2021-1

Με το πρώτο της ηλεκτρικό SUV, το νέο ΙD.4, η VW δείχνει τα σημαντικά πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης, καθώς το σαλόνι του διαθέτει τεράστιους χώρους για τους επιβάτες και ένα μοναδικό επίπεδο σε ανέσεις.

Advertisement
Advertisement

Για την VW ο δρόμος προς την πλήρη υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης είναι πλέον πορεία χωρίς επιστροφή. Η γερμανική εταιρία ενισχύει την κούρσα της προς μία συνολική ηλεκτρική μεταστροφή της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, επενδύοντας σημαντικά ποσά και ανθρώπινους πόρους στην επίθεσή της σε όλα τα μέτωπα της ηλεκτροκίνησης. Μέχρι το 2030, η Volkswagen σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιο των ηλεκτρικών οχημάτων της στην Ευρώπη σε πάνω από 70%. Στη Βόρεια Αμερική και την Κίνα, η μάρκα στοχεύει σε μερίδιο EV άνω του 50 τοις εκατό για το ίδιο διάστημα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2021, η VW παρέδωσε σχεδόν τρεις φορές περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα παγκοσμίως από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Kαι όλα αυτά παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η εταιρία με τις προμήθειες ημιαγωγών-περίπου 160.000 μονάδες συνολικά.

Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει περίπου 93.000 BEV (+182%) και περίπου 66.000 PHEV (+175%). Κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, η VW κατείχε την πρώτη θέση στην ευρωπαϊκή αγορά για όλα τα ηλεκτρικά οχήματα, αντιπροσωπεύοντας μερίδιο αγοράς 15,4 %, με ανοδικές τάσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Advertisement
Advertisement

Κομβικό κομμάτι σ’ αυτή την πορεία είναι και το πρώτο της ηλεκτρικό SUV, το ΙD.4. Ένα παγκόσμιο αυτοκίνητο για την VW, το οποίο θα πωληθεί σε όλες τις αγορές του κόσμου, όντας η πρότασή της σε μία άκρως ανταγωνιστική και πολύ επικερδή κατηγορία.

Για τον σκοπό αυτό, η VW σχεδίασε ένα ιδιαίτερα μοντέρνο σε εμφάνιση αλλά απόλυτα πρακτικό αυτοκίνητο, με ένα σαλόνι που πραγματικά δείχνει σε πρώτη προβολή τις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγει η ηλεκτροκίνηση στην κατασκευή σύγχρονων αυτοκινήτων.

Advertisement

Άφθονοι χώροι, ξεκάθαρο design, επιδραστικός φωτισμός και υλικά ταπετσαρίας με τη σφραγίδα της αειφορίας: το εσωτερικό του ID.4 είναι ένα μοντέρνο σαλόνι με feel-good αύρα που ξεδιπλώνει το χαρακτήρα του πρώτου πλήρως ηλεκτρικού SUV της Volkswagen, σε όλες τις αισθήσεις.

Advertisement

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μοντέλα της Volkswagen, το εσωτερικό του ID.4 επιδεικνύει ένα νέο χαρακτήρα, επειδή το μικρών διαστάσεων ηλεκτροκινητήριο σύστημα εξασφαλίζει μεγάλη ευρυχωρία. Έχει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός κανονικού SUV, με ψηλά τοποθετημένα τα καθίσματα και μεγάλα ανοίγματα θυρών. Οι χειρολαβές στις πόρτες είναι κρυφές και διαθέτουν αυτόματο ξεκλείδωμα.

Ο οδηγός και οι επιβάτες έχουν πρόσβαση στο όχημα μέσω μεγάλων ανοιγμάτων θυρών και επωφελούνται από ψηλά τοποθετημένα καθίσματα, ενώ η πίσω σειρά τους προσφέρει τόσο χώρο όσο ένα συμβατικό SUV στην επόμενη υψηλότερη κατηγορία. Παραπάνω από εντυπωσιακά άφθονοι και οι χώροι για τις αποσκευές – 543 λίτρα με τα πίσω καθίσματα σε όρθια θέση!

Advertisement

Ο εσωτερικός σχεδιασμός του ID.4 υπογραμμίζει την αίσθηση ευρυχωρίας: όπως και στον εξωτερικό σχεδιασμό, οι επιφάνειες ρέουν και οι γραμμές είναι απαλές αλλά ξεκάθαρες, χωρίς να είναι φλύαρες. Ο πίνακας ταμπλό φαίνεται να αιωρείται, καθώς δεν συνδέεται με την κεντρική κονσόλα, η οποία έχει σχεδιαστεί ως ανεξάρτητο στοιχείο. Μια προαιρετική, μεγάλη γυάλινη πανοραμική ηλιοροφή με κλίση, προσφέρει απεριόριστη θέα στον ουρανό.

Όταν πέφτει το σκοτάδι, υπάρχει ένας πολύ εντυπωσιακός ατμοσφαιρικός φωτισμός στο σαλόνι που μπορεί να ρυθμιστεί σε 30 διαφορετικές αποχρώσεις. Το ID. Light είναι επίσης μία νέα σχεδιαστική έμπνευση σε όλα τα μοντέλα της σειράς. Αποτελείται από μία λεπτή φωτεινή λωρίδα κάτω από το παρμπρίζ, η οποία ειδοποιεί τον οδηγό για διάφορες λειτουργίες του αυτοκινήτου ή των συστημάτων υποβοήθησης αλλάζοντας χρώματα.

Παρέχει τις πληροφορίες που προέρχονται από το σύστημα υποβοήθησης του οδηγού και το σύστημα πλοήγησης ενώ παρέχει οπτική προειδοποίηση φρεναρίσματος και σήμα για εισερχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις. Σε συνδυασμό με το σύστημα πλοήγησης, το ID. Light βοηθά στην άνετη κίνηση στην κυκλοφορία: αναβοσβήνοντας συνιστά αλλαγή λωρίδας και μπορεί επίσης να προειδοποιήσει τον οδηγό εάν το ID.4 βρίσκεται σε λάθος λωρίδα.

Τα καθίσματα έχουν μία νέα σχεδίαση με έμφαση στην σωστή ανατομική υποστήριξη του σώματος. Διαθέτουν διάφορες επιλογές ηλεκτρικής ρύθμισης, ενώ τα πλαϊνά οσφυϊκά στηρίγματα έχουν ενσωματωμένη λειτουργία μασάζ. Τα υλικά υπογραμμίζουν την feel-good αίσθηση ενώ για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται ανακυκλώσιμα υλικά.

Χάρη στους κοντούς πρόβολους και το μακρύ μεταξόνιο των 2,77 μέτρων, το εσωτερικό του οχήματος είναι τόσο ευρύχωρο όσο ένα συμβατικό SUV από την μεγαλύτερες κατηγορίες. Ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 543 λίτρων και μπορεί να αυξηθεί στα 1.575 λίτρα αναδιπλώνοντας τις πίσω πλάτες.

Η σχεδίαση του ταμπλό είναι ιδιαίτερα φουτουριστική, χωρίς φυσικούς διακόπτες και με πολύ σύγχρονη εμφάνιση. Ο πίνακας οργάνων με πληθώρα πληροφοριών είναι 10 ή 12 ιντσών ενώ η μεγάλη οθόνη πολυμέσων στο κέντρο του ταμπλό φιλοξενεί όλες τις εξελιγμένες λειτουργίες του αυτοκινήτου σε θέματα διασύνδεσης και ψηφιακής τεχνολογίας.

Εκτός αυτού υπάρχει και στάνταρ η λειτουργία φωνητικού ελέγχου με την εντολή “Hello ID”, η οποία είναι στην πιο σύγχρονη μορφή της και μπορεί να κατανοήσει έναν μεγάλο αριθμό λέξεων και φράσεων της καθημερινότητας.

Οι υπηρεσίες We Connect Start συνδέουν το όχημα με το smartphone του κατόχου και την υποδομή κυκλοφορίας. Το πακέτο προσφέρει υπηρεσίες πλοήγησης, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων κίνησης και ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο και επίδειξης κοντινών σταθμών φόρτισης.

Οι πελάτες του ID.4 μπορούν να ελέγχουν τη διαδικασία φόρτισης και τον κλιματισμό χρησιμοποιώντας τη δωρεάν εφαρμογή We Connect ID. App στο smartphone τους και μπορεί ακόμη και να ελέγξουν το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και την αυτονομία του οχήματος. Το σύστημα κλιματισμού λειτουργεί ακόμη και όταν το όχημα δεν κινείται, χωρίς απαραίτητα να φορτίζει την ίδια στιγμή από το δίκτυο.

Τέλος, το ΙD.4 εφοδιάζεται με μία πληθώρα συστημάτων για την υποβοήθηση του οδηγού και μάλιστα από τον βασικό του εξοπλισμό. Υπάρχουν συστήματα όπως τα Lane Assist, Autonomous Emergency Braking Front Assist, συμπεριλαμβανομένης υποστήριξης για αντίθετα ερχόμενο όχημα, καθώς και Adaptive Cruise Control (ACC) με “Stop & go” λειτουργία και περιορισμό ταχύτητας.

Διαθέσιμo είναι επίσης το Travel Assist, που ελέγχει την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και διατηρεί το όχημα στη μέση της λωρίδας του. Για να διατηρηθεί αυτή η λειτουργία, το μόνο που πρέπει να κάνει ο οδηγός είναι να αγγίζει απαλά το ευαίσθητο στην αφή τιμόνι. Όταν ο οδηγός αλλάζει λωρίδα, το Side Assist ενημερώνει με προειδοποίηση σε επικίνδυνες καταστάσεις. Τέλος, το Emergency Assist θα σταματήσει με ασφάλεια το ID.4 εάν ο οδηγός δεν είναι πλέον σε θέση να ελέγξει το όχημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
VW ID.3 – ΙD.4: Προσιτή ηλεκτροκίνηση σε τιμές-έκπληξη
VW ID.3 – ID.4: Σε διαρκή δικτύωση και ψηφιακή ενημέρωση
Ποιοι και που μπορούν να αγοράσουν το VW ID.3 με μόλις 14.816 ευρώ;