Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Toyota Corolla 2.0 Hybrid 180 PS

Ελλάδα 18:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμή: Toyota Corolla 2.0 Hybrid 180 PS

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Toyota Corolla 2.0 Hybrid 180 PS

ΔΟΚΙΜΕΣ

Στα χέρια μας η 12η γενιά της Corolla με ελκυστικότατη εμφάνιση και με μεγάλη υβριδική “καρδιά” 180 ίππων.

Advertisement
Advertisement

Δεν υπάρχει κάποιος που να μην γνωρίζει την ύπαρξη της Corolla, εκτός αν τα προηγούμενα 50+ χρόνια έμενε σε… σπηλιά! Μετά από 11 γενιές, σχεδόν 50 εκατομμύρια πωλήσεις και ένα 12ετές “διάλειμμα” που ακούει στο όνομα Auris, η Toyota μάς παρουσίασε τη νέα Corolla, την οποία οδηγήσαμε σε τρία διαφορετικά αμαξώματα στο εξωτερικό στις αρχές του χρόνου.

Η νέα Toyota Corolla φέρνει πολλά νέα στοιχεία που ανεβάζει το prestige του μοντέλο σε υψηλό επίπεδο, όπως έχει αναφέρει άλλωστε και ο αρχιμηχανικός, Yasushi Ueda. Βασίζεται στη νέα πλατφόρμα (TNGA) GA-C και -σύμφωνα με την εταιρεία- η ακαμψία του αμαξώματος έχει αυξηθεί κατά 60% και έχει μειωθεί η τριβή της ανάρτησης κατά 40%, γεγονός που υπόσχεται υψηλή άνεση και εξαιρετική ποιότητα κύλισης. Ισχύει όμως αυτό στην πράξη;

Advertisement
Advertisement

Σχεδίαση που προκαλεί
Αν ξεκινήσουμε όμως από την εμφάνιση, μιας και το… εξώφυλλο του βιβλίου παίζει το ρόλο του! Το μάτι μας “χαίρεται” με το καλαίσθητο αποτέλεσμα που κατάφερε να δημιουργήσει η ιαπωνικής φίρμα και για να είμαστε ειλικρινείς, ο συγκεκριμένος τομέας ήταν το αγκάθι της Toyota. Το design αναμφίβολα ξεχωρίζει με τη hatchback εκδοχή, αποτάσσει τον συντηρητικό του χαρακτήρα και δείχνει άκρως δυναμικά με μοντέρνα στοιχεία, όπως είναι τα στενά φώτα, η επιθετική μάσκα και η σμιλευμένη σιλουέτα του. Η μικρή αύξηση του μήκους (+40 mm), που φτάνει πλέον τα 4,37 μέτρα και τα μεγαλύτερα μετατρόχια χαρίζουν μια εξαιρετική συμπεριφορά στον δρόμο, αλλά και μια πιο ευρύχωρη καμπίνα. Ωστόσο, για την κατηγορία του δεν κατατάσσεται και στα πιο άνετα αυτοκίνητα. Οι πίσω επιβάτες δυσκολεύονται να επιβιβαστούν και -πρακτικά- το εσωτερικό μπορεί να φιλοξενήσει 4 ενήλικες, ενώ ο χώρος αποσκευών είναι 313 λίτρα. Μειωμένος κατά σχεδόν 50 λίτρα σε σχέση με την έκδοση 1.8, λόγω της μεγαλύτερης μπαταρίας που εξοπλίζεται. Σύμφωνα με στέλεχος της εταιρείας, ανέφερε ότι η 5θυρη Corolla είναι μια εξαιρετική πρόταση για ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά και αν αναζητάτε χώρους τότε καλό είναι να επιλέξετε είτε την sedan είτε την touring sports έκδοση.

Η τεράστια αναβάθμιση τόσο ποιοτικά όσο και σχεδιαστικά σε αφήνει άφωνο. Τα μαλακά πλαστικά, η καλή συναρμογή και οι δερμάτινες επενδύσεις είναι κάποια από τα στοιχεία που σε κάνουν να αισθάνεσαι ευχάριστα μέσα στο cockpit της “δυνατής” Corolla. Ένα μικρό ψεγάδι για τους… ιδιότροπους της παρέας, όπως ο υπογράφων, είναι το πρόσθετο πλαστικό, που βρίσκεται αριστερά από το τιμόνι και έχει στόχο να ολοκληρώσει το ταμπλό και να “εφαρμόσει” με την πόρτα, αλλά ουσιαστικά ενοχλεί στην επιβίβαση/αποβίβαση του οδηγού. Η εικόνα στο ταμπλό ολοκληρώνεται με την οθόνη του multimedia συστήματος στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας. Η οθόνη αφής 8 ιντσών έχει καλή ευκρίνεια και διαθέτει όλους τους σύγχρονους τρόπους συνδεσιμότητας, με εξαίρεση το Apple CarPlay και το Android Auto (Όλα τα Corolla που πωλούνται πλέον έχουν δυνατότητα σύνδεσης, ενώ οι κάτοχοι αυτοκινήτων που παράχθηκαν πριν το Νοέμβριο του ΄19 θα έχουν δωρεάν αναβάθμιση αυτό το Μάιο).

Advertisement

“Πάει” και δεν καίει
Είναι η πρώτη φορά που στην ιστορία της Corolla συναντάμε δύο υβριδικούς κινητήρες. Το αυτοκίνητο δοκιμής εφοδιάζεται με το ισχυρότερο υβριδικό σύνολο, αυτό του 2λιτρου μοτέρ και τον ηλεκτροκινητήρα των 109 ίππων και 202 Nm ροπής. Η συνολική ιπποδύναμη ανέρχεται στα 180 PS. Το αποτέλεσμα στον δρόμο είναι εμφανές, μιας και χρειάζεται 7,9 sec για να φτάσει τα 100 χλμ./ώρα από στάση, καθώς δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Με τα παραπάνω αξιοσημείωτα στοιχεία, θα περίμενε κανείς να αγγίζει υψηλές τιμές κατανάλωσης καυσίμου. Μπορεί να μην φτάνει την εργοστασιακή τιμή των 3,7 λτ./100 χλμ., αλλά είναι πολύ σημαντικό ατού του συγκεκριμένου αυτοκινήτου να κινείσαι καθημερινά με 5,7 λτ./100 χλμ. Παράλληλα, έχεις κέρδος και από τα τέλη κυκλοφορίας που ακόμα είναι μηδενικά (85 γρ./χλμ.).

Advertisement

Επί του τάπητος
Εάν περιμένετε μια σπορ συμπεριφορά από τη συγκεκριμένη Corolla, τότε θα πρέπει να περιμένετε λίγο ακόμα. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την 2λιτρη υβριδική βερσιόν με ένα GTI της κατηγορίας, παρόλο που πλασάρει καλά “νούμερα” όπως αναφέραμε και παραπάνω. Ο λόγος βρίσκεται κρυμμένος στην οδηγική συμπεριφορά. Η υβριδική Corolla προσφέρει εξαιρετική ποιότητα κύλισης και ο θόρυβος είναι χαμηλός, εφόσον παραμένεις στις χαμηλές στροφές του κινητήρα. Με την πίεση του γκαζιού έρχονται οι καλές επιδόσεις, αλλά δείχνει ότι η ηχομόνωση δεν είναι αρκετή για να φιλτράρει τον θόρυβο που προέρχεται κυρίως από το αυτόματο κιβώτιο CVT. Στον δρόμο είναι σταθερό και το τιμόνι κοφτερό, ενώ οι τροχοί των 18 ιντσών δεν φαίνεται να δυσκολεύονται ιδιαίτερα να απορροφούν τις κακοτεχνίες του δρόμου. Σε αυτό βέβαια παίζει σημαντικό ρόλο η καλή ρύθμιση της ανάρτησης, που μπορεί να είναι λίγο σφιχτή, αλλά σε σημείο που δεν ενοχλεί.

Είπαμε, η Corolla με τον 2λιτρο υβριδικό κινητήρα απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν να απολάυσουν την ήρεμη οδήγηση και όχι στους επιθετικούς οδηγούς που επιθυμούν να ορμήσουν σε μια πίστα. Πάνω σε αυτό έχουμε να πούμε ότι ο στόχος επετεύχθη, μιας και στο τέλος της ημέρας περιμέναμε πότε θα έρθει η ώρα να ξαναμπούμε στο εσωτερικό της και να οδηγήσουμε.

Advertisement

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 1.987 cc
Ισχύς: 180 PS/6.000 rpm
Ροπή: 190 Nm/4.400 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο CVT
Επιτάχυνση 0-100km/h: 7.9 sec
Τελική ταχύτητα: 180 km/h
Μέση κατανάλωση (/100 km): 3.7 lt
Εκπομπές CO2: 85 gr/km
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.370/1.790/1.435 mm
Βάρος: 1340 kg
Χώρος αποσκευών: 313 lt
Τιμή: Από 25.660€