Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Live από Μονεμβασιά: Το Μοkka X στη γενέτειρα του Ρίτσου!

Ελλάδα 23:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Live από Μονεμβασιά: Το Μοkka X στη γενέτειρα του Ρίτσου!

ΔΟΚΙΜΕΣ

Live από Μονεμβασιά: Το Μοkka X στη γενέτειρα του Ρίτσου!

ΔΟΚΙΜΕΣ

Ταξιδεύουμε από τη συννεφιασμένη Αθήνα προς την καλοκαιρινή Μονεμβασιά με το ολοκαίνουργιο Opel Mokka X. Εκεί έγινε η πανελλήνια παρουσίαση του νέου compact SUV της Opel.

Advertisement
Advertisement

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

Καλοκαίρι σήμερα στη Μονεμβασιά με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 26 βαθμούς Κελσίου. Η κατοικημένη καστροπολιτεία είναι ένας από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας με επισκέπτες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Γενέτειρα του ξακουστού ποιητή Γιάννη Ρίτσου ο διάσημος αυτός βράχος στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου κατοικείται από τον 6ο αιώνα μ.χ. Σπαρτιάτες μετοίκησαν εκεί και έφτιαξαν τα τείχη την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού.

Advertisement
Advertisement

mokka-x-tp-c

Μοναδικές εικόνες ειδικά το σούρουπο και το χάραμα με την εξωτερική γαλήνη να κυριεύει την ψυχή του ανθρώπου.

mokka-x-tp-d

Advertisement

Μέσα στο κάστρο της Μονεμβασιάς δεν κυκλοφορούν οχήματα, οπότε και η στάθμευση των Mokka X έγινε στο μεγάλο υπαίθριο χώρο ακριβώς πριν τη γέφυρα που ενώνει την πόλη με το κάστρο.

mokka-x-tp-e

Advertisement

Στο ξενοδοχείο που βρίσκεται ακριβώς σ’ αυτό το μοναδικό σημείο έγινε και η παρουσίασητου Opel Mokka X. Ο προκάτοχος του Opel Mokka X, το Opel Mokka, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής από το 2012 που λανσαρίστηκε με περισσότερες από 600.000 παραγγελίες μέχρι σήμερα.

Εμείς παραλάβαμε χτες το πρωί το Mokka X σε πορτοκαλί χρώμα που είναι της μόδας από την Opel Δρόμων στο Καματερό μια ολοκληρωμένη κάθετη μονάδα με σημείο πώλησης, service και τεχνική υποστήριξη που ξεχωρίζει για το ζήλο των ανθρώπων της αλλά και την αρτιότητα των υπηρεσιών της.

mokka-x-tp-f

Advertisement

Ξεκινήσαμε με κατεύθυνση για Ναύπλιο, Άστρος, Λεωνίδιο, Τυρό όπου ήταν προγραμματισμένη και η πρώτη στάση απαραίτητη για ανάπαυλα. Το Mokka X έχει εμφανής αλλαγές στην εμπρός μάσκα με τη σχεδίαση να παραπέμπει στην νέα εταιρική ταυτότητα που πρωτοείδαμε στο Astra, και άλλες μικρές πινελιές όντας facelift του Mokka. Το γράμμα «Χ» που πλέον προστίθεται σε αρκετά μοντέλα της Opel δεν παραπέμπει απαραίτητα σε 4κίνηση αλλά σε αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται και για αναψυχή εκτός από υποχρεώσεις.

mokka-x-tp-g

Η πρώτη έκδοση του Mokka X που είχαμε στα χέρια μας ήταν τετρακίνητη με τον υπερτροφοδοτούμενο πετρελαιοκινητήρα των 1.6lt, 136PS συνδυασμένη με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων. Στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε Opel Mokka X και με τον ολοκαίνουργιο υπετροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα άμεσου ψεκασμού 1.4lt ECOTEC απόδοσης 152PS με εξάρι αυτόματο κιβώτιο και all-wheel drive. Το Mokka X στον αυτοκινητόδρομο ταξιδεύει εντυπωσιακά άνετα σε ταχύτητες λίγο πάνω από τα νόμιμα όρια με κατανάλωση ειδικά στο diesel κάτω από τα 7lt/100km. Επιπλέον ο πετρελαιοκινητήρας προδιαγραφών Euro 6 είναι αθόρυβος και διακριτικός στη λειτουργία του. Σε δρόμο με στροφές το Mokka X μας εντυπωσίασε με την ομοιογένειά του. Δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από το Astra, τουναντίον υπερτερεί σε άνεση και διαδρομές αναρτήσεων.

mokka-x-tp-h
Γέμισε Mokka X η παραλία στο Τυρό.

Από το Τυρό ανηφορήσαμε για Κοσμά ένα κεντρικό ορεινό χωριό και από κει κατηφορίσαμε για Μονεμβασιά όπου φτάσαμε λίγο πριν το σούρουπο.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης όπου βρίσκονταν όλα τα στελέχη της Opel δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο σύστημα Opel On Star. Opel OnStar:
•    Οι οδηγοί θα συνδέονται αυτόματα με ένα κέντρο έκτακτης ανάγκης μετά από ατύχημα.
•    Υποστήριξη σε ενδεχόμενη κλοπή αυτοκινήτου, Υπηρεσία Διαγνωστικού Ελέγχου, Λήψη Προορισμού, Smartphone App, 4G LTE Wi-Fi hotspot.

mokka-x-tp-i

Η υπηρεσία Opel OnStar είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα από τον προηγούμενο μήνα. Οι αγοραστές του Mokka X θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη γκάμα παρεχόμενων υπηρεσιών της Opel OnStar, δωρεάν για 5 έτη. Εκτός από τις ψυχαγωγικές και επαγγελματικές υπηρεσίες της, η Opel OnStar έχει ενεργό ρόλο και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπου μπορεί πραγματικά να σώσει ζωές – ανεξάρτητα αν το ζητήσει ο ίδιος ο χρήστης ή όχι. Εάν κάποιος αερόσακος ενεργοποιηθεί, η Opel OnStar λαμβάνει αυτόματη ειδοποίηση. Στη συνέχεια ένας εκπαιδευμένος σύμβουλος επικοινωνεί με το όχημα για να διαπιστωθεί εάν χρειάζεται να αποσταλεί βοήθεια. Εάν δεν υπάρξει απάντηση, σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αποστέλλει άμεσα βοήθεια στο σημείο του συμβάντος.  Σύμβουλοι της OnStar, στο high-tech κέντρο εξυπηρέτησης Opel OnStar στο Luton του Λονδίνου, είναι διαθέσιμοι να παρέχουν βοήθεια, στα Ελληνικά, όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Πιέζοντας το μπουτόν SOS, οι χρήστες της Opel OnStar μπορούν να ζητήσουν υποστήριξη όποτε κρίνουν απαραίτητο, όπως για παράδειγμα εάν γίνουν μάρτυρες ενός ατυχήματος. Τα μπουτόν της Opel OnStar βρίσκονται στο μεσαίο καθρέπτη.

Η Opel OnStar βοηθά τον ιδιοκτήτη και την αστυνομία στον εντοπισμό ενός κλεμμένουοχήματος. Με τη λειτουργία υποστήριξης σε περιπτώσεις κλοπής, η Opel OnStar θα μπορεί να συνεργάζεται στενά με την αστυνομία με σκοπό την ταχεία και ασφαλή επιστροφή του αυτοκινήτου στο νόμιμο ιδιοκτήτη του. Με το Remote Ignition Block, η υπηρεσία Opel OnStar μπορεί να στείλει εξ αποστάσεως σήμα που εμποδίζει την εκκίνηση του οχήματος όταν γίνει αναφορά κλοπής.  Οι ιδιοκτήτες smartphone θα μπορούν να συνδέονται με το όχημά τους από απόσταση με μία εφαρμογή για smartphone. Αυτή θα τους επιτρέπει:
•    Επικοινωνία με την OnStar από οπουδήποτε
•    Ανάκτηση σημαντικών πληροφοριών του οχήματος όπως: κατάσταση λαδιού ή πίεση ελαστικών
•    Κλείδωμα / ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου από απόσταση
•    Εντοπισμό οχήματος online
•    Ενεργοποίηση κόρνας και αλάρμ
•    Γρήγορο κατέβασμα προορισμών στο σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου
•    Εύκολη διαχείριση των ρυθμίσεων του Wi-Fi hotspot του αυτοκινήτου
•    Ενημέρωση με μηνιαία διάγνωση

mokka-x-tp-j
Με φόντο το Αρκαδικό Χωριό πριν το Λεωνίδιο.

Η υπηρεσία Opel OnStar δύναται να στέλνει επίσης στους συνδρομητές κάθε μήνα ένα email Διαγνωστικού Ελέγχου του Οχήματος με τα σημαντικότερα δεδομένα και πληροφορίες του. Επιπλέον, αίτημα διαγνωστικού ελέγχου μπορεί να γίνεται ανά πάσα στιγμή, μέσω του μπουτόν OnStar, ώστε ο οδηγός να ξεκινά ξέγνοιαστα ένα μεγάλο ταξίδι.
Οι συνδρομητές της Opel OnStar στην Ευρώπη θα έχουν απόλυτο έλεγχο των δεδομένων τους και των υπηρεσιών Opel OnStar που λαμβάνουν. Πριν την ενεργοποίηση των υπηρεσιών απαιτείται να συμφωνήσουν με τους όρους και τις προϋποθέσεις της υπηρεσίας.  Επιπλέον, θα μπορούν να επιλέξουν εάν επιθυμούν να εμφανίζεται η τρέχουσα θέση τους – πιέζοντας το κουμπί Privacy η θέση τους θα αποκρύπτεται. Ανεξάρτητα εάν η θέση είναι κρυφή ή φανερή, η Opel OnStar δεν θα χρησιμοποιείται για να παρακολουθήσει τον οδηγό, αλλά αποκλειστικά για την παροχή υπηρεσιών. Σε περίπτωση όπως ενεργοποίησης ενός αερόσακου ή αναφοράς κλοπής, η Opel OnStar θα παρακάμπτει ‘εξ ορισμού’  τη λειτουργία της απόκρυψης τοποθεσίας, ώστε να αποστέλλεται βοήθεια στο σωστό μέρος, το ταχύτερο δυνατόν.

Ένα άλλο στοιχείο που μας εντυπωσίασε στο Opel Mokka X είναι τα έξυπνα φώτα: Το σύστημα Adaptive Forward Lighting με πλήρη λειτουργικότητα LED προσαρμόζει αυτόματα τις λειτουργίες φωτισμού των προβολέων. Αν έρχεται αντίθετα διερχόμενο όχημα «σκιάζει» την περιοχή του μόνο. Επιπλέον φωτίζει περισσότερα από 300m οπότε οι νυχτερινές μετακινήσεις δεν έχουν πλέον σημαντικό περιορισμό ορατότητας.

mokka-x-tp-k
Ολοκαίνουργιος υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας 1.4lt/152PS άμεσου ψεκασμού. 

Όσον αφορά στο σύστημα 4κίνησης (σ.σ: μόνο 65kg βαρύτερο το 4κίνητο όχημα) το AWDμε ηλεκτρονικό πολύδισκο συμπλέκτη κατανέμει ομαλά την ισχύ μεταξύ του εμπρός και πίσω άξονα από 100:0 έως 50:50, ενώ σε συνήθη καθημερινή χρήση δίνει κίνηση μόνο στον εμπρός άξονα. Ενεργοποιείται όταν το Opel MOKKA X είναι σταματημένο για να εμποδίσει την ολίσθηση των τροχών κατά την εκκίνηση. Επίσης ενεργοποιείται διακριτικά σε κλάσμα του δευτερολέπτου μόλις ο οδηγός πατήσει το πεντάλ το συμπλέκτη. Μετά την εκκίνηση, όλη η ισχύς μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς και το σύστημα all-wheel drive ενεργοποιείται μόνον όταν οι οδηγικές συνθήκες το απαιτούν (“active on demand”).

mokka-x-tp-times
Το Μokka X διατίθεται ήδη προς πώληση, αυτές είναι και οι τιμές. Επιλογή μας η 4κίνητη πετρελαιοκίνητη έκδοση 1.6lt/136PS. 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Opel Mokka X 1.6lt , 136PS
Κινητήρας: 1.598 cc
Ισχύς : 110/3.500 – 4000 PS/rpm
Ροπή: 32,5/2.000 – 2250 kgm/rpm
Μετάδοση: Στους τέσσερις τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 190 km/h
Επιτάχυνση 0-100 (km): 9,9 sec
Μεικτή κατανάλωση: 6.7 lt/km (δοκιμής)
Εκπομπές CO2: 128 gr/km
Βάρος: 1.504 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.275/1781/1.658 mm
Χώρος αποσκευών: 306 – 1372 lt (διθέσια διαμόρφωση)
Τέλη κυκλοφορίας: 154 ευρώ
Τιμή: από 26.000 ευρώ