Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το Skoda Rapid Spaceback 1.6 TDI

Ελλάδα 5:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμάζουμε το Skoda Rapid Spaceback 1.6 TDI

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το Skoda Rapid Spaceback 1.6 TDI

ΔΟΚΙΜΕΣ

Σαν κομμάτια του παζλ που ταιριάζουν τέλεια το ένα με το άλλο, τα νέα αυτοκίνητα με το σήμα της Skoda στη μάσκα συμπληρώνουν τη γκάμα της τσέχικης μάρκας, σβήνοντας σταδιακά τα όποια κενά. Τελευταία προσθήκη αυτή του Rapid Spaceback, κάτι ανάμεσα σε 5θυρο hatch και station wagon. Είναι κατά 18 cm πιο κοντό από το sedan, έχει όμως το ίδιο μεταξόνιο (2,6 m), κάτι που σημαίνει ότι ο συμβιβασμός γίνεται στο χώρο για τις αποσκευές, όχι για τους πίσω επιβάτες.

Advertisement
Advertisement

ΔΟΚΙΜΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΣ

Με το Spaceback η Skoda στοχεύει σε πιο νεανικό κοινό, σε σχέση με το 4θυρο Rapid. Μην περιμένετε όμως ριζοσπαστική σχεδίαση: απλές γραμμές στο αμάξωμα των 4,3 m και καμπίνα των επιβατών με σκούρα και σκληρά πλαστικά. Δείχνει σοβαρό, όμως ταυτόχρονα είναι ποιοτικό το εσωτερικό. Οι χώροι έχουν την τιμητική τους, ενώ με όγκο 415 lt. και εκμεταλλεύσιμο μέγεθος, το πορτμπαγκάζ είναι πάνω από το μέσο όρο της κατηγορίας και καλύπτει τις ανάγκες μίας τετραμελούς οικογένειας.

Όπως δεν ξαφνιάζει με την εμφάνισή του, έτσι το Rapid Spaceback δεν το κάνει και με την οδική του συμπεριφορά. Είναι ουδέτερο στο δρόμο, με τιμόνι που δεν «απομονώνει» τον οδηγό και με ανάρτηση η οποία προσφέρει άνεση, φιλτράροντας τις ανωμαλίες στους δρόμους της πόλης. Είχαμε στη διάθεσή μας τη βασική έκδοση πετρελαιοκινητήρα, τον 1.6 TDI με τα 90 PS και τα 23,5 kgm ροπής. Σε συνδυασμό με το σαφές σε λειτουργία 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, καθιστά το πεντάθυρο μικρομεσαίο Skoda ασφαλές και οικονομικό σε κατανάλωση (καταγράψαμε μέσα στην πόλη 6,3 lt/100 km και στην εθνική λίγο πάνω από τα 4 lt). Ο 1.6 diesel δεν μπορεί όμως να προσφέρει το κάτι παραπάνω και οι ρεπρίζ είναι αργές. Η έκδοση του 1.6 TDI με τα 105 PS ταιριάζει περισσότερο στο χαρακτήρα του Rapid Spaceback και του δίνει πιο ολοκληρωμένο χαρακτήρα.

Advertisement
Advertisement

Στα μοντέλα της Skoda η τιμή δε συνιστά το μοναδικό προτέρημα. Είναι όμως σίγουρα σημαντικό. Το Rapid Spaceback είναι ένα ποιοτικό αυτοκίνητο σε ένα άκρως οικονομικό πακέτο. Το 1.6 TDI 90 PS κοστίζει 14.590 ευρώ με το όφελος της απόσυρσης. Στο βασικό επίπεδο εξοπλισμού Active περιλαμβάνονται 6 αερόσακοι, ESP, κλιματισμός, ραδιο-CD με MP3, εμπρός ηλεκτρικά παράθυρα και ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι καθρέπτες. Η έκδοση Ambition (με επιπλέον κόστος 600 ευρώ) προσφέρει επίσης δερμάτινο τιμόνι με χειριστήρια ηχοσυστήματος, δερμάτινη επένδυση στο λεβιέ ταχυτήτων και το χειρόφρενο, πίσω ηλεκτρικά παράθυρα, προβολείς ομίχλης, διαιρούμενα πίσω καθίσματα.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ (1.6 TDI)

Κινητήρας: 1.598 cc
Ισχύς: 90 PS στις 4.200 rpm
Ροπή: 23,5 kgm στις 1.500-2.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 5 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 182 km/h
Επιτάχυνση 0-100: 11,9 sec
Μεικτή κατανάλωση: 4,4 lt/100 km (εργ.).
Εκπομπές CO2: 114 g/km
Βάρος: 1.260 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.304/1.706/1.459 mm
Χώρος αποσκευών: 415 lt.
Τέλη κυκλοφορίας: 102,6 ευρώ
Τιμή: Από 14.590 ευρώ (με απόσυρση)

Advertisement

Η δοκιμή έγινε με καύσιμα της Jet Oil