Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το Jeep Avenger στην Ισπανία (+video)

Ελλάδα 15:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε το Jeep Avenger στην Ισπανία (+video)

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το Jeep Avenger στην Ισπανία (+video)

ΔΟΚΙΜΕΣ

Πιθανότατα να γνωρίζετε πως το μικρότερο και το δεύτερο πιο φτηνό μοντέλο της Jeep είναι ηλεκτρικό. Πλέον, έφτασε και η ώρα να μάθετε και πως τα πηγαίνει στο δρόμο…

Advertisement
Advertisement

Ακόμη και αν είστε από εκείνους που βλέπετε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μισό μάτι δεν χωρά αμφιβολία πως το Avenger είναι ένα από τα σημαντικά Jeep όλων των εποχών. Κυρίως, για έναν απλό λόγο: επειδή είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της αμερικανικής μάρκας που πλέον πορεύεται κάτω από την ομπρέλα της Stellantis και παρέα με τις Peugeot, Citroen, Opel, αλλά και τις ιταλικές Fiat, Alfa Romeo κ.α.

Αναπόφευκτα, το Avenger σχεδιάσθηκε, εξελίχθηκε και κατασκευάζεται στην Ευρώπη. Είναι η πρώτη φορά που η Jeep κάνει κάτι τέτοιο, δηλαδή να δημιουργήσει εξ ολοκλήρου ένα μοντέλο στην Ευρώπη για την Ευρώπη. Και είναι η πρώτη φορά που αυτή της η απόφαση δικαιώνεται ακόμα και από τους συνάδελφους της επιτροπής που ανέδειξε το Avenger ως το Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2023 για την Ευρώπη.

Advertisement
Advertisement

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πλήρως ευρωπαϊκό αυτοκίνητο που έχει σχεδιαστεί στην Ιταλία, που κατασκευάζεται στην Πολωνία και που έχει βαθιές γαλλικές ρίζες. Βλέπετε, δεν είναι μυστικό πως το Avenger βασίζεται στην πλατφόρμα και στα μηχανικά μέρη των κόμπακτ ηλεκτρικών μοντέλων του Ομίλου Stellantis (Peugeot e-2008, Opel Mokka-e κ.α.).

Εύλογα, το ηλεκτρικό Jeep τοποθετείται από πλευράς μεγέθους στην κατηγορία των Ford Puma, Renault Captur κ.α. Συγκεκριμένα, με μήκος στα 4,08 μέτρα είναι περίπου 16 εκατοστά μικρότερο από το Renegade, ενώ το πλάτος είναι στα 1,78 μέτρα και το ύψος στα 1,53 μέτρα. Όσο για την απόσταση από το έδαφος, αυτή αναλογεί σε 20 εκατοστά και είναι ικανοποιητική για ένα προσθιοκίνητο ηλεκτρικό SUVπου κανείς δεν θα θελήσει να λασπώσει.

Advertisement

Άλλωστε, δεν υπάρχει κανένας σημαντικός λόγος να λερώσει κανείς το όμορφο αμάξωμα που αποσπά μόνο κολακευτικά σχόλια. Θα πρέπει να παραδεχτούμε πως αυτό που πέτυχε η σχεδιαστική ομάδα είναι να συνδυάσει το μεταμοντέρνο στιλ με την ταυτότητα της Jeep, που εδώ εκφράζεται με μια κλειστή μάσκα και τις παραδοσιακές επτά φέτες. Επιπρόσθετα, το υπόλοιπο αμάξωμα δεν ακολουθεί ως ένα απλό συμπλήρωμα, αλλά έχει μια ελκυστικά δυναμική εμφάνιση από την οποία απουσιάζουν οι ακρότητες και οι υπερβολές.

Advertisement

Περνώντας στο εσωτερικό η εικόνα παραμένει Jeep. Άλλωστε, με το που κάθεσαι στη θέση του οδηγού υπάρχει στο κέντρο του τιμονιού ένα μεγάλο λογότυπο για να στο θυμίζει. Πιο μπροστά το βλέμμα πέφτει στον ψηφιακό πίνακα οργάνων με διαγώνιο -ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού- στις 7,0 ή 10,25 ίντσες. Ανάλογα με το προφίλ κίνησης και την επιλογή του οδηγού, αλλάζει και η θεματική ενότητα μαζί με τις σχετικές πληροφορίες.

Θα ήταν αδύνατο από το μέσο του ταμπλό να απουσιάσει η οθόνη αφής που στην περίπτωση της κορυφαίας έκδοσης εξοπλισμού φτάνει τις 10,25 ίντσες. Εξαιρετική, τόσο σε γραφικά, όσο και σε απόκριση. Χαμηλότερα υπάρχει μία σειρά από διακόπτες για το σύστημα κλιματισμού. Διακόπτες υπάρχουν και για την επιλογή της κίνησης που αντικαθιστούν τον παραδοσιακό επιλογέα, παραπέμποντας -γιατί όχι;- στο μοτίβο του ηλεκτρικού Fiat 500.

Advertisement

O διακόπτης για την επιλογή των προφίλ κίνησης βρίσκεται δίπλα από αυτόν για το χειρόφρενο. Ταυτόχρονα, οι λεπτοί αεραγωγοί διατρέχουν το ταμπλό όχι μόνο για πρακτικούς λόγους, αλλά και για αισθητικούς δημιουργώντας μια πιο «τζιπ» αύρα με ένα μίνιμαλ πρόσημο. Όσο για τους χώρους, τηρουμένων των αναλογιών και του μεταξόνιο των 2,56 μέτρων, είναι τουλάχιστον ικανοποιητικοί με περίσσεια αέρα για τα κεφάλια, ενώ το πορτμπαγκάζ προσφέρει 355 λίτρα.

Περνώντας στην ουσία να πούμε πως το Avenger θα κυκλοφορήσει μόνο ως ηλεκτρικό αφού η συμβατική έκδοση με τον 1.200άρη κινητήρα θα περιοριστεί σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Όσο για τη δική μας δεν υπάρχει κάτι νεότερο παρά μόνο για το ηλεκτρικό Avenger, το οποίο ξεκινά από τις 27.500 ευρώ με την επιδότηση ή από τις 36.500 ευρώ δίχως αυτή (εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις τιμές).

Ως βάση έχει χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα eCMP2 με τα συστήματα Selec-Terrain (για πρώτη φορά σε προσθιοκίνητο Jeep) και Hill Descent Control να συνδυάζονται με τη μεγάλη απόσταση από το έδαφος (20 εκ.) και τις πολύ καλές για την κατηγορία γωνίες προσέγγισης (20 μοίρες), ράμπας (20) και διαφυγής (32). Ότι και αν λένε τα νούμερα αυτά για ένα προσθιοκίνητο ηλεκτρικό SUV που κινείται από ένα ηλεκτρικό μοτέρ 156 ίππων με 260 Nm ροπής. Όσο για τις επιδόσεις, τα 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνονται σε 9,0 δευτερόλεπτα με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται στα 150 χλμ./ώρα. Διόλου άσχημα για ένα απόβαρο στα 1.500 κιλά.

Το Selec Terrain που προαναφέραμε έχει συνολικά έξι προγράμματα οδήγησης, εκ των οποίων τα Sand, Mud και Snow αφορούν τις αντίστοιχες συνθήκες και είναι διαθέσιμα για ταχύτητες έως 120, 60 και 80 χλμ./ ώρα. Στο Normal η απόδοση περιορίζεται στους 109 ίππους και τα 220 Nm ενώ στο Eco, η συγκεκριμένη επιλογή επιφέρει και περιορισμένη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού, στους 82 ίππους και τα 180 Nm. Σε κάθε περίπτωση πάντως στo kick down, όπως και στο Sport, είναι διαθέσιμη η μέγιστη απόδοση των 156 ίππων και των 260 Nm του ηλεκτροκινητήρα.

H μπαταρία με ωφέλιμη χωρητικότητα στις 51 kWh (54 μεικτή) προσφέρει μια συνδυασμένη WLTP αυτονομία στα 395 χιλιόμετρα. Σημαντικό είναι πως η αντλία θερμότητας είναι στάνταρ αυξάνοντας σε ακραίες θερμοκρασίες την αυτονομία έως και 10%. Ακόμα ένα βασικό στοιχείο του συστήματος ηλεκτροκίνησης 400V είναι το σύστημα φόρτισης, το οποίο διαθέτει DC φορτιστή 100 kW που μπορεί να φορτίσει την μπαταρία από το 20% στο 80% σε μόλις 24 λεπτά. Σε AC φορτιστή 11 kW, η διαδικασία φόρτισης 0-100% διαρκεί 5 ώρες και 30 λεπτά.

Πάμε να δούμε πως πάει το Avenger στο δρόμο;
Στην πρώτη μας επαφή που έγινε στους δρόμους της Μάλαγα, το πρώτο ηλεκτρικό τζιπ μας έδειξε πως είναι και αυτό με την πιο γλυκιά γεύση -τουλάχιστον, σε σχέση με τα πιο «βαριά» σε αίσθηση και όχι σε βάρος- μεγαλύτερα Jeep. Είναι σβέλτο, ανεβάζει αθόρυβα και γλυκά ρυθμό και έχει όλα τα καλά στοιχεία που συναντάς σε ένα καλοστημένο ηλεκτρικό. Το τιμόνι έχει καλή ακρίβεια, τα φρένα επίσης καλή αίσθηση, ενώ με μία πρώτη εκτίμηση μία ρεαλιστική αυτονομία βρίσκεται κάπου στα 350-380 χλμ.

Η ρύθμιση της ανάρτησης είναι τόσο σφιχτή όσο χρειάζεται για να περιορίζονται οι κλίσεις στις στροφές και τόσο μαλακή όσο πρέπει για να αποσβένονται οι ελάχιστες ούτως ή άλλως ανωμαλίες που συναντήσαμε στο ισπανικό οδόστρωμα. Σε μερικές εβδομάδες θα γνωρίζουμε πως τα πηγαίνει το Avenger και στους ελληνικούς δρόμους μιας και το λανσάρισμα του έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο. Λίγη, υπομονή, λοιπόν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οδηγούμε τη BMW M3 Touring xDrive στη Σλοβενία
Οδηγούμε το Mazda CX-60 e-Skyactiv D στην Ισπανία
Οδηγούμε το νέο Hyundai Ioniq 6 στην Ισπανία