Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε την Alfa Romeo Tonale στην Ιταλία

Ελλάδα 2:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε την Alfa Romeo Tonale στην Ιταλία

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε την Alfa Romeo Tonale στην Ιταλία

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το νέο κεφάλαιο του εξηλεκτρισμού για την Alfa Romeo ξεκινά με την Tonale, ένα προηγμένο τεχνολογικά SUV που γοητεύει με την εμφάνιση και κερδίζει τον οδηγό με το οδηγικό του ταλέντο επιβεβαιώνοντας πως η ιταλική φίρμα μπαίνει σε νέα τροχιά με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση της.

Advertisement
Advertisement

Η Tonale είναι το πρώτο βήμα προς τη μεταμόρφωση της Alfa Romeo. Η μιλανέζικη φίρμα θα αποτελέσει αιχμή του δόρατος για την διείσδυση του ομίλου Stellantis στην premium κατηγορία στο πλαίσιο ενός προγράμματος που προβλέπει την δημιουργία μιας πλήρως ηλεκτρικής γκάμας μέσα στην επόμενη πενταετία με βασικούς πυλώνες την ποιότητα αλλά και την διατήρηση του γοητευτικού και οδηγοκεντρικού DNA που παραδοσιακά έχει η Alfa Romeo.

Η Tonale γοήτευσε το κοινό όταν παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο το 2019 και αυτή η γοητεία της σιλουέτας που φέρει την υπογραφή του Έλληνα σχεδιαστή Αλέξανδρου Λιώκη έχει μεταφερθεί σχεδόν αυτούσια στο μοντέλο παραγωγής που οδηγούμε σήμερα στο Κόμο της Ιταλίας.

Η επιθετική όψη με τον παραδοσιακό τριγωνικό θυρεό της Alfa Romeo που πλαισιώνεται από το ζεύγος των τριπλών προβολέων, σε συνδυασμό με τις καλλίγραμμες αναλογίες και λεπτομέρειες που παραπέμπουν σε θρυλικά μοντέλα της εταιρίας από το ένδοξο παρελθόν, χαρίζουν στην Tonale τον απαραίτητο συνδυασμό δυναμισμού και φινέτσας αλλά και την ικανότητα να συγκεντρώνει τα βλέμματα στο πέρασμά της.

Advertisement
Advertisement

Alfa Romeo Tonale

Το πιο σημαντικό στοιχείο του χαρακτήρα της Tonale αφορά την τεχνολογική καινοτομία που φέρνει στη γκάμα της Alfa Romeo. Πρόκειται για το πρώτο εξηλεκτρισμένο μοντέλο στην ιστορία της εταιρίας το οποίο κάνει όμως σαφές πως ο εναρμονισμός με τις σύγχρονες επιταγές δεν θα γίνει εις βάρος της παράδοσης.

Η εμπορική πρεμιέρα της Tonale θα γίνει με τις εκδόσεις Hybrid 130 και Hybrid VGT 160 οι οποίες χρησιμοποιούν την ήπια υβριδική μονάδα 48V που έχει εξελίξει η Alfa Romeo. Βασικό ρόλο σε αυτή έχει ένας νέος υπετροφοδοτούμενος τετρακύλινδρος κινητήρας 1.5 lt που είναι σχεδιασμένος ώστε να λειτουργεί στον κύκλο Miller. Η απόδοση φθάνει τους 130 PS και ανεβαίνει στους 160 PS στην έκδοση με υπερσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας, ενώ η ροπή και στις δύο περιπτώσεις φθάνει τα 240 Nm.

Advertisement

Σε αντίθεση με τα συνήθη ήπια υβριδικά συστήματα, η υβριδική μονάδα της Tonale εκτός από έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα που εκτελεί χρέη μίζας/γεννήτριας διαθέτει και ένα δεύτερο ηλεκτροκινητήρα 20 PS και 55 Nm ο οποίος παρεμβάλλεται μεταξύ του κινητήρα και του στάνταρ κιβωτίου διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων. Έτσι είναι δυνατή η απενεργοποίηση του κινητήρα και η αποκλειστικά ηλεκτρική κίνηση του αυτοκινήτου σε συνθήκες χαμηλού φορτίου όπως στην εκκίνηση, στο παρκάρισμα, στο «σταμάτα-ξεκίνα» μέσα στην πόλη ή ακόμα και στο ρολάρισμα στον αυτοκινητόδρομο.

Alfa Romeo Tonale

Advertisement

Με αυτό τον τρόπο διευρύνεται σημαντικά ο συνολικός χρόνος απενεργοποίησης του κινητήρα με ανάλογη μείωση της κατανάλωσης και των ρύπων. Η μπαταρία ιόντως λιθίου του υβριδικού συστήματος έχει χωρητικότητα 0,8 kWh και ζυγίζει μόλις 13,5 κιλά ενώ είναι τοποθετημένη στο τούνελ μεταξύ οδηγού και συνοδηγού. Εκτός από το όφελος σε κατανάλωση και ρύπους η αρχιτεκτονική του υβριδικού συστήματος ευνοεί και τις επιδόσεις καθώς η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα προστίθεται σε αυτή του θερμικού κινητήρα όταν ο οδηγός πατήσει το γκάζι ζητώντας την μέγιστη απόδοση.

Η Alfa Romeo ανακοινώνει πως η επιτάχυνση 0-100 km/h για την έκδοση Hybrid 130 είναι 9,9’’ και για την Hybrid VGT 160 8,8’’ με την τελική ταχύτητα να φθάνει αντίστοιχα τα 195 και 210 km/h. Από εκεί και πέρα μετά τα μέσα του φθινοπώρου η γκάμα της Tonale θα διευρυνθεί με την προσθήκη της τετρακίνητης Plug-in Hybrid Q4 με συνδυαστική απόδοση 275 PS, 0-100 km/h σε 6,2’’ και μεικτή ηλεκτρική αυτονομία άνω των 60 km, καθώς και την 1.6 diesel με 130 PS και κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 6 σχέσεων.

Alfa Romeo Tonale

Advertisement

Η Tonale φέρνει στην Alfa Romeo και μια νέα γενιά τεχνολογιών διασυνδεδεμένων υπηρεσιών, συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού και αυτόνομης οδήγησης. Μέρος του προηγμένου τεχνολογικού προφίλ αποτελεί το νέο σύστημα πολυμέσων με προσαρμοζόμενο λειτουργικό Android και ενσωματωμένη υπηρεσία προσωπικού βοηθού Amazon Alexa με έλεγχο μέσω φωνητικών εντολών.

Το σύστημα υποστηρίζει τον ασύρματο έλεγχο λειτουργιών του αυτοκινήτου από smartphone μέσω της εφαρμογής MyAlfa ενώ έχει δυνατότητα over-the-air αναβαθμίσεων. Αντίστοιχα το πακέτο των συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού ADAS της Tonale προσφέρει δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του συνδυασμού λειτουργιών του Adaptive Cruise Control, του συστήματος ευθυγράμμισης στην λωρίδα κίνησης και της κάμερας εμπρόσθιας και περιμετρικής επιτήρησης του περιβάλλοντος του αυτοκίνητου.

Σημαντική καινοτομία της Tonale είναι και η εισαγωγή της τεχνολογίας ψηφιακού πιστοποιητικού NFT στο χώρο της αυτοκίνησης. Η συγκεκριμένη τεχνολογία βασίζεται στο πρότυπο της κρυπτογραφημένης ταξινόμησης αρχείων και δεδομένων (blockchain) παρέχοντας τη δυνατότητα δημιουργίας ενός απόλυτα εμπιστευτικού και χωρίς δυνατότητα αλλοίωσης ιστορικού του αυτοκινήτου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει καθώς και τις συντηρήσεις ή τυχόν επεμβάσεις που έχουν γίνει σε αυτό. Σε περίπτωση μεταπώλησης λοιπόν το πιστοποιητικό NFT θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στοιχείο εγγύησης αυθεντικότητας αυξάνοντας την αξία του αυτοκινήτου.

Alfa Romeo Tonale

Το αφεντικό της Alfa Romeo, Jean Philippe Imparato τονίζει σε κάθε του αναφορά στο μέλλον της εταιρίας πως η ποιότητα θα αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στοιχείο της ταυτότητας όλων των μοντέλων από εδώ και πέρα. Η Tonale είναι μια σαφής απόδειξη αυτού του ισχυρισμού δηλώνοντας την ποιοτική προσέγγιση σε υλικά και διάκοσμο αλλά και σε στοιχεία που διαμορφώνουν μια premium αίσθηση, όπως η στιβαρή κύλιση ή ακόμα και ο ήχος που έχει το κλείσιμο της πόρτας. Το εσωτερικό παντρεύει το σύγχρονο ύφος με πινελιές που αντλούν έμπνευση από το παρελθόν όπως για παράδειγμα είναι ο πίνακας οργάνων με τις κλασσικές καμπύλες Cannocchiale στον οποίο φιλοξενείται μια ψηφιακή οθόνη 12,25’’ με βασική απεικόνιση τις δύο μεγάλες στρογγυλές ενδείξεις για το ταχύμετρο και το στροφόμετρο με γραμματοσειρά που μιμείται κλασσικές Alfa Romeo.

Ο χειρισμός του συστήματος πολυμέσων γίνεται από μια δεύτερη οθόνη αφής 10,25’’ με υψηλή ευκρίνεια και γρήγορη απόκριση ενώ το μενού του λειτουργικού συστήματος είναι εύκολα κατανοητό καθώς πλησιάζει τη λογική ενός smartphone. Θετικό στοιχείο είναι η εργονομία καθώς και η πολύ καλή θέση οδήγησης που όπως και η ευρύτερη προσέγγιση του εσωτερικού έχει την οδηγοκεντρική φιλοσοφία που ταιριάζει σε μια Alfa Romeo. Την ίδια στιγμή άκρως ικανοποιητικές είναι και οι χωροταξικές επιδόσεις με βασικά στοιχεία τον αρκετό αέρα για τα πόδια και το κεφάλι των πίσω επιβατών αλλά και τον μεγάλο χώρο αποσκευών των 500 lt.

Alfa Romeo Tonale

Η Tonale μοιράζεται το ίδια πλατφόρμα με το Jeep Compass ωστόσο οι τεχνικοί της Alfa Romeo τονίζουν που έχουν γίνει εκτεταμένες επεμβάσεις και αλλαγές σε κάθε τομέα προκειμένου να επιτευχθεί ο δυναμικός χαρακτήρας που αρμόζει σε μια Alfa. Παράλληλα με την ενίσχυση της στρεπτικής ακαμψίας του πλαισίου έχουν γίνει αλλαγές στη γεωμετρία της ανάρτησης η οποία διαθέτει αμορτισέρ με μεταβλητό βαθμό απόσβεσης (Frequency Selective Damping) ενώ η πιο σπορ έκδοση Veloce συνοδεύεται από ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ.

Τα φρένα βασίζονται σε ένα καινοτόμο ηλεκτρομηχανικό σύστημα που έχει εξελιχθεί με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν από τον συνδυασμό πέδησης μέσω ανάκτησης αλλά και μηχανικής τριβής ενώ στον εμπρός άξονα έχουν τοποθετηθεί τετραπίστονες δαγκάνες της Brembo. Τέλος η χαρακτηριστική αμεσότητα του τιμονιού που συνοδεύει όλες τις σύγχρονες Alfa Romeo επιτυγχάνεται με την υιοθέτηση ενός πολύ γρήγορου βήματος (13,6:1) στην κρεμαγιέρα.

Όλα τα παραπάνω εξασφαλίζουν στην Tonale το οδηγικό ταλέντο που αρμόζει στην παράδοση της εταιρίας. Η οδηγική γνωριμία μας έγινε με την Hybrid VGT 160 στην πιο σπορτίφ έκδοση Veloce και παρόλο που οι στενές και φορτωμένες με πυκνή κίνηση διαδρομές στο Κόμο δεν συνέθεταν το ιδανικό σκηνικό για οδήγηση, η Tonale έδειξε πως διαθέτει όλα τα στοιχεία ενός ικανού και απολαυστικού χαρακτήρα.

Alfa Romeo Tonale

Μεταξύ των πιο δυνατών ατού της νέας Alfa είναι αναμφίβολα η ανάρτηση που συνδυάζει την ποιοτική κύλιση με την ακρίβεια στον έλεγχο ακόμα και στα προγράμματα Normal και Advance Efficiency (που ενεργοποιούνται μέσω του κλασσικού περιστροφικού επιλογέα dna) στα οποία τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ δίνουν προτεραιότητα στην άνεση. Αντίστοιχα στη ρύθμιση Dynamic η απόσβεση γίνεται πιο άμεση χωρίς όμως να ενοχλεί, τονίζοντας ακόμα περισσότερο το εξαιρετικό ζύγισμα και την πολύ υψηλή πρόσφυση που αναδεικνύει την ακρίβεια του μπροστινού άξονα δηλώνοντας ξεκάθαρα το σπορτίφ πρόσημο της Tonale.

Αντίστοιχα είναι τα μηνύματα που λαμβάνει ο οδηγός από το εξαιρετικά γρήγορο και ακριβές τιμόνι που στο πρόγραμμα Dynamic αποκτά και το κατάλληλο βάρος ενώ παραπάνω από θετικές είναι οι εντυπώσεις από τα φρένα που εκτός από δύναμη και γραμμικότητα έχουν και μια εξαιρετική αίσθηση που κάνει αδύνατο να διακρίνεις το μιξάρισμα ανάκτησης και μηχανικής πέδησης. Από εκεί και πέρα ο κινητήρας είναι δυνατός ενώ το γέμισμα που προσφέρει ο ηλεκτροκινητήρας ειδικά στις χαμηλές στροφές δίνει μια γραμμικότητα που σε συνδυασμό με την καλή ηχομόνωση κάποιες φορές μπορεί να ξεγελάσει σε σχέση με τις επιδόσεις.

Alfa Romeo Tonale

Ωστόσο η ζωντάνια τους αποκαλύπτεται μόλις ο οδηγός παρατηρήσει την ένδειξη της ταχύτητας η οποία φθάνει εύκολα τριψήφιες ενδείξεις ακόμα και σε σφικτή διαδρομή. Στα πλεονεκτήματα της υβριδικής μονάδας της Alfa Romeo θα συμπεριλάβουμε και την ομαλότητα που έχει η μετάβαση από την αποκλειστικά ηλεκτρική στην συνδυαστική λειτουργία, τόσο μέσα στην πόλη (όπου ο θερμικός κινητήρας είναι απενεργοποιημένος για μεγάλα διαστήματα) όσο και έξω από αυτή. Την ίδια στιγμή το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη έχει σβέλτη απόκριση και γρήγορες αλλαγές στην αυτόματη λειτουργία D όμως τα απολαυστικά αλουμινένια paddles πίσω από το τιμόνι σχεδόν σε προκαλούν για χειροκίνητες αλλαγές οι οποίες έχουν εξαιρετική αμεσότητα δίνοντας μια πιο σπορτίφ νότα στην οδήγηση.

Η πρώτη επαφή με την Tonale δείχνει λοιπόν πως πρόκειται για μια πραγματική Alfa Romeo με το οδηγικό ταπεραμέντο που θα ενθουσιάσει τους παραδοσιακούς φίλους της ιταλικής φόρμας. Ταυτόχρονα όμως η πρώτη εξηλεκτρισμένη Alfa τσεκάρει όλα τα κουτάκια που προϋποθέτει ένας ολοκληρωμένος και τεχνολογικά προηγμένος χαρακτήρας δείχνοντας ικανή να κεντρίσει την προσοχή ενός ευρύτερου κοινού και να παίξει επί ίσοις όροις με τα premium μεσαία SUV.

Η έλευση της Tonale στη χώρα μας να υπολογίζεται μέσα στο Ιούνιο με την τιμή εκκίνησης για την έκδοση Hybrid 130 να εκτιμάται κοντά στα 38.000 ευρώ οπότε αναμένουμε με ανυπομονησία την εκτενή δοκιμή της και στους ελληνικούς δρόμους.

Alfa Romeo Tonale

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόσο πολύ προσέχει η Alfa Romeo την Tonale;
H Alfa Romeo MiTo επιστρέφει
Alfa Romeo: Αυτό είναι το πλάνο για την ολική επαναφορά της