Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε την Porsche 911 GT3 RS

Ελλάδα 15:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε την Porsche 911 GT3 RS

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε την Porsche 911 GT3 RS

ΔΟΚΙΜΕΣ

Έχοντας ως στόχο να υψώσει τον πήχη πάνω από την ήδη καταπληκτική GT3, η Porsche δημιούργησε την πιο ακραία 911 που έχει φορέσει ποτέ πινακίδες κυκλοφορίας.

Advertisement
Advertisement

Όταν το CAR βρέθηκε για πρώτη φορά στο τιμόνι ενός πρωτότυπου εξέλιξης της τρέχουσας 911 GT3 με τον Andreas Preuninger στη θέση του συνοδηγού, ο διευθυντής του τμήματος GT είχε τονίσει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η ομάδα του προκειμένου κάθε νέα GT3 να ανεβάζει τον πήχη ξεπερνώντας την προηγούμενη.

Ως συνέπεια αυτής της προσπάθειας κάθε νέα εκδοχή της κανονικής 911 GT3 αποκτά όλο και περισσότερες αποχρώσεις από το σκληροπυρηνικό ύφος της RS. Η τελευταία GT3 είναι πιο αιχμηρή κι από χειρουργικό εργαλείο, δημιουργώντας το αυτονόητο ερώτημα: με ποιον μαγικό τρόπο θα μπορούσε αυτό το αυτοκίνητο να γίνει ακόμα καλύτερο; Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι ο Preuninger και η ομάδα του δεν έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ταχύτητας προσθέτοντας απλά περισσότερη δύναμη. Η GT3 δεν βασίστηκε ποτέ στην απόλυτη δύναμη και όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πως η υπερτροφοδότηση στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εκτός συζήτησης.

Η απάντηση της Porsche, λοιπόν, βρίσκεται εδώ. Μια ματιά είναι αρκετή για να κάνει σαφές πως η νέα 911 GT3 RS βασίζεται στην αεροδυναμική και είναι ξεκάθαρα πιο άγρια από ποτέ. Η ανάλυση των μυστικών που κρύβονται πίσω από κάθε αεροδυναμική λεπτομέρεια θα απαιτούσε τη συγγραφή δεκάδων σελίδων και θα έμοιαζε περισσότερο με εγχειρίδιο αεροδυναμικής μελέτης. Ας εστιάσουμε, λοιπόν, στα βασικά στοιχεία της νέας GT3 RS, μεταξύ των οποίων οι ενεργές αεροτομές, τα πτερύγια και οι λεπίδες που απομακρύνουν τον ζεστό αέρα από την εισαγωγή του κινητήρα για βελτιστοποίηση της απόδοσης, όπως και το εντελώς επίπεδο πάτωμα με πτερύγια διαμόρφωσης της ροής κάτω από το αυτοκίνητο.

Advertisement
Advertisement

Ακόμα και οι πόρτες έχουν διαφορετικό σχήμα ώστε να βοηθούν στην απαγωγή του αέρα που βγαίνει από τους αεραγωγούς των εμπρός φτερών, ενώ μέχρι και τα ψαλίδια της εμπρός ανάρτησης έχουν ειδική αεροδυναμική διαμόρφωση. Δείχνει αλλόκοτη και εκκεντρική, όμως ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό. Στα 200 km/h η κάθετη δύναμη που αναπτύσσεται φτάνει τα 409 kg, ενώ στα 285 km/h αγγίζει τα 860 kg. Αυτό σημαίνει πως η νέα GT3 RS παράγει διπλάσια κάθετη δύναμη από την προκάτοχό της και τριπλάσια από την τρέχουσα GT3.

Οι υπόλοιπες 911 παραγωγής έχουν τρία ψυγεία στο ρύγχος, γύρω από τον χώρο αποσκευών. Στην GT3 RS δεν υπάρχει πρόβλεψη για αποσκευές καθώς όλος ο χώρος κάτω από το καπό έχει καταληφθεί από ένα τεράστιο κεντρικό ψυγείο. Αυτό με τη σειρά του επιτρέπει την αναδιαμόρφωση της μάσκας και την τοποθέτηση σε αυτή ενός ενεργού διαχωριστή με μεγάλο εύρος κίνησης.

Advertisement

Τεράστια σε μέγεθος και επίσης ενεργή είναι η πίσω αεροτομή που χωρίζεται σε δύο τμήματα και ξεπερνά σε ύψος ακόμα και την οροφή. Ο μηχανισμός κίνησης της πίσω αεροτομής έχει τη δυνατότητα μετακίνησης του άνω τμήματός της από εντελώς οριζόντια θέση, για μείωση της αντίστασης, έως σε σχεδόν κάθετη γωνία, για λειτουργία ως αερόφρενο. Η ενεργοποίηση του DRS που ελαχιστοποιεί την αεροδυναμική αντίσταση και μπορεί να γίνει χειροκίνητα μέσω διακόπτη στο τιμόνι ή αυτόματα, εάν είναι επιλεγμένο το πρόγραμμα Track.

Advertisement

Η γνωριμία με την GT3 RS δεν θα μπορούσε να γίνει σε καλύτερο περιβάλλον από την πίστα του Silverstone. Η Porsche τονίζει κατηγορηματικά ότι μόνο στην πίστα μπορείς να διαπιστώσεις το μεγαλείο της πραγματικής απόδοσης του νέου της μοντέλου. Και σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε κάτι ιδανικότερο για την ανάδειξη του αεροδυναμικού ταλέντου της GT3 RS από το σύμπλεγμα των ταχύτατων στροφών της χάραξης που χρησιμοποιείται και στο Grand Prix του Silverstone.

Έχοντας στο μυαλό την ακόμα διαπεραστική πρωινή ψύχρα και την προειδοποίηση των ανθρώπων της Porsche πως η πίστα έχει σε πολλά σημεία υγρασίες κυλάμε αργά προς την έξοδο του pitlane. Μάλλον είναι καλύτερο που σήμερα η GT3 RS φορά τα Michelin Cup 2 αντί για τα ημισλίκ Cup 2R που είναι επίσης διαθέσιμα στη συγκεκριμένη έκδοση. Περνώντας από τη γραμμή της εξόδου το γκάζι βυθίζεται στο πάτωμα και οι στροφές ανεβαίνουν με τη συνοδεία του χαρακτηριστικού ουρλιαχτού της GT3. Είναι η γνώριμη ηχητική σφραγίδα του 4.0 flat-six με τον κόφτη στις 9.000 rpm, ο οποίος στην GT3 RS έχει κερδίσει 15 PS με τη βοήθεια πιο άγριων εκκεντροφόρων. Αλλαγές έχουν γίνει και στην κυλινδροκεφαλή ώστε να εξασφαλιστεί η κατάλληλη λίπανση ακόμα και υπό την πίεση πολλών πλευρικών G.

Advertisement

Η διαφορά στην αεροδυναμική πρόσφυση είναι ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή. Εκεί που η κανονική 911 GT3 θα ψάρευε νευρικά, στις τρομακτικά γρήγορες αλλεπάλληλες στροφές που ανοίγουν τον γύρο του Silverstone, η RS μοιάζει βιδωμένη. Παραμένει, όμως, γεμάτη με αυτή τη ζωντάνια και την αιχμηρότητα που κάνει τον οδηγό ενεργό μέρος της εξίσωσης.

Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις περιπτώσεις που η πρόσφυση υπερκαλύπτει τη διασκέδαση. Το τιμόνι είναι ακόμα πιο γεμάτο από πληροφορία σε σχέση με αυτό της κανονικής GT3 και τη στιγμή που τα εμπρός ελαστικά αρχίζουν να γλιστρούν -σε αυτά τα κομμάτια του Silverstone που δεν συγχωρούν την απόκλιση από την πατημένη ιδανική γραμμή- καταλαβαίνεις αμέσως και με κρυστάλλινη λεπτομέρεια τι ακριβώς συμβαίνει στον εμπρός άξονα.

Στις αργές στροφές, που η κάθετη δύναμη πέφτει και πλέον βασίζεσαι στη μηχανική πρόσφυση και όχι στις αεροτομές και τα πτερύγια, αντιλαμβάνεσαι πόσο μεγάλη είναι η βοήθεια της αεροδυναμικής στα γρήγορα κομμάτια. Όμως και πάλι η GT3 RS κάτω από όλη αυτή τη φανταχτερή εικόνα παραμένει ένα εξαιρετικά ισορροπημένο και καλοζυγισμένο σύνολο με υπέροχη συμπεριφορά.

Η ενεργή αεροδυναμική δεν είναι, ωστόσο, το μόνο δυνατό χαρτί της. Οι μπαλαντέρ που κρατά στο χέρι έχουν τη μορφή τεσσάρων περιστροφικών διακοπτών στο τιμόνι. Επάνω δεξιά βρίσκεται ο γνωστός διακόπτης επιλογής προγραμμάτων οδήγησης (Normal, Sport και Track) και στο κάτω μέρος ο αντίστοιχος για τη ρύθμιση του συστήματος ελέγχου της ευστάθειας αλλά και της πρόσφυσης για την οποία προσφέρονται επτά στάδια μεταβολής.

Οι άλλοι δύο διακόπτες συνδέονται με ρυθμίσεις λειτουργικών παραμέτρων που δεν περιμένεις να συναντήσεις σε μοντέλο παραγωγής και αποδεικνύουν πως η GT3 RS έχει πάει το παιχνίδι σε άλλο επίπεδο. Ο επάνω αριστερός διακόπτης είναι για τα αμορτισέρ και επιτρέπει τη ρύθμιση της συμπίεσης και της επαναφοράς σε οκτώ στάδια, εμπρός και πίσω, ακόμα και με το αυτοκίνητο σε κίνηση. Μεταξύ της πιο σφιχτής και της πιο μαλακής ρύθμισης υπάρχει μια διαφορά της τάξης του 20%.

Αρχική μας επιλογή είναι οι πιο μαλακές ρυθμίσεις εμπρός/πίσω ώστε να αποφύγουμε τις εκπλήξεις από τις υγρασίες, όμως στη συνέχεια, δοκιμάζοντας αρκετούς διαφορετικούς συνδυασμούς, σας βεβαιώνουμε ότι οι διαφορές που προκύπτουν στη συμπεριφορά παίζοντας με τις ρυθμίσεις είναι παραπάνω από ορατές. Πάντως οι τεχνικοί της Porsche έχουν δουλέψει σκληρά προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι το ζύγισμα του αυτοκινήτου δεν θα γίνει επικίνδυνα δύστροπο ακόμα και αν ο οδηγός επιχειρήσει τους πιο τρελούς συνδυασμούς ρυθμίσεων.

Ο τελευταίος διακόπτης κάτω αριστερά κρύβει κάτι που περιμένεις να βρεις μόνο σε ένα σοβαρό αγωνιστικό αυτοκίνητο: ρυθμίσεις για το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό. Για πιο αιχμηρό turn-in αλλά λιγότερη ακρίβεια στο πίσω μέρος μπορείς να επιλέξεις τη ρύθμιση που το αφήνει πιο ελεύθερο στην είσοδο της στροφής. Για καλύτερο έλεγχο αλλά με αντίτιμο περισσότερη υποστροφή μπορείς να γυρίσεις τον διακόπτη προς τα δεξιά και να αυξήσεις τον βαθμό εμπλοκής.

Χωρίς αμφιβολία η GT3 RS είναι ένα πραγματικό εργαλείο που στα χέρια όσων γνωρίζουν μεταμορφώνεται σε όπλο. Χρειάζεται απόλυτη συγκέντρωση για να οδηγείς flat-out σε νωπό οδόστρωμα ρίχνοντας κλεφτές ματιές στον πίνακα οργάνων και την ίδια στιγμή να πειραματίζεσαι με τους διακόπτες ψάχνοντας την τέλεια ρύθμιση. Αυτό που εύχεσαι είναι οι λίγες ώρες με την RS να ήταν μια ολόκληρη ημέρα ή ακόμα καλύτερα πολλές ημέρες ώστε να εμβαθύνεις στις δυνατότητες που σου προσφέρει και να ψάξεις τα δικά σου όρια προκειμένου να πάρεις ό,τι περισσότερο μπορείς από αυτή την καταπληκτική μηχανή. Χωρίς την παραμικρή δόση υπερβολής πρόκειται για την πιο ακραία Porsche με άδεια κυκλοφορίας για τον δρόμο που έχει προκύψει από την εποχή που ο Κόμης Teofilo Guiscardo Rossi ζήτησε από την Porsche μια 917 με πινακίδες και από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και τις εκδόσεις δρόμου της 911 GT1 που φτιάχτηκε για το Le Mans.

Η διαφορά είναι πως η GT3 RS μπορεί να κινηθεί μέσα στη στροφή ακόμα πιο γρήγορα από αυτούς τους θρύλους. Για την ακρίβεια, με κανονικά ελαστικά δρόμου είναι ταχύτερη και από μια σύγχρονη 911 Cup με λάστιχα slick. Και όμως, παρά τον ακραίο χαρακτήρα της είναι προσιτή και διασκεδαστική. Εχει ένα τόσο μεγάλο εύρος ρυθμίσεων και τόσες αποχρώσεις στο ύφος της που σκέφτεσαι ότι φεύγοντας από την πίστα θα μπορούσες να πας μαζί της ακόμα και για μια βόλτα στα μαγαζιά. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει καθόλου χώρος για να βολέψεις τα ψώνια…


KEY TECH

Η εικόνα της νέας 911 GT3 RS χαρακτηρίζεται από τον μεγάλο αριθμό λειτουργικών αεροδυναμικών στοιχείων. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η πίσω αεροτομή που είναι μεγαλύτερη σε διαστάσεις, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία των 911 παραγωγής ξεπερνά σε ύψος την οροφή του αυτοκινήτου. Αποτελείται από δύο τμήματα: το κάτω είναι σταθερό, ενώ το επάνω μετακινείται μέσω υδραυλικού μηχανισμού και αλλάζει τη γωνία πρόσπτωσης μεταβάλλοντας την αεροδυναμική αντίσταση. Στο ρύγχος της GT3 RS δεν υπάρχει αεροτομή αλλά ένας διαχωριστής που διαμορφώνει κατάλληλα τη ροή του αέρα οδηγώντας τον όχι κάτω από το πάτωμα αλλά στο μεγάλο κεντρικό ψυγείο κάτω από το καπό. Η ροή του αέρα στους εμπρός θόλους γίνεται μέσω αεραγωγών με περσίδες στα μπροστινά φτερά. Αντίστοιχα οι εξαγωγές αέρα πίσω από τους μπροστινούς τροχούς, στο στυλ της εμβληματικής 911 GT1 Le Mans, μειώνουν τη δυναμική πίεση στους θόλους.

TECH – PORSCHE 911 GT3 RS
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 3.996 cc, flat-6, 525 PS @ 8.500 rpm, 465 Nm @ 6.300 rpm
ΚΙΒΩΤΙΟ:  ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΔΙΠΛΟΥ ΣΥΜΠΛΕΚΤΗ, 7 ΣΧΕΣΕΩΝ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΩ ΤΡΟΧΟΥΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΔΙΠΛΑ ΨΑΛΙΔΙΑ (E)/ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (Π)
0-100 KM/H: 3,2’’
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 296 km/h
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ : 13,4 lt/100 km (WLTP)
CO2: 305 gr/km (εκτιμώμενη)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 4.572/1.900/1.322 mm
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.457 mm
ΒΑΡΟΣ: 1.450  kg
ΤΙΜΗ: 350.900 ΕΥΡΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Hyundai Santa Fe Plug-in Hybrid
Δοκιμή: Alfa Romeo Tonale 1.5 130 PS Hybrid
Δοκιμή: Mercedes-Benz GLC 220d 4MATIC